Atmosfera disperata in Grecia: "Nu stiu cat mai putem rezista". Putin acuza: "Unde a fost UE cand Grecia acumula datorii?"

×
Codul embed a fost copiat

Pe ultima suta de metri, Grecia a transmis la Bruxelles lista reformelor austere, la care se angajeaza, in schimbul unui nou imprumut.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Printre reformele propuse se afla: mariri de taxe, inclusiv pentru insulele protejate pana acum, si o reforma a sistemului de pensii, in special cresterea graduala a varstei de pensionare - de la 62 la 67 de ani. Toate acestea vor aduce 12 miliarde de euro la bugetul de stat. Grecia cere in schimb un imprumut de 53,5 miliarde de euro din partea Mecanismului European de Stabilitate.

Sumarul evenimentelor de vineri, 10 iulie:

-►Atmosfera disperata in Grecia: "Nu stiu cat mai putem rezista"
-►Primele disensiuni in Parlamentul grec pe tema ultimelor propuneri trimise creditorilor internationali
-►
Putin acuza UE ca a lasat mult timp criza din Grecia sa se agraveze fara sa intervina
-►Ministrul german de Finante a facut o gluma pe tema crizei din Grecia: Sa fie acceptata de SUA in „uniunea dolarului”
-Renzi e optimist privind acordul, germanii sunt rezervati
-► Presedintele Frantei: Propunerile Atenei sunt 'serioase' si "credibile"
-► Creditorii discuta de la ora 13:00 propunerile trimise joi de guvernul de la Atena

-► Parlamentul grec va sustine propunerile guvernului catre creditori
-► Alexis Tsipras sustine ca nu a primit mandat pentru un Grexit
-► Conservatori germani de top, sceptici in legatura cu propunerile de reforma ale Greciei

Citește și
Alexis Tsipras
Grecia promite reformarea pensiilor si impozitelor pentru un imprumut pe trei ani. Anuntul facut de sefa FMI

Cronologia evenimentelor, vineri, 10 iulie:

Ora 21.30: Grecii asteapta cu mare interes Summitul UE de duminica, de la Bruxelles, unde liderii statelor europene vor decide daca Grecia va primi o noua asistenta financiara sau daca parasirea zonei euro va deveni inevitabila. Proprietarii de afaceri greci avertizeaza ca o revenire la drahma le-ar fi fatala, comenteaza vineri DPA. “Oamenii nu mai au bani. Economia este terminata“, afirma Evangelis Panagiotopoulos, in timp ce sta in fata frizeriei sale din apropierea Pietei Omonia din Atena, in asteptarea clientilor. “Numarul clientilor mei a scazut cu 40%. Pentru a face economii, unii au preferat sa ramana acasa si sa fie tunsi de sotiile lor “, explica grecul de 65 de ani.

Duminica trecuta, grecii au respins printr-un referendum politicile de reforma si austeritate cerute de creditorii internationali ai Atenei. Acum insa, in randul populatiei au revenit temerile legate de viitor. Trecatorii de pe strada Panepistimiou, una dintre principalele zone comerciale din Atena, stau in fata chioscurilor de ziare citind principalele titluri - “Euro sau drahma” in cotidianul Kathimerini, “Inca traim” in publicatia Dimokratia sau “Creditorii cer predarea neconditionata” in ziarul I Efimerida.

“Sa speram ca Europa va gasi o cale de a iesi din aceasta situatie”, spune Vaso, un pensionar ce detine un mic magazin de incaltaminte impreuna cu fiul sau. “Cu greu mai avem cate un client. Nu stiu cat de mult mai putem rezista asa“, spune el.

Aceasta parte a orasului situata intre Plaka (orasul vechi) si principala gara din Atena era candva un cartier prosper cu afaceri si cladiri de birouri. Acum, ea reflecta criza si declinul. “Daca trecem la drahma acum, vom fi terminati complet“, este de parere Evanghelis Fanourgakis, un barbat de 77 de ani care are un magazin cu produse de curatat. “Am ramas cu mai putin de jumatate din clienti. Doar Dumnezeu stie cand se va incheia criza“, afirma batranul.

