O tanara de 14 ani vrea sa ajunga pe Muntele Stelelor, cel mai inalt vulcan din America de Nord
Alexandra Marcu are sansa sa stabileasca un nou record. Tanara se aventureaza, miercuri, spre cel mai inalt vulcan al Americii de Nord - Pico de Orizaba.
Dacă il va cuceri, va fi cea mai tanara alpinista din Europa care pune piciorul pe Muntele Stelelor. Acesta ar putea fi al doilea vulcan din palmaresul elevei de clasa a opta, dupa Uhuru, din Kilimanjaro, pe care l-a escaladat anul trecut.
Alexandra Marcu are 14 ani si un palmares impresionant in materie de alpinism. Simte ca traieşte cu adevarat doar cand escaladeaza cele mai inalte varfuri de pe glob. Pentru ca nimic nu se compara cu privelistea pe care o poate admira cand este la mii de metri altitudine, pe acoperisul lumii.
Anul trecut, adolescenta a cucerit Mont Blanc-ul si Uhuru, din Kilimanjaro. Primul este cel mai inalt varf din Europa de Vest, celalalt - cel mai inalt vulcan din Africa. Anul acesta, a urcat pe Kazbek – al treilea masiv ca marime din Georgia si al optulea din Caucaz. Acum si-a propus sa atinga un alt record – Pico de Orizaba (5.636 de metri) – cel mai inalt varf vulcanic din Mexic si al doilea ca marime din lume, dupa Kilimanjaro.
Daca va pune piciorul pe cel mai inalt vulcan al Americii de Nord, Alexandra va fi cea mai tanara alpinistă din Europa care escaladeaza Muntele Stelelor.
„Citlaltepetl” - cum ii spun localnicii – se afla intre statele Puebla si Veracruz si face parte din celebrul circuit „Seven Vulcanoes” („Cei 7 Vulcani”), alaturi de Elbrus (Europa), Kilimanjaro (Africa), Damavand (Africa), Giluwe (Oceania), Ojos del Salado (America de Sud) si Sidley (Antarctica). Alexandra Marcu are ambitia sa şi-i treaca in palmares pe toti.
Pico de Orizaba este unul dintre cei trei vulcani din Mexic care sunt acoperiti permanent cu zapada si nu a mai erupt de patru veacuri. Potrivit site-urilor de specialitate, escaladarea lui este una de dificultate medie si necesita o buna tehnica de mers pe gheţar. Itinerariul pe care-l va parcurge Alexandra, care va pleca in temerara aventura impreuna cu tatal sau, Dan Marcu, porneste din Mexico City, situat la 2.000 de metri altitudine, si va urma traseul clasic.
„Pana acolo, calatorim cu avionul, iar de aici ne vom indrepta spre oraselul Tlachichuca (2.800 de metri), dupa care urmeaza un sat numit Hidalgo (3.500 de metri). La 4.200 de metri altitudine se afla ultimul refugiu inainte de varful vulcanului – Piedra Grande. De aici pana la tinta noastra va fi un drum de 14-16 ore, dus-intors”, explica tatal Alexandrei, completand ca expeditia lor pe Pico de Orizaba va dura in jur de 10 zile, iar majoritatea costurilor sunt suportate de Consiliul Local Deva (4.500 de euro), Straja Lupeni, Clubul Rotary, Formula AS si Caminico Deva.
Muntele Stelelor este un trofeu ravnit de multi alpinisti. Este compus din trei parti – grohotis, un labirint, care te poate rataci usor daca nu esti un obisnuit al ascensiunilor, si ghetar. Faimosul vulcan a fost escaladat si de idolul Alexandrei, Crina Popescu, din Rasnov, la varsta de 15 ani.
Ca sa-si vada visul cu ochii, adolescenta isi continua cu darzenie antrenamentele si, mai ales, exercitiile de respiratie. Acestea din urma sunt foarte importante pe munte, explica fata, amintindu-si ca tot ele au fost cele care au ajutat-o sa ajunga pe varful Kazbek-ului – al treilea munte ca marime din Georgia, pe care l-a escaladat in vara trecuta, dupa ce restrictiile impuse de armata rusa au impiedicat-o sa urce pe Elbrus (5.642 de metri) – cel mai inalt vulcan din Europa.
In ciuda experientei pe care si-a castigat-o in expeditiile trecute, Alexandra se aşteapta la un traseu dificil.
„Urci pe stanci, dai de ghetari si cobori cu ajutorul lui Dumnezeu”, spune ea, explicand ca pantele vulcanului depasesc 30-40 de grade inclinaţie.
Dupa Pico de Orizaba, deveanca are in plan sa cucereasca Damavand-ul – un potential vulcan activ si cel mai inalt din Asia, situat la 66 de kilometri nord-est de Teheran, si Aconcagua, din Argentina – cel mai inalt munte din ambele Americi si unul dintre „Cele 7 varfuri” importante ale lumii.
Pico de Orizaba este situat la 200 de kilometri de cel mai mare oras al Mexicului - Mexico City (cu aproape 9 milioane de locuitori) si a fost escaladat pentru prima data in anul 1848, de catre doi soldati americani – William G. Raynolds si E. Maynard. Numele Orizaba ii vine de la un oras situate in apropiere, la sud de vulcan. Muntele Stelelor este un imens vulcan inactiv, dar nu stins, care a erupt ultima oara intre anii 1545 şi 1566. S-a format in trei etape, in urmă cu mai bine de un milion de ani. Craterul sau are formă de elipsa, un diametru de 478 de metri si o adancime de 300 de metri. Varful vulcanului este in permanenta acoperit de o calota de gheata.
Sursa foto: arhiva personala
Sursa: Pro TV
Etichete: record, hunedoara, alpinista, america de nord,
Dată publicare:
06-12-2011 10:03