Mai puțin de un sfert din locuințele din România sunt asigurate. De ce trebuie să ne protejăm casa și cât ne costă
Despăgubirile plătite pentru locuințele afectate de inundații s-au dublat anul trecut
Astfel, pentru daune produse de ploi, firmele au dat peste 5,7 milioane de lei, potrivit Uniunii Societăților de Asigurare din România. În timp ce, pentru incendii, despăgubirile au fost de zece ori mai mari.
De ce trebuie să ne protejăm locuința?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dacă se întâmplă ceva și nu avem bani puși deoparte, riscăm să intrăm în datorii, să rămânem fără bunuri și așa mai departe.
Putem însă, cu sume mici, să ne punem la adăpost pentru tot felul de situații, de la dezastre naturale, de la țevi sparte, la pagube produse vecinilor și chiar pagube ale panourilor fotovoltaice, de exemplu.
Mai întâi trebuie să ai însă o asigurare obligatorie pentru locuințe - o asigurare de tip PAD. Altfel, nu se poate încheia altfel de asigurare pt locuință.
Deja e cunoscută, acoperă daune produse din cauze naturale, adică inundații, alunecări de teren și cutremure. Prețul este 130 de lei pe an, adică mai puțin de 11 lei pe lună și, cu toate că este obligatorie prin lege și că cei care nu au riscă amenzi, puțini au această asigurare.
Sub un sfert din locuințele din România sunt asigurate. Și să nu uităm că mulți se asigură doar pentru că au făcut un credit și sunt obligați de bancă.
Dar, atenție, în acest caz, suma maximă asigurată este de cel mult 100.000 de lei, adică 20.000 de euro. Dacă se întâmplă ceva cu locuința, nu se acordă mai mult, chiar dacî ea valorează mai mult.
Pentru a asigura casa la valoarea ei reală și bunurile, e nevoie așadar de o asigurare facultativă, care acoperă incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă, defecțiuni ale centralei termice, pot fi și daune ale electrocasnicelor.
Și pot fi și personalizate aceste polițe, de pildă pentru daune produse vecinilor și, daca vorbim de o casă cu panouri fotovoltaice, se pot asigura și acestea, pentru a acoperi eventuale daune ale instalației.
Sigur că toate aceste situații par puțin probabile și primul gând este să spunem că în niciun caz nu ni se poate întâmpla nouă - dar UNSAR a prezentat și niste statistici, pentru că incendiile, de exemplu, sunt tot mai dese și reprezintă unul din cele mai mari riscuri, iar despagubirile acordate au crescut mult anul trecut.
Incendii fac, zilnic, ravagii în România
În fiecare zi, 19 locuințe din România sunt afectate de incendii, iar pagubele materiale sunt foarte mari, pot dezechilibra financiar o familie, poate fi o dramă, mai ales dacă nu are bani puși deoparte.
Cât costă o asigurare? În general, în jur de 1-2% din valoarea locuinței.
De exemplu, pentru un apartament cu 3 camere din București, cu o valoare de aproximativ 130.000 de euro, o asigurare facultativă pleacă de la 180 de euro pe an, pentru câteva acoperiri de bază, cum ar fi incediu, explozie și așa mai departe, și trece de 200 de euro dacă sunt incluse și alte riscuri cum ar fi furtul.
Dacă încheiați o astfel de poliță, trebuie să verificați și care e valoarea despăgubirilor, dacă sunt incluse bunurile, la ce valoare, dacă există franșiză și în ce situații și neapărat să știți ce e de făcut în caz că se întâmplă ceva, pentru că este foarte important să respectați regulile firmei de asigurare, pentru a și beneficia de ea.
În cazul nostru, cheltuială ar fi de 16 euro pe lună... fiecare decide dacă merită sau nu să dea acești bani pentru a-și proteja locuința.
Și dacă faceți o astfel de asigurare, să sperăm că rămâne nefolosită.