Cele mai dese greșeli în cheltuirea banilor. Cum să faci alegeri financiare inteligente

×
Codul embed a fost copiat

7 din 10 români spun că obișnuiesc să cumpere lucruri doar pentru că sunt ieftine, deși nu au nevoie de ele. Este una dintre cele mai comune greșeli când vine vorba de finanțele personale.

Mulți sunt și cei care nici măcar nu își monitorizează cheltuielile lunare, peste 60%, potrivit unui studiu BCR. În aceste condiții, trei sferturi dintre români nu sunt mulțumiți de situația lor financiară.

Ionuț Stanimir, director de marketing și comunicare BCR și profesor la ”Școala de Bani”, a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani, difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro, si a explicat cum putem ajunge la inteligență financiară.

Ștefana Todică: Cum se raporteaza românii la bani, acum după pandemie?

Ionuț Stanimir: ”Studiile despre educaţia financiară a românilor rulează de mult timp, ştim că, din păcate, suntem pe locurile codaşe ale clasamentului, dar am şi o veste bună. Educaţia financiară este un concept, sănătatea financiară este un alt concept de care românii încet încet încep să îşi dea seama. Sunt chestii care se întâmplă în fiecare zi. Românii îşi doresc să nu fie pe zero, işi dau seama că trebuie deja să investească pentru viitor, că trebuie să aibă mereu o rezervă pentru zile negre. As spune în felul următor: conştientizează românii din ce în ce mai mult importanţa sănătăţii financiare, faptul că trebuie să găsească informaţii utile, care să îi ajute la un moment dat chiar să atingă inteligenţă financiară. Ce nu avem este o stare de bine referitoare la bani. Adică românii se simt tensionaţi în legatură cu banii şi cu situaţia financiară, este şi o situaţie exacerbată de criza sanitară, când unii oameni au stat acasă, au trebuit să nu mearga la serviciu, şi atunci lumea şi-a pus această problemă: oare sunt sănătos fizic şi financiar? Oare am un fond pentru zile negre? Şi de aici încep o mulţime de alte întrebări pe care românii încep să şi le pună, iar ăsta este un semn foarte bun”.

Citește și
Românii, mai interesați de asigurările de sănătate, după pandemie. Cererea aproape s-a dublat
Românii, mai interesați de asigurările de sănătate, după pandemie
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit

 

Ștefana Todică: Studiul arată, printre altele, că nu ştim încă de unde să ne informăm. Cei mai mulţi cer sfaturi de la familie şi de la prieteni atunci când trebuie să ia o decizie financiară. De ce?

Ionuț Stanimir: ”Este perfect explicabil şi o să spun şi de ce. Multă vreme resursele financiare, salariile, au fost mici în România, ceea ce înseamnă că oamenii nu prea aveau bani, a existat o ruşine să vorbeşti despre bani. Şi atunci, când exista o problemă despre bani, lucrurile se vorbeau în familie, nu se vorbeau nici la bancă, nici cu un contabil, toată lumea trebuia să pară ok, nu trebuia să pară că are probleme cu banii. Ei, acest lucru, cum spuneam, încet încet se schimbă, sunt o mulţime de instituţii şi publice şi private, care fac educaţie financiară. (...) Tot din studiul nostru reiese că românii caută informaţii, atenţie, 62% aproape în fiecare lună. Ăsta este un procent foarte bun”.

 

Ștefana Todică: Dacă ar fi să dai un sfat, să fie o regulă după care să îşi ghideze viaţa fiecare om din punct de vedere financiar, care ar fi aceea?

Ionuț Stanimir: ”Acum, trebuie să spun în felul următor: eu am o viaţă, celălalt are o viaţă, multe sfaturi nu se potrivesc la fiecare dintre noi. Pot să spun, din nou, ce spun românii. Cei mai mulţi au nişte sfaturi simple, foarte uşor de aplicat şi de asemenea nişte greseli pe care ştiu sigur că vor să le evite.
Cel mai simplu sfat: economiseşte: pune bani deoparte. Toată lumea asta îşi doreşte. Al doilea sfat foarte important, şi este iarăşi o conştientizare, nu te intinde mai mult decât ţi-e plapuma. Nu cheltui când nu este necesar, nu cheltui din impuls, nu cheltui pentru că sunt reduceri, şi, mai ales, uită-te dacă nu cumva îţi supraestimezi la un moment dat veniturile. Având un stil de viaţă care este mai mult decât te poţi întinde, este clar că la un moment dat vei ajunge sub 0.”

 

Ștefana Todică: Din păcate, sunt mulţi români care spun că nu le ajung banii să economisească. Ce alte sfaturi ne poţi da, de la Şcoala de bani?

Ionuț Stanimir: ”Este adevărat, venim dintr-o situaţie când salariile din România erau mici. Încă sunt mici, dacă comparăm cu Ungaria, încă sunt mici dacă comparăm cu Slovacia, dar sfaturile sunt următoarele: puneţi un fond de rezervă deoparte, de două sau trei salarii, planifică-ţi cheltuielile şi întotdeauna când faci cumpărături du-te cu lista de cumpărături foarte bine stabilite. Nu în ultimul rând, creditele. Creditele la români sunt o sursă de tensiune şi sfatul pe care şi noi îl dăm la şcoala de bani, atenţie întotdeauna, uită-te la condiţiile creditului”.

Articol susținut de către BCR.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Cum poți deveni milionar renunțând la țigări și la cafeaua zilnică. 500 de lei îți pot aduce o avere
Cum poți deveni milionar renunțând la țigări și la cafeaua zilnică. 500 de lei îți pot aduce o avere

„Mi-aș dori să fiu milionar” – este un gând pe care mai toți îl avem din când în când. Din fericire, nu trebuie neapărat să câștigăm la loterie pentru asta.

Românii, mai interesați de asigurările de sănătate, după pandemie
Românii, mai interesați de asigurările de sănătate, după pandemie

Interesul românilor pentru sănătate a crescut în ultimul an. 42% sunt mai interesați de asigurările pentru sănătate ca urmare a pandemiei, față de 28% anul trecut, arată un studiu UNSAR.

Salt cu parașuta sau tichete de masă? Beneficiile extrasalariale sunt tot mai variate
Salt cu parașuta sau tichete de masă? Beneficiile extrasalariale sunt tot mai variate

Salturi cu parașuta, curs de condus defensiv sau consiliere psihologică. Sunt doar câteva dintre beneficiile extrasalariale pe care angajatorii din România au început să le ofere angajaților.

Recomandări
Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Sunt înregistrate aproape 2.000 de cazuri
Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Sunt înregistrate aproape 2.000 de cazuri

Ministerul Sănătății a declarat, marți, epidemie de rujeolă la nivel național, în urma creșterii îngrijorătoare a cazurilor de infectare, precum și a numărului mare de spitalizări.

De ce a început DNA urmărirea penală a IPS Teodosie: ”Singura noastră pretenție e comisionul de 20%”
De ce a început DNA urmărirea penală a IPS Teodosie: ”Singura noastră pretenție e comisionul de 20%”

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, are un nou dosar penal la DNA. De această dată este acuzat de cumpărare de influență.

Mărturii șocante, obținute de BBC. Gruparea teroristă Hamas a violat și a mutilat femei în atacul din 7 octombrie 2023
Mărturii șocante, obținute de BBC. Gruparea teroristă Hamas a violat și a mutilat femei în atacul din 7 octombrie 2023

BBC afirmă că a auzit și a văzut înregistrări care reprezintă dovezi de viol, violență sexuală și mutilare a femeilor în timpul atacurilor Hamas care au avut loc în 7 octombrie.