Europa a spus adio mofturilor grecesti. Pe 30 iunie Grecia e obligata sa plateasca 1,6 mld. euro catre FMI
Falimentul Greciei pare iminent, dupa ce oficialii europeni, intruniti de urgenta la Bruxelles, au anuntat ca negocierile pentru salvarea Greciei nu mai pot continua.
LIVE TEXT, SAMBATA, 27 IUNIE
UPDATE 21:30 Ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, a sugerat sambata ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa verse direct catre Fondul Monetar International (FMI) 1,9 miliarde de euro, ceea ce ar acoperi suma datorata de Grecia institutiei pe 30 iunie si ar evita intrarea tarii in incapacitate de plata, relateaza AFP.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Varoufakis a sugerat acest lucru, fara sa ofere alte detalii, inainte de a parasi Bruxellesul, unde a avut loc o reuniune a zonei euro in problema Greciei. Propunerea creditorilor, respinsa vineri de catre Atena, prevedea plata imediata a unei transe de 1,8 miliarde de euro provenind din dobanzi realizate in 2014 prin programul 'SMP' (Securities Market Program) al BCE.
''Propunerea noastra era de la inceput ca banii pe care ni-i datoreaza Banca Centrala Europeana'' in cadrul acestui program'' sa fie platiti Fondului Monetar International, a insistat Varoufakis, potrivit Agerpres.
Ministrul grec de finante a dat asigurari ca Grecia ''va continua sa se bata'' pentru un acord cu creditorii sai pana marti, data dupa care zona euro a decis sambata sa nu mai prelungeasca ajutorul pentru Atena, care risca sa intre in incapacitate de plata.
UPDATE 20:28 Referendumul pe subiectul conditiilor avansate de creditorii Greciei 'se va tine, indiferent de decizia Eurogrupului', a declarat premierul grec Alexis Tsipras, in cadrul unei convorbiri telefonice avute sambata cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez François Hollande, a indicat o sursa guvernamentala, potrivit Agerpres.
Declaratia sefului guvernului de la Atena intervine in contextul in care presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a anuntat anterior ca programul de asistenta financiara pentru Grecia se va incheia la 30 iunie, data la care acesta expira.
Ministrii de finante din zona euro, cu exceptia ministrului grec Yanis Varoufakis, discuta in prezent la Bruxelles consecintele acestei decizii.
UPDATE 20:00 Refuzul Eurogrupului de a prelungi programul de asistenta financiara dupa 30 iunie, data la care acesta expira, risca sa aduca un prejudiciu 'permanent' zonei euro, a afirmat sambata la Bruxelles ministrul grec de finante Yanis Varoufakis.
'Refuzul de a prelungi programul (de asistenta) va afecta cu siguranta credibilitatea Eurogrupului ca uniune democratica si ma tem ca prejudiciul sa nu fie permanent', a declarat ministrul grec.
Yanis Varoufakis a adaugat ca Grecia 'continua sa faca eforturi pentru a se ajunge la un acord pana marti', data la care tara risca sa intre in incapacitate de plata daca nu incheie o intelegere cu creditorii sai.
Daca se ajunge la un astfel de acord, 'noi vom spune poporului grec sa voteze Da' la referendumul pe care Atena a decis sa-l organizeze la inceputul lunii iulie, a mai declarat ministrul, la putin timp dupa ce ministrii de finante din zona euro au luat act de ruperea negocierilor, cauzata, in opinia lor, de partea greaca.
UPDATE 18:48 Planul de ajutor se va incheia pe 30 iunie, a anuntat seful Eurogrup: "Vom avea imediat o noua reuniune pentru a discuta consecintele... pentru a ne pregati pentru orice e necesar".
"Guvernul grec a decis sa raspunda negativ... au respins propunerile", a declarat Dijsselbloem.
UPDATE 18:44 Zona euro refuza sa prelungeasca planul de salvare dupa 30 iunie.
Ministrii de finante din zona euro au refuzat, sambata, sa prelungeasca inca o data programul de ajutor grec dupa data de 30 iunie, asa cum cere Atena. Zona euro "refuza o extindere a programului de ajutor" grec, au informat surse apropiate discutiilor, in marja reuniunii convocate de urgenta a ministrilor de finante.
UPDATE 17.23 Ministrul grec de finante Yanis Varoufakis a declarat Reuters ca va cere Eurogrupului o extindere a programului de salvare cu cateva saptamani pentru a permite