AI-ul care imită chiar și vocea morților, dezvoltat de Facebook. Motivul pentru care Voicebox e ținut „la secret”
AI-ul care imită vocea oricui, chiar și a persoanelor decedate, a fost creat de Meta, compania cer deține Facebook și Instagram. Voicebox nu va fi lansat însă publicului, din cauza riscurilor uriașe, a spus Mark Zuckerberg.
Ai-ul dezvoltat de Meta este cel mai sofisticat model de vorbire cu inteligență artificială care poate imita vocea oricui, inclusiv a persoanelor decedate, a fost anunțat de Meta. Este însă folosit doar pentru teste în interiorul companiei, pentru că există temeri justificate că escrocii ar putea abuza de el.
„Cea mai versatilă inteligență artificială pentru generarea vorbirii", nu va fi făcută publică de teama „potențialelor riscuri de utilizare abuzivă" a transmis Meta, potrivit publicației Daily Star.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un număr tot mai mare de escroci folosesc vorbirea generată de AI pentru a comite infracțiuni, inclusiv pentru a clona vocile utilizatorilor de social media pentru a cere bani de la rude.
Meta a prezentat câteva utilizări pozitive ale tehnologiei Voicebox, inclusiv sprijinul pentru persoanele cu deficiențe de vedere să audă mesaje de la prietenii și persoanele dragi, precum și traducerea cuvintelor pronunțate cu vocea utilizatorului.
Modelul de inteligență artificială este în prezent capabil să pronunțe cuvinte în șase limbi - engleză, franceză, germană, poloneză, portugheză și spaniolă.
Voicebox are, de asemenea, potențiale aplicații de afaceri, Meta evidențiind capacitatea sa ca mijloc pentru creatorii de conținut audio-video de a edita cu ușurință zgomotele de fond sau erorile.
Voicebox ar putea fi folosit pentru a crea voci mai naturale pentru asistenții virtuali și personaje cu un sunet mai realist în jocurile video.
„Există multe cazuri de utilizare interesante pentru modelele generative de vorbire", au transmis reprezentanții Meta într-o postare de cercetare, „dar, din cauza riscurilor potențiale de utilizare abuzivă, nu punem la dispoziția publicului modelul sau codul Voicebox în acest moment. Deși credem că este important să fim deschiși cu comunitatea de inteligență artificială și să împărtășim cercetările noastre pentru a avansa stadiul actual al tehnologiei în domeniul inteligenței artificiale, este, de asemenea, necesar să găsim echilibrul corect între deschidere și responsabilitate."
Cercetătorii de la Meta au dezvăluit că Voicebox utilizează o metodă numită Flow Matching, care a obținut rezultate mai bune la teste decât rivali de ultimă generație, precum VALL-E.
Sunetul Voicebox a obținut o rată de eroare de cuvânt de doar 1,9%, față de 5,9% în cazul concurentului său.
De asemenea, a obținut un scor mai bun la similaritatea audio, în timp ce compania susține că realizează performanțe de aproape 20 de ori mai rapid.
Voicebox a reușit, de asemenea, să înjumătățească rata de eroare de cuvânt a unui cunoscut AI text-to-speech.
Sursa: Pro TV
Etichete: facebook, Mark Zuckerberg, meta, inteligenta artificiala,
Dată publicare:
22-06-2023 12:41