Cum să cumperi titluri de stat de pe ghiseul.ro. Ai nevoie doar de un card bancar. Ghidul complet
De luni, cei care au bani puși deoparte și vor să investească în titluri de stat pot intra și pe platforma ghiseul.ro.
Procedura a fost mult simplificată astfel încât chiar și cei din diaspora să poată cumpăra online titluri Tezaur, în doar câteva minute. Statul are nevoie să se împrumute și oferă populației dobânzi mai bune decât cele de la băncile comerciale. În plus, dobânda nu este impozitată și nu există costuri de administrare.
Pe platforma ghiseul.ro, folosită în special pentru plata taxelor și impozitelor, a apărut acum și o secțiune pentru titluri de stat Tezaur.
Dacă sunteți interesați să investiți în titluri de stat aveți nevoie de un cont pe ghiseul.ro și un card. După ce accesați această secțiune, veți primi un cod pe mail, și apoi trebuie doar să alegeți emisiunea pentru care subscrieți. Apar dobânzile actuale - de la 6,8% pentru un an, până la 7,8% la o maturitate de 5 ani. Chiar dacă veți cumpăra acum în martie, data de sfârșit a subscrierii este aprilie 2026.
Suma minimă pentru această procedură online este de 1.000 de lei, adică 1.000 de titluri. Cea maximă, 200.000 de lei. La final, apăsați butonul "cumpără" și veți vedea apoi, ca într-un portofel digital, ce titluri de stat dețineți.
Care sunt pașii
Procedura durează așadar doar câteva minute. În premieră, investitori pot fi și românii din diaspora, a explicat Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, la rubrica iBani.
Ștefan Nanu, director general trezorerie: „Românii care au un buletin, care au 18 ani, pot folosi această alternativă din străinătate și pot folosi chiar și un card emis în străinătate, nu trebuie neapărat să fie emis în România. Practic, cu această aplicație poți subscrie în fiecare zi, în orice minut, de oriunde, aceste titluri.”
Dobânzile oferite se modifică, însă, de la o lună la alta, în funcție de evoluția pieței. Sunt atractive si de regulă peste cele ale depozitelor bancare. Statul preferă mai degrabă să se împrumute de la populație, decât de la instituții internaționale.
Este considerată o investiție cu un risc minim de a pierde bani. Doar în cazul unor situații extreme, cum ar fi scenariul în care România ar intra în incapacitate de plată.
Andreea Nica, vicepreședinte CFA România: „Riscul de intrare în incapacitate de plată în general este un risc neglijabil. Sunt puține acele situații când statele ajung în situatia în care din veniturile pe care le colectează la buget nu au capacitatea de a face serviciul datoriei. Pentru românia, datoria în valută locală, în leu, este una sigură. În cazul în care se îmtâmplă ceva, statul poate să emită monedă și să își plătească datoria.”
Dacă aveți nevoie de banii investiți în titluri de stat Tezaur, înainte de termen, îi puteți retrage, dar pierdeți dobânda promisă la început. Banii vor fi virați înapoi pe card în luna următoare.