De ce este important ca proprietarii de câini să încheie o „asigurare RCA” pentru patrupedele lor. Care sunt prețurile
România este în topul clasamentului european, când vine vorba de animale de companie, iar câinii sunt prezenți în multe locuințe. Unii proprietari preferă rase considerate periculoase, cum ar fi Pit Bull ori Boerbull.
Legea prevede, însă, nu doar înregistrarea patrupedelor la poliție, ci și încheierea unei asigurări de răspundere civilă.
Atunci când înregistrăm câinele la poliție trebuie să prezentăm printre alte documente și o asigurare de răspundere civilă. Este ca un fel de RCA la mașină, care protejează proprietarul în cazul în care câinele provoacă pagube altor persoane, altor câini. Sunt rase pentru care este obligatoriu să încheiem o astfel de asigurare, însă, evident, putem să încheiem și pentru alte rase.
Am găsit oferte de la câteva companii. Pleacă de la 60 euro, dar o asigurare merge până la 200 euro pe an. Evident, diferă suma asigurată, de la 2000 la 10.000 euro.
Ce zic proprietarii? Își fac sau nu asigurare, pentru că, conform legii, ei riscă o amendă de până la 1.500 lei - și nu doar o dată, ei pot primi mai multe amenzi.
Cătălin Cornea, specialist dresaj: ”Realitatea este că proprietarii reacționează emoțional și, dacă îi spui unui proprietar, păi știi ceva, ar trebui să faci. Este obligatoriu. Du-te mă de aici, nu plătesc destul RCA la mașină? Mai plătesc și pentru câine? Dar de aici intervine rolul fiecăruia din domeniul acesta chinologic, să îi convingă cu persuasiune, dacă este cazul, să apeleze la aceste RCA-uri, pentru că este foarte important. Nu pentru că ne ascundem în fața acestor asigurări și spunem, ah, nu mai trebuie să-l adresez, pentru că dacă se întâmplă ceva, îi plătesc, plătește asiguratorul spitalizarea.
Ideal ar fi să nu ajungem acolo. Exact ca la mașină. Întâi ne instruim să știm să o conducem și după aceea o conducem. RCA-ul tot îl facem. Așa și cu câinele, participăm la instruire și învățăm despre comportamentul canin și despre tehnici de dresaj, care ne ajută să ieșim din situații de zi cu zi în mediul acesta urban și, în paralel, să avem și această asigurare, care e bine să fie acolo.”