Mai ales pentru tineri, perspectivele sunt sumbre. Data fiind rata somajului de peste 50% in randul lor, majoritatea au renuntat sa mai spere ca vor gasi un loc de munca. Totusi, in piata centrala din Atena standurile sunt pline si ofera o larga varietate de produse, iar depozitele supermarketurilor sunt pline. Situatia s-ar putea schimba insa mai ales in sectoare precum cel farmaceutic, unde majoritatea medicamentelor sunt importate, daca producatorii ar decide brusc sa ceara plata in bani lichizi.

Ora 21.00 Guvernul grec isi sustine vineri seara in fata legislativului ultimele propuneri trimise creditorilor internationali, dar cativa membri ai majoritatii parlamentare si-au exprimat nemultumirea fata de acestea intr-o declaratie foarte dura in care sugereaza parasirea zonei euro, transmite AFP.

“Va cer sa sustineti efortul guvernului pentru un acord”, a spus in fata comisiei parlamentare ce examineaza respectivele propuneri deputatul Dimitris Vitsas, membru al stangii radicale Syriza, condusa de premierul Alexis Tsipras.

Dupa analiza din comisie, cei 300 de deputati greci se vor reuni pentru a mandata prin vot executivul sa negocieze cu creditorii internationali un nou acord de asistenta financiara, pe baza ultimelor masuri propuse de Tsipras. Deputatul Vitsas a recunoscut ca unele dintre aceste masuri “ar putea avea un efect recesiv”, dar a subliniat ca reformele avute in vedere de guvern vor permite “atacarea problemelor cronice” ale tarii, cum ar fi coruptia si clientelismul.

De altfel, majoritatea Syriza va trebui in aceasta seara sa depaseasca disensiunile ce ar putea sa apara in timpul sedintei legislativului, din cauza faptului ca masurile propuse de Tsipras cuprind si multe concesii facute creditorilor internationali, desi ultima initiativa a acestora a fost respinsa de greci prin referendum.

Intr-o scrisoare publicata tot vineri, cinci membri ai Syriza, inclusiv trei deputati, au cerut executivului sa “respinga santajul” creditorilor. Mai mult decat atat, ei mentioneaza in scrisoare ca daca “acordul nu va cuprinde un program pentru oprirea austeritatii, pentru asigurarea lichiditatilor (in sistemul bancar) si o stergere reala a datoriei externe, guvernul trebuie sa fie pregatit sa urmeze calea alternativa, aducand in discutie apartenenta tarii noastre la zona euro”.

Cat despre mult mediatizatul fost ministru de finante Yanis Varoufakis, care dupa ce si-a dat luni demisia este acum simplu deputat, el a anuntat ca nu va participa la sedinta legislativului, cerand totodata ca aceasta absenta sa nu fie interpretata gresit. “Il sustin deplin pe Euclid Tsakalotos (noul ministru de finante n.red.) in batalia pe care o va duce la Eurogrup”, a scris Varoufakis pe Twitter, motivandu-si absenta din parlament prin probleme familiale.

In ceea ce priveste reactia capitalelor europene in urma propunerilor lui Tsipras, aceasta a fost in general pozitiva, dar guvernul german si presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, au declarat ca prefera sa astepte evaluarea creditorilor inainte de a se pronunta.

Printre propunerile Greciei trimise joi seara creditorilor se numara o crestere a TVA la anumite categorii de produse si servicii, de la 13% in prezent la 23 %, suprimarea avantajelor fiscale pentru insulele grecesti, incepand cu insulele cele mai bogate si cu cele turistice, cresterea treptata a varstei de pensionare si reforme in domeniul functiei publice, masuri ce vizeaza cresterea veniturilor la buget.

Pentru produsele de baza, energie electrica si hoteluri, TVA ramane la 13%, iar pentru medicamente si carti la 6%. Inaintea referendumului, premierul Tsipras a cerut concetatenilor sai sa voteze impotriva propunerilor creditorilor internationali, invocand, printre altele, si faptul ca acestia au cerut cresterea pretului la energie si TVA-ului la medicamente.

In schimbul ofertei sale de a face reforme, guvernul grec cere acum creditorilor internationali un nou ajutor financiar pe trei ani, precum si o noua stergere a datoriei externe a Greciei, asupra acestei ultime solicitari cancelarul german Angela Merkel pronuntandu-se pana in prezent ferm impotriva.

Daca legislativul grec va da vineri seara guvernului unda verde pentru a continua negocierile cu creditorii, Eurogrupul se va reuni sambata pentru a examina propunerile guvernului de la Atena, Jeroen Dijsselbloem declarand ca este posibil sa se ia in aceeasi zi o decizie privind un nou acord cu Grecia.

Ora 20.00 “Poate ca grecii sunt vinovati pentru toate, dar daca ei au gresit, unde a fost Uniunea Europeana?”, s-a intrebat vineri presedintele rus Vladimir Putin, acuzand astfel blocul comunitar ca nu a intervenit la timp pentru a preveni actuala criza din Grecia, transmite agentia EFE.

“De ce nu au corectat masurile economice luate de precedentele guverne ale GrecieiO De ce au dat mai multe credite si au permis mentinerea unei fiscalitati reduse in unele sectoare ale economieiO”, a continuat liderul de la Kremlin, in timpul unei conferinte de presa desfasurate in orasul Ufa, unde are loc summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

Dar el s-a aratat totusi increzator ca aceasta criza va fi solutionata curand. Cat despre implicatiile ei fata de Rusia, Putin a spus ca tara sa nu va fi afectata direct, desi unele efecte negative pot exista, avand in vedere volumul ridicat al schimburilor comerciale dintre Rusia si Europa. Pe de alta parte, liderul de la Kremlin a reafirmat ca nu a primit din partea Greciei vreo solicitare de ajutor financiar. “Desigur ca Rusia poate sa-si sprijine partenerii, in pofida dificultatilor prin care trece in prezent”, dar “Grecia este o tara a Uniunii Europene”, a punctat presedintele rus

Ora 19.00 Pe ultima suta de metri, Grecia a transmis la Bruxelles, lista reformelor austere, la care se angajeaza, in schimbul unui nou imprumut. Guvernul Tsipras, promite reduceri de 13 miliarde de euro, prin cresterea taxelor, si restructurarea sistemului de pensii. Culmea este ca Tsipras reia acum o parte din masurile propuse de creditori, chiar daca au fost respinse de greci la referendum.

Cu doua ore inaintea ultimatumului fixat la miezul noptii, guvernul Tsipras a transmis propunerile sale de reforma catre creditori - Uniunea Europeana si Banca centrala europeana si FMI. Grecia spera intr-o solutie pentru  "reglarea" enormei sale datorii publice - 312 miliarde de euro, adica aproape 180% din PIB; dar prevede si un pachet de 35 de miliarde de euro, consacrat cresterii economice.

In documentul de 13 pagini intitulat "Actiuni prioritare si angajamente", guvernul Tipras se arata dispus sa adopte o mare parte din masurile propuse de creditori pe 26 iunie - si respinse de greci la referendumul de duminica trecuta.

"Lui Alexis Tsipras ii va fi foarte greu sa le impuna in tara, dupa referendumul de duminica trecuta, in care grecii au spus "NU" masurilor suplimentare de austeritate", a relatat Timm Willcox, corespondent CNN.

Astfel, Atena accepta o povara fiscala si mai mare pentru companii, incluisv cele navale, TVA unic de 23 la suta, inclusiv pentru restaurante, reduceri in cheltuielile statului pentru pensii si cresterea varstei de pensionare pana la 67 de ani, reducerea cheltuielilor pentru armata cu 300 de milioane euro, pana in 2016, desfintarea avantajelor fiscale pentru insulele turistice.

Germania pare sa mai fi domolit putin intransigenta. Vede "marja redusa de manevra" pentru restructurarea datoriei grecesti, dar lasa poarta intredeschide pentru "reesalonare". "Trezorierul morocanos" - cum e supranumit ministrul german de finate a glumit putin pe seama crizei grecesti. "Zilele astea i-am propus prietenului meu Jack Lew (n.r. Secretarul american al Trezoreriei) sa luam Puerto Rico, zilele astea, in Zona Euro, daca SUA sunt dispuse sa ia Grecia in Uniunea Dolarului. El a crezut ca glumesc”, a spus Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finante.

In orice caz, analistii prevad vremuri tulburi pentru greci, in conditiile in care banii din banci sunt pe terminate."Daca raman fara monede si bancnote de euro, este o problema foarte grava, pentru ca bancomatele nu vor avea ce sa elibereze. Cred ca vor aplica toate masurile de control al capitalului pentru a reduce sumele pe care oamenii le pot retrage, asa incat sa ramana ceva bani in ATM-uri”, a  explicat Richard Quest, corespondent CNN.

Dupa ce s-au imbrancit in fata bancilor, care le dau bani cu taraita, sute de pensionari din Atena au protestat deja in fata ministerului de finante.
 

