Protestul minerilor in Valea Jiului: sute de ortaci au strigat "Jos Guvernul!"

×
Codul embed a fost copiat

Ortacii din Valea Jiului si-au aratat astazi nemultumirea. O parte dintre ei au refuzat timp de cateva ore sa intre in subteran, altii nu au iesit din mina, desi tura li se terminase, in timp ce alti mineri au plecat sa-si ceara drepturile la CNH.

ORA 14 Cei aproximativ 200 de ortaci de la Mina Lonea au ajuns, miercuri după-amiază, la sediul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani. Protestatarii discută în curtea CNH cu directorul general al companiei, Constantin Jujan.

ORA 13.30 Minerii din schimbul I care au refuzat, miercuri, să iasă din subteranul minelor Petrila şi Vulcan, au renunţat la această formă de protest şi au ieşit la suprafaţă, totodată renunţând la protest, pentru moment, şi minerii din trei din cele şapte mine din Valea Jiului care refuzau să intre la lucru. Cei 400 de mineri ar fi trebuit să încheie programul de lucru la ora 12.00, însă au mai rămas o oră în subteran. Se mai află în grevă spontană ortacii de la minele Uricani, Lupeni, Vulcan şi Lonea, la primele trei minerii protestând în sălile de pontaj, iar cei de la ultima îndreptându-se spre Petroşani.

ORA 13 În total, peste 1.500 de mineri din Valea Jiului, angajaţi la cele şapte unităţi miniere din zonă şi care ar fi trebuit să lucreze în schimbul al doilea, au refuzat să intre în subteran. Ortacii care ar fi trebuit să înceapă programul la ora 12.00 au refuzat să intre în mine, o parte dintre aceştia protestând în sălile de pontaj de la unităţile miniere, iar cei de la Mina Lonea îndreptându-se spre sediul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani.

Minerii din schimbul întâi de la Petrila şi Vulcan nu vor să mai iasă din subteran, alegând să îşi ceară drepturile prin blocarea în mine. Potrivit liderilor sindicali, la cele două unităţi miniere în schimbul întâi lucrează aproximativ 400 de persoane în total.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Hunedoara, jandarmii hunedoreni asigură ordinea publică pe timpul deplasării minerilor de la E.M. Lonea către sediul CNH Petroșani. De asemenea, jandarmii vor asigura ordinea publică în zona în care minerii se vor aduna. „Până în prezent protestul s-a desfășurat în mod pașnic. A existat un permanent dialog între protestatari și forțele de ordine”, a declarat, miercuri purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara, Nicolae Răducu.

Citește și
Mineri
Accident de munca la o mina de carbune din Pesteana. Un muncitor si-a prins capul in banda rulanta
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

UPDATE ORA 12 Aproximativ 200 de mineri de la Lonea, cei care au refuzat să intre în schimbul I în subteran şi colegii lor din schimbul al doilea, au plecat, miercuri, pe jos, în salopete spre sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, aflat la o distanţă de aproximativ cinci kilometri, pentru a-şi cere drepturile.

Minerii, îmbrăcaţi în salopete de lucru şi cu caschete pe cap, au ales să îşi ceară, în faţa CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei - spun ei - refuză să le acorde. Între Mina Lonea, situată în localitatea Petrila, şi sediul CNH din Petroşani sunt aproximativ cinci kilometri distanţă. La momentul transmiterii ştirii coloana de mineri traversează oraşul Petrila. Ortacii scandează "Unitate, unitate", "Jos Guvernul". Printre ei se află unul dintre liderii de sindicat de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, care este fratele fostului lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.

UPDATE ORA 11 Ortacii de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre, miercuri, în schimbul al doilea, în subteran au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Potrivit liderilor sindicali, minerii din schimbul întâi care ar fi trebuit să intre în subteran la ora 6.00 au refuzat să meargă la lucru, reclamând că ministrul Economiei nu a respectat un protocol semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit. Ortacii s-au adunat în sala de pontaj şi au refuzat să intre în subteran.

Alţi 41 de mineri de la Mina Paroşeni care au fost la lucru în schimbul de noapte au refuzat să mai iasă din subteran .

Potrivit liderului lor de sindicat, aceştia ar fi trebuit să ajungă la suprafaţă la ora 7.00, dar au ales să protesteze prin blocarea în mină.

Minerii au cerut un preţ mai mare pe gigacalorie, angajări de forţă de muncă tânără, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi reaşezarea grilei de salarizare în funcţie de actualele reglementări.

Sindicaliştii susţin că ministrul Ion Ariton le-a dat asigurări, în urmă cu două săptămâni, atunci când a fost semnat un protocol, că aceste probleme vor fi rezolvate până la 1 februarie, însă acesta nu s-a ţinut de promisiunea "semnată".

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Din subteran, pe partie. Zeci de ortaci ramasi fara slujba lucreaza ca monitori de schi
Din subteran, pe partie. Zeci de ortaci ramasi fara slujba lucreaza ca monitori de schi

Cei care nu accepta sa stea in somaj si-au investit banii, din salariile compensatorii, in echipamente, si apoi au urmat un curs de atestare.

Accident de munca la o mina de carbune din Pesteana. Un muncitor si-a prins capul in banda rulanta
Accident de munca la o mina de carbune din Pesteana. Un muncitor si-a prins capul in banda rulanta

Sfarsit tragic pentru un miner de 36 de ani, din Gorj, angajat al carierei de carbune de la Pesteana.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.