"Iesirea Greciei din Zona Euro pare inevitabila". Un ministru de finante din UE vorbeste despre finalul relatiei cu Atena
Referendumul propus de guvernul grec privind ultima oferta de acord facuta Greciei de catre creditorii sai (UE, FMI) a fost aprobat de majoritatea parlamentului grec in cursul noptii de sambata spre duminica, relateaza AFP, Reuters si DPA.
"Ministrul austriac de finante: GREXITUL pare inevitabil"
Ministrul de finante austriac Hans Jorg Schelling a declarat duminica ca un Grexit (o iesire a Greciei din zona euro) pare aproape inevitabil, dupa refuzul ministrilor de finante ai Eurogrupului de a prelungi programul de asistenta financiara pentru Grecia dupa 30 iunie, informeaza Reuters si AFP.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Grecia este singura responsabila pentru esecul negocierilor", a afirmat Hans Jorg Schelling intr-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse. In opinia sa, iesirea Greciei din zona euro "pare in prezent aproape inevitabila", iar acest lucru ar fi posibil doar daca Atena va cere prima sa paraseasca Uniunea Europeana si alte tari vor fi de acord cu solicitarea sa.
Premierul Alexis Tsipras a anuntat vineri seara organizarea, la 5 iulie, a unui referendum in legatura cu acceptarea sau nu a conditiilor puse de creditorii Greciei, conditii pe care el le-a calificat drept 'umilitoare'. "Consecintele pentru tarile din zona euro nu sunt nici pe departe atat grave cum sunt pentru Grecia.
Este clar ca o tara nu poate sub nicio forma sa santajeze Comisia Europeana si tarile din zona euro", a mai spus Schelling.
Peste 500 de bancomate din Grecia au ramas fara bani, spun doi directori de banca pentru Bloomberg. Banca Greciei ar trebui sa faca o "injectie" de lichiditati pentru ca luni dimineata bancile sa poata face in continuare fata cererii de cash.
Un oficial al Comisiei Pietelor de Capital avertizeaza si ca Bursa din Atena ar putea ramane inchisa luni in cazul in care nu se vor debloca sume mari de bani cash.
Unii dintre deputatii partidului aflat la guvernare in Grecia, Syriza (stanga radicala), se aflau sambata in Parlament, reuniti intr-o sesiune plenara pentru a dezbate referendumul fulger convocat de premierul Alexis Tsipras, insa cel putin doi parlamentari se aflau in afara salii, stand la coada la un bancomat, asteptand sa retraga bani cash, relateaza portalul grec protothema.gr, citat de Hotnews.
REFERENDUMUL, votat in Parlament
In favoarea referendumului, propus pentru data de 5 iulie, au votat 178 de deputati, din totalul de 300. Deputatii majoritatii guvernamentale (stanga radicala Syriza si aliatii lor din cadrul dreptei suveraniste Grecii Independenti, ANEL) au votat in favoarea referendumului, la fel si deputatii partidului neonazist Zori Aurii, relateaza Agerpres.
Adresandu-se parlamentarilor inainte de votul organizat in legatura cu propunerea privind referendumul, premierul grec, Alexis Tsipras, a estimat ca ''poporul va spune un mare NU ultimatumului, dar in acelasi timp un mare DA Europei solidaritatii''.
Conservatorii din cadrul partidului Noua Democratie si socialistii PASOK (Miscarea Socialista Panelena) au votat impotriva, la fel si comunistii (KKE) si partidul centrist Potami. Fostul premier grec Antonis Samaras, conservator, a estimat, in discursul sau inainte de votul in parlament, ca referendumul din 5 iulie va sfarsi prin a impinge Grecia in afara zonei euro.
Potrivit textului propunerii pentru referendum, grecii vor trebui sa spuna 'DA' sau 'NU' masurilor propuse vineri guvernului Tsipras de catre creditorii Atenei, UE si FMI, in cadrul ultimului ciclu de negocieri dintre cele doua parti, care dureaza de la sfarsitul lunii februarie.
Dar, in cursul saptamanii care separa Grecia de referendum, anuntat prin surprindere vineri seara, Grecia, din lipsa de bani, va fi expusa riscului unor seisme financiare in serie: pe 30 iunie, risca sa nu ramburseze catre FMI un imprumut de 1,5 miliarde de euro si, in aceeasi, zi va inceta planul de asistenta financiara de care beneficiaza Atena din 2012.
Considerand ca Grecia a rupt negocierile in curs, tarile din zona euro au refuzat practic sambata sa prelungeasca planul pana la referendum, cum cerea guvernul grec, cu riscul ca, in urmatoarele zile, BCE sa taie ultimul canal de finantare a bancilor grecesti.
Mentinerea ''umbrelei'' planului de asistenta era de fapt una dintre conditii, cu solvabilitatea bancilor, pentru acordarea unor imprumuturi de urgenta. Dupa luni de zile de negocieri fara rezultat, creditorii - UE si FMI - i-au prezentat in aceasta saptamana Atenei o propunere cuprinzand o prelungire cu cinci luni a programului de ajutor, cu un pachet financiar de 15,5 miliarde de euro de imprumuturi (12 miliarde de euro de la europeni si 3,5 miliarde de la FMI), in schimbul unor reforme si masuri de economii bugetare.
Guvernul grec a considerat suma ca ''inadaptata'', suficienta doar pentru a-si acoperi rambursarile in urmatoarele luni catre creditori, si conditiile neadecvate pentru a permite o relansare a economiei tarii.