Ora 15:00 Seful guvernului italian Matteo Renzi s-a declarat, vineri, 'mai optimist' cu privire la posibilitatea de a gasi o solutie la criza din Grecia, exprimandu-si speranta ca se va putea ajunge la un acord chiar de sambata, informeaza AFP.

'Sunt mai optimist ca in trecut, sper ca acordul va putea fi incheiat pana duminica', a declarat Renzi, la finalul unei intrevederi cu premierul irlandez Enda Kenny. 'Speram ca summitul de duminica nu va mai fi necesar. Aceasta inseamna ca acordul ar putea fi incheiat sambata de Eurogrup', reuniunea ministrilor de finante ai zonei euro, prevazuta sa aiba loc sambata, la Bruxelles, a adaugat seful guvernului italian.

'Speram ca maine sau duminica sa existe un acord cu Grecia. Acest acord nu va fi, probabil, foarte indepartat de cel discutat in urma cu 15 zile. Insa viitoarele summituri vor fi importante mai ales pentru a discuta despre cum sa fie lansata o noua faza a Europei', a subliniat Renzi.

Nu toti liderii europeni sunt insa atat de optimisti. Rezultatul reuniunii de sambata a ministrilor de finante din zona euro privind Grecia este 'complet deschis', a declarat vineri purtatorul de cuvant al ministrului de finante german Wolfgang Schauble, atitudine ce contrasteaza cu optimismul din mai multe capitale europene, relateaza AFP.

'Rezultatul Eurogrupului de sambata este complet deschis', a declarat Martin Joger in cursul unei conferinte de presa. Cancelarul austriac Werner Faymann a cerut cu putin timp inainte 'sa se profite de sansa' unui acord intre Atena si partenerii sai europeni, in timp ce presedintele francez François Hollande a apreciat ca 'trebuie facut totul pentru a se ajunge la un acord'.

Presedintele Eurogrupului, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a declarat vineri ca ministrii de Finante din zona euro ar putea lua 'o decizie majora' sambata, cand se reunesc pentru a revizui noua cerere a Greciei privind acordarea de finantare de urgenta, mentioneaza Reuters si AFP.
 

Ora 13:20 Presedintele Frantei: Propunerile Atenei sunt "serioase" si "credibile"

Presedintele francez François Hollande a apreciat vineri ca ultimele propuneri ale Atenei sunt 'serioase' si 'credibile', remarcand insa ca 'nu s-a stabilit inca nimic' si ca 'orele care urmeaza vor fi importante' pentru ajungerea la un acord, relateaza AFP.

'Grecii tocmai au aratat ca sunt decisi si ca vor sa ramana in zona euro deoarece programul pe care il prezinta este serios si credibil. Il vor supune Parlamentului, ceea ce va arata forta, angajament si curaj', a afirmat presedintele francez. Trebuie 'sa se faca totul pentru a se ajunge la un acord, un acord bun, un acord care sa respecte normele europene (...) si totodata pe greci. Orele care urmeaza vor fi importante. Nu s-a stabilit inca nimic, totul urmeaza sa fie stabilit", a subliniat presedintele francez, aflat in vizita in Spania.

La randul sau, ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, a insistat pe nevoia ca europenii sa discute problema 'restructurarii' datoriei Greciei avand in vedere eforturile financiare anuntate de Atena. 'Nivelul reformelor este de natura sa raspunda asteptarilor. (...) In acest context, este evident ca vor aparea elementele unei restructurari a datoriei', a explicat ministrul.

Ora 12:30 Sefii institutiilor creditoare ale Greciei implicate in evaluarea propunerilor inaintate de Atena joi seara vor avea o teleconferinta vineri, de la ora 11.00 GMT (13:00 ora Romaniei), transmite Reuters, citand surse europene. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cel al Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, directorul general al Fondul Monetar International, Christine Lagarde, si presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, vor face o prima evaluare a propunerilor trimise la Bruxelles de guvernul condus de Alexis Tsipras, au indicat sursele.

Daca evaluarea va fi una pozitiva, summitul UE programat pentru duminica ar putea recomanda inceperea negocierilor asupra unui nou plan de salvare, pe trei ani, si eliberarea unor fonduri de urgenta, dupa ce Atena va implementa primele reforme, noteaza Reuters. Potrivit aceleiasi agentii, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrupului, a declarat vineri ca o 'decizie majora' ar putea fi luata de ministrii de finante din zona euro la reuniunea de urgenta de sambata. Vorbind inaintea unei sedinte a guvernului olandez, Dijsselbloem a calificat documentul primit din partea Atenei drept 'un text amanuntit'.

