Caz unic in tara: devenii nu isi pot plati birurile pentru ca functionarii nu stiu cat sa incaseze

05-01-2012 14:03


Taxe

Anul 2012 a început la Deva cu un blocaj în ceea ce priveşte achitarea dărilor către stat. Devenii nu pot plăti, deocamdată, taxele şi impozitele către administraţia locală şi asta deoarece nu a fost votat nivelul acestor taxe.

Unii deveni s-au grăbit să-şi achite datoriile încă din primele zile ale noului an. Fără succes însă. La Serviciul de Taxe şi Impozite al Primăriei Deva nu se încasează aceste datorii. Şi nu pentru că nu se doreşte, ci pentru că nu se ştie cât trebuie să scoată oamenii din buzunare. De altfel, municipiul Deva este singura localitate din ţară unde nu a fost stabilit încă nivelul taxelor pentru anul în curs. Mai mult, un anunţ postat pe pagina de internet a administraţiei locale anunţă că „programul încasărilor va fi reluat în anul 2012, urmând a face publică data şi ora”.

„Se fac demersuri printre consilieri să se voteze proiectul de hotărâre care prevede stabilirea nivelului taxelor şi impozitelor pentru anul 2012. Este pentru a treia oară când nu se votează acest proiect. Niciodată în ultimii 20 de ani nu s-a întâmplat aşa ceva. Nici legiuitorul nu a prevăzut o astfel de posibilitate, în caz contrar putându-se încasa la nivelul celor de anul trecut”, a precizat administratorul public al Devei, Corina Oprişiu. Reprezentanţii Serviciului Taxe şi Impozite speră ca până săptămâna viitoare situaţia să fie rezolvată.

La Deva nu s-a votat încă nivelul taxelor şi impozitelor din cauza „războiului” dintre primarul Devei, Mircia Muntean, dat afară din PNL în prezent membru UNPR, şi conisilierii locali USL.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii din Deva, anul 2012 va fi tot un an de criză economică, motiv pentru care nu se impune o majorare a taxelor şi impozitelor pe care devenii le plătesc administraţiei locale. De asemenea, administraţia deveană încearcă menţinerea cotelor minime de impozitare ale clădirilor neevaluate în ultimii trei sau cinci ani, respectiv 10 şi 30 la sută, potrivit noilor reglementări ale Codului Fiscal. În cursul anului 2011, aproximativ 90 la sută dintre devenii plătitori de taxe şi impozite şi-au achitat dările la stat.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO