Inteligența artificială a fost pusă în slujba binelui. O femeie paralizată a reușit să meargă cu ajutorul AI
Inteligența artificială a fost pusă în slujba binelui la o conferință organizată la Geneva. Studenți și cercetători au prezentat dispozitive care îi ajută pe oamenii cu dizabilități.
Dar au fost expuși și roboți care pot curața apele de gunoaie.
Un exoschelet o ajută să meargă pe o femeie cu paralizie.
Charlotte Fairbank, pacientă: „Beneficiile faptului că pot sta în picioare sunt enorme, legate de circulația sanguină, de densitatea osoasă, de faptul că pot să-mi mișc membrele și pot să fiu la același înălțime cu ceilalți”.
Prototipul - prezentat la evenimentul de la Geneva - a fost lansat în urmă cu jumătate de an, la capătul unui deceniu de cercetări. Și este singurul dispozitiv destinat uzului personal, spune compania.
Și un braț inteligent a uimit publicul.
Luna trecută, dispozitivul a fost folosit de o franțuzoaică cu dizabilități, care a purta Flacăra Olimpică.
Olivier Oullier, creatorul dispozitivului: „Noi învățăm programul de inteligență artificială cognitivă să recunoască expresiile faciale, să înțeleagă undele cerebrale, să detecteze intonația și nivelul de stres din voce, mișcările oculare, respirația, bătăile inimii. Scopul este ca acest program să funcționeze pe cât posibil precum creierul uman”.
Un alt gadget vine în ajutorul celor care nu pot comunica. Halo folosește inteligența artificială ca să transforme impulsurile electrice primite de la creier în limbaj.
Paulo Dimas, cercetător: „Programul de inteligență artificială știe multe despre mine. Și, pornind de la aceste informații, generează un set de opțiuni. Eu trebuie să mă concentrez asupra uneia dintre ele, care e mai apoi trimisă pe WhatsApp”.
Studenții de la o universitate din Zurich au prezentat roboței care par că au dezlegat misterele Champions League. Ei pot găsi mingea și pe ceilalți participanți la joc. Dar au „învățat” și cum să lovească balonul și să se deplaseze pe teren.
Iar cercetătorii de la Universitatea din Lausanne au creat niște roboței asemănători țiparilor.
Auke Ijspeert, cercetător: „Țiparii sunt viețuitoare uimitoare. Pot înota mii de kilometri fără a consuma hrană, sunt foarte eficienți. Am vrut să creăm un robot care să aibă aceeași eficiență”.
Dispozitivul a fost gândit pentru mai multe misiuni practice.
Auke Ijspeert, cercetător: „Acești roboți amfibie pot avea utilități multiple. Pot inspecta diguri și conducte, pot face exploatări arheologice, pot monitoriza nivelul de poluare”.
Inteligența artificială ne-ar putea ajuta într-un viitor apropiat să curățăm și mediul înconjurător.
Un institut din Germania a creat mici roboți acvatici care arată ca niște meduze. Menirea lor e să adune gunoaiele depuse pe albiile din râuri și pe fundul oceanelor.