Ora 11:00 Conservatori germani de top, sceptici in legatura cu propunerile de reforma ale Greciei

In ultimele sale propuneri, inaintate joi seara, Grecia a cerut un imprumut de 53,5 miliarde de euro pentru a putea sa-si acopere datoriile pana in 2018, o revizuire a tintelor de surplus primar si o solutie pentru 'reglementarea' datoriei pe termen lung, informeaza Reuters.

In schimb, Atena a promis, printre altele, suprimarea avantajelor fiscale pentru insulele sale si cresterea taxelor pentru companiile navale.

"Cat de credibil este ca aceasta lista de reforme va fi implementata?", s-a intrebat, la postul de televiziune ZDF, Ralph Brinkhaus, vicepresedinte al grupului parlamentar al conservatorilor condusi ce cancelarul Angela Merkel.

Un alt conservator de top, Hans-Peter Friedrich, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk ca "guvernul grec ori isi pacaleste propriul popor, ori ne pacaleste pe noi din nou".

Propunerile Atenei mai includ reduceri ale cheltuielilor pentru aparare, un calendar clar pentru privatizarea unor active ale statului, cum ar fi cele de la portul Pireu si aeroporturile regionale, cresteri de TVA la hoteluri si restaurante si eliminarea unei pensii suplimentare pentru cei mai saraci pensionari.

Chestiunea unei restructurari a datoriei il deranjeaza pe Brinkhaus, care s-a declarat 'extrem de sceptic' in legatura cu o reducere, dar nu a exclus posibilitatea de a sprijini un pachet care sa contina o astfel de masura daca ar fi supus votului in parlamentul german.

Intrebat daca ar sustine un astfel de pachet, Brinkhaus a declarat: "Vom analiza cu calm intregul pachet care ne va fi prezentat in urmatoarele zile". "Pana atunci, nu putem sa spunem 'ce-ar fi daca', dar repet: o reducere a datoriei este intotdeauna problematica, deoarece daca Grecia beneficiaza de o reducere a datoriei, atunci cineva s-ar putea intreba de ce alte tari care au i

UPDATE 10:15 Alexis Tsipras sustine ca nu a primit mandat pentru un Grexit

'Ne confruntam cu decizii cruciale', le-ar fi spus Tsipras parlamentarilor sai, potrivit sursei citate. 'Am obtinut un mandat pentru un acord mai bun decat ultimatumul pe care ni-l daduse Eurogrupul, dar cu siguranţta nu am primit un mandat pentru a scoate Grecia din zona euro', ar fi avertizat premierul elen.

UPDATE 08:30 Parlamentul de la Atena va acorda mandat guvernului pentru a negocia cu creditorii internationali un acord pentru un al treilea pachet de ajutor in schimbul unor reforme, a declarat vineri Nikos Filis, purtatorul de cuvant parlamentar al partidului Syriza, de guvernamant, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Prim-ministrul Alexis Tsipras a cerut un vot urgent de sprijin vineri in legislativ pentru ca guvernul sa poata negocia pachetul de reforme inaintat joi seara de Atena creditorilor sai (UE, BCE si FMI).

Intrebat de jurnalisti daca va exista un acord, Nikos Filis a raspuns: 'Cu certitudine. Astazi vorbim in parlament.'

Potrivit AFP, propunerile Greciei trimise joi seara creditorilor includ o crestere a TVA, precum si reforme in sistemul de pensii si in domeniul functiei publice, masuri ce vizeaza cresterea veniturilor la buget in schimbul obtinerii unui ajutor financiar pe trei ani

UPDATE 07:00 Parlamentul elen se intruneste la vineri pranz pentru a aproba masurile. Lista de reforme este analizata vineri de creditori, iar in weekend va fi discutata mai intai de ministrii de Finante din Zona Euro si apoi de liderii de stat si de guvern din Uniunea Europeana.

Alexis Tsipras a parasit sediul guvernului dupa miezul noptii, la capatul unor lungi discutii cu ministrii sai. Lipsa oricaror informatii a tinut pe toata lumea cu sufletul la gura.

