Grecia a CAPITULAT si accepta masurile dure de austeritate cerute de Europa. Zona Euro a primit noile propuneri de reforma
LIVE UPDATE. Guvernul elen a capitulat si joi in fata cererilor creditorilor sai si accepta masurile dure de austeritate in schimbul unei "stergeri modeste din datorie". Noul plan al Greciei contine cresterea TVA si a impozitului pe profit.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Pana joi, la miezul noptii, guvernul de la Atena trebuia sa vina cu un pachet serios de reforme si o noua cerere de imprumut. Acestea trebuie insa acceptate atat de creditorii internationali, cat si de politicienii eleni.
“Vrem sa dam inapoi ce am imprumutat. Iar atunci cand cerem o reducere a datoriilor, cerem aceasta reducere tocmai pentru ca vrem putem returna banii imprumutati si sa nu apelam la noi imprumuturi pentru a le putea plati pe cele vechi.” Aceasta declaratie, facuta miercuri de premierul Tsipras la Parlamentul European, rezuma actuala pozitie de negociere a Greciei, care a mai primit o sansa. Guvernul de la Atena trebuie sa prezinte o cerere de imprumut si o lista cu reforme joi, 9 iulie. Acestea vor fi discutate de ministrii de finante din zona euro si, in cele din urma, vor ajunge la sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana duminica, la un summit extraordinar.
Cu toate acestea, oficialii de la Bruxelles au pregatit si un plan B, pentru a nu mai fi suprinsi de greci, ca pana acum. "Comisia este pregatita pentru orice scenariu”, spune Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.” Avem masuri detaliate in cazul unui "Grexit", in cazul in care e necesar sa trimitem ajutoare umanitar."
Toata lumea considera insa ca Grexit – iesirea Greciei din UE – este un scenariu inacceptabil. „Ar putea duce la revolte si haos”, avertiza miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Frantei. Iar seful Trezoreriei Americane avertiza ca „ar fi o greselea geopolitica”.
Sumarul evenimentelor de joi, 9 iulie:
-► Zona euro a primit noile propuneri de reforma din Atena
-► Noul plan al Greciei contine cresterea TVA si a impozitului pe profit
-►Grecii accepta masurile de austeritate impuse de creditori
-► Merkel: O reducere a datoriei Greciei este "in afara discutiei"
-► Tusk: Sper ca vom primi propuneri concrete si realiste
-► Juncker se intalneste cu liderii opozitiei din Grecia
-► Aripa de extrema stanga din Syriza nu vrea masuri extreme de austeritate
-► Guvernul grec e increzator ca poate incheia un acord
-► In ce ar putea consta pachetul propus joi de Tsipras
Cronologia evenimentelor, joi, 9 iulie:
Ora 23:15 Zona euro a primit noile propuneri de reforma din Atena, transmite un oficial, potrivit AFP.
Ora 22:50 Grecia solicita un nou imprumut pe trei ani, care va fi folosit pentru achitarea datoriilor si asigurarea stabilitatii sistemului financiar. Pentru a primi banii, Atena se angajeaza sa faca reforme credibile, care ar insuma 13 miliarde de euro pe urmatorii doi ani si nu 8 asa cum anuntase initial.
Noul plan ar contine si cresterea TVA pentru mai multe categorii de produse si servicii. Astfel, TVA ar urma sa fie majorata de la 10 la 13% pentru bunurile de lux, dublata pentru serviciile hoteliere si ridicata la 23% pentru alimente procesate, transport si anumite servicii oferite de firme private. De asemenea, impozitul pe profit ar urma sa fie marit de la 26 la 28%.
Ora 22:25 Potrivit The Guardian, care citeaza surse guvernamentale, grupului parlamentar al principalului partid aflat la guvernare i s-a cerut sa fie pregatit pentru a vota pachetul de masuri cel mai devreme maine. Anuntul vine cu putin timp inainte de expirarea ultimatumului dat de creditorii internationali. Presedintele Consiliului European le-a cerut creditorilor sa faca la randul lor propuneri realiste legate de datoria Greciei. Germania nu vrea sa accepte o restructurare a datoriei.
Ora 22:10 Guvernul elen a capitulat si joi in fata cererilor creditorilor sai si accepta masurile dure de austeritate in schimbul unei "stergeri modeste din datorie", relateaza Guardian.
Cabinetul grec ar fi adoptat un pachet de reforme si reduceri de cheltuieli in valoare de 13 miliarde de euro pentru a asigura al treilea bailout.
Ora 18:45 Cancelarul german Angela Merkel si-a reiterat joi, la Sarajevo, opozitia fata de o 'reducere' a datoriei grecesti, in conditiile in care Fondul Monetar International (FMI) a estimat din contra, miercuri, ca o restructurare a datoriei Atenei este 'necesara', informeaza AFP. 'Am spus ca o reducere in sens clasic (a datoriei) este, pentru mine, in afara discutiei. Iar aceasta nu s-a schimbat de alaltaieri (marti, de la summitul zonei euro de la Bruxelles) pana astazi', a spus in timpul unei conferinte de presa cancelarul federal german, aflat intr-un turneu diplomatic in Balcani. Atena, care are timp pana la orele 22.00 GMT (24.00 ora locala) sa prezinte planul sau de reforma, cere o reducere a datoriei Greciei, care se ridica in prezent la 320 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta 180% din PIB-ul tarii.