Panos Kammenos, ministrul grec al Apararii: "Vestile sunt bune, totul va fi bine. Nu trebuie sa va ingrijorati."

Cuvintele linistitoare nu au avut ecou in Piata Syntagma, plina de manifestanti pro-europeni.

Protestatar: "Suntem aici pentru ca ne este teama, suntem inspaimantati. Asteptam. Inca nu au anuntat nimic, speram sa anunte un acord, orice acord care sa asigure locul Greciei in Zona Euro si sa salveze aceasta tara de la singuratate. O tara saraca ce va importa totul."

Asteptarea a luat final cu doar doua ore inainte ca ultimatumul impus de partenerii europeni sa expire. Atena a trimis la Bruxelles lista oficiala de reforme, printre care se remarca cresteri de taxe si o reformare a sistemului de pensii. Grecia cere in schimb un imprumut de 53,5 miliarde de euro din partea Mecanismului European de Stabilitate.

Jason Manolopoulos, analist: "Tsipras a fost in cele din urma de acord cu o propunere trimisa de seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dupa ce aceasta expirase. Aceasta vorbea de reduceri bugetare in valoare de opt miliarde de euro. Acum vorbim cel mai probabil de o cifra situata intre 12 si 15 miliarde, daca luam in considerare pierderile economice cauzate de impunerea controalelor de capital."

Culmea, acestea sunt tocmai masurile pe care poporul le-a respins la referendum. Ce incearca totusi sa obtina guvernul elen? O reducere a datoriei, spun analistii. Scenariul a fost respins vehement de Angela Merkel.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Trebuie sa va spun ca o taiere a datoriei in sensul clasic nu intra in discutie in ceea ce ma priveste."

Cu toate acestea...

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Nu trebuie sa uitam ca poporul grec trece printr-o perioada de suferinta."

In sanul oficialilor germani domneste indoiala...

Sigmar Gabriel, vicecancelarul Germaniei: "Acest guvern nu are nimic de-a face cu un guvern de stanga. Este un guvern nationalist pana la extrema, iar asa nu merge."

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finante: "I-am propus prietenului meu Jack Lew (n.r. Secretarul american al Trezoreriei) sa luam Puerto Rico (n.r. stat american sufocat de datorii) zilele astea in zona euro, daca SUA sunt dispuse sa ia Grecia in uniunea bazata pe dolar. El a crezut ca glumesc".

In orice caz, analistii preved vremuri tulburi pentru greci, chiar in cazul fericit ca Atena va ajunge la un acord cu creditorii sai.

Jason Manolopoulos, analist: "Bancile vor ramane cel mai probabil inchise si saptamana viitoare. Situatia aceasta va dura luni de zile. Ganditi-va la Cipru, spre exemplu. Au trecut doi ani pana cand restrictiile de capital au fost ridicate. Iar situatia Greciei este chiar mai grava."

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Grecia a CAPITULAT si accepta masurile dure de austeritate cerute de Europa. Zona Euro a primit noile propuneri de reforma
Grecia a CAPITULAT si accepta masurile dure de austeritate cerute de Europa. Zona Euro a primit noile propuneri de reforma

LIVE UPDATE. Guvernul elen a capitulat si joi in fata cererilor creditorilor sai si accepta masurile dure de austeritate in schimbul unei "stergeri modeste din datorie". Noul plan al Greciei contine cresterea TVA si a impozitului pe profit.

Grecia promite reformarea pensiilor si impozitelor pentru un imprumut pe trei ani. Anuntul facut de sefa FMI
Grecia promite reformarea pensiilor si impozitelor pentru un imprumut pe trei ani. Anuntul facut de sefa FMI

LIVE UPDATE| Grecia s-a angajat miercuri la reforme in domeniul impozitarii si al sistemului de pensii “incepand cu saptamana viitoare”, in schimbul unui imprumut pe trei ani acordat de Mecanismul European de Stabilitate (MES).

Liderii Zonei Euro: Soarta Greciei se hotaraste duminica intr-un NOU SUMMIT. Tsipras, discurs in Parlamentul European
Liderii Zonei Euro: Soarta Greciei se hotaraste duminica intr-un NOU SUMMIT. Tsipras, discurs in Parlamentul European

LIVE UPDATE| Liderii Zonei Euro s-au intalnit marti seara in cadrul unui summit extraordinar pentru a hotari viitorul Greciei in UE.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.