Ora 14:25 Creditorii Greciei ar trebuie sa faca propuneri 'realiste' cu privire la datoria Greciei, in contrapartida cu cele asteptate din partea Atenei, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, intr-o conferinta de presa la Luxemburg, transmit AFP si DPA.
''Tocmai am discutat de premierul grec, Alexis Tsipras. Sper ca vom primi astazi propuneri concrete si realiste din partea Atenei'', a afirmat Tusk, in timp ce zona euro asteapta din partea Atenei un plan de reforme care sa permita reluarea negocierilor asupra unui ajutor international si evitarea unui 'Grexit'. ''Daca acest lucru se va intampla, vom avea nevoie de o propunere paralela din partea creditorilor. Propunerile realiste din partea Greciei vor trebui sa fie urmate, in contrapartida, de propuneri la fel de realiste cu privire la datoria greaca din partea creditorilor'', a subliniat presedintele Consiliului European.
''Doar atunci vom avea o situatie de castig de ambele parti'', a insistat Donald Tusk.
Ora 14:00 Presedintele Comisiei Europene va avea intalniri cu lideri ai opozitiei din Grecia joi si vineri, la Bruxelles. Unii dintre acestia au ajuns deja in capitala Belgiei.
Ora 13:00 Donald Tusk a declarat ca a discutat la telefon cu premierul grec Alexis Tsipras joi dimineata, dar nu a dat detalii despre convorbire, spunand ca "a promis sa fie discret".
Just spoke to PM @tsipras_eu. Hope to receive concrete, realistic reform proposals today #Greece
— Donald Tusk (@eucopresident) 9 iulie 2015
Ora 12:00 Ministrul elen al energiei, Panagiotis Lafazanis, liderul aripii de extrema stanga a partidului Syriza, a declarat ca se asteapta la incheierea unui acord de asistenta cu creditorii internationali 'in curand', dar ca se opune unui plan cu masuri dure de austeritate, ce ar bloca cresterea economica, transmite Reuters.
'Nu vrem sa adaugam un al treilea plan de austeritate severa, care nu va da nicio perspectiva tarii', le-a declarat Lafazanis reporterilor.
Ora 11:30 Grecia este increzatoare ca poate incheia un acord cu creditorii internationali care sa fie aprobat de parlament, a anuntat joi purtatorul de cuvant al guvernului elen, Gabriel Sakelaridis, relateaza Reuters.
'Sunt sigur ca acordul va trece de grupul parlamentar al partidului Syriza si de coalitia de guvernare', a declarat el pentru Antenna TV. 'Guvernul face totul pentru a ajunge la un acord imediat si pentru a pune capat acestei serii de incertitudini', a adaugat purtatorul de cuvant.
Citeste pe incont.ro ce se intampla joi cu bancile din Grecia
Ora 11:00. Grecia pregateste un pachet de reforme in valoare de 12 miliarde de euro pe o perioada de doi ani, dorind sa puna capat recesiunii, dupa mai multe luni de negocieri fara succes cu creditorii internationali, potrivit unui articol publicat joi in cotidianul elen Kathimerini, citat de Agerpres.
Guvernul condus de Alexis Tsipras are termen limita pana joi la miezul noptii sa prezinte un program de reforme in schimbul unor noi ajutoare. Potrivit Kathimerini, in loc de o crestere de 0,5% preconizata anterior pentru acest an, dupa mai multe luni de incertitudini si doua saptamani de restrictii asupra miscarilor de capital, economia Greciei ar urma sa inregistreze o recesiune de aproximativ 3%, conform celor mai recente estimari.
'Se preconizeaza ca masuri in valoare de opt miliarde de euro pe care Grecia le-a prezentat pentru 2015 si 2016 sa fie majorate cu doua miliarde de euro anual, ceea ce va duce totalul la 12 miliarde de euro', sustine Kathimerini.
O a doua publicatie greaca, Naftemporiki, sustine ca pachetul de reforme include majorarea taxelor pentru companii pana la 28%, de la 26%, cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata pentru produsele de lux pana la 13%, de la 10%, majorarea TVA pentru alimentele procesate, restaurante, servicii de transport si unele servicii de sanatate oferite de sectorul privat pana la 23%, de la 13% in prezent, precum si o crestere a TVA-ului pentru hoteluri pana la 13%, de la 6,5% in prezent. In schimb, articolul din Naftemporiki precizeaza ca insulele grecesti vor acorda in continuare reducerile de taxe pe care creditorii internationali doreau sa le elimine. Naftemporiki estimeaza ca intregul pachet are o valoare de 10-12 miliarde de euro.
Toate aceste masuri de reforma risca sa se loveasca de opozitia aripii radicale a partidului Syriza, precum si a partenerului de coalitie, dupa ce Guvernul condus de Tsipras a facut campanie pentru ca populatia Greciei sa raspunda 'Nu' la noi masuri de austeritate.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, euro, banci, criza, banca, bruxelles, creditori, Alexis Tsipras, Grexit,
Dată publicare:
09-07-2015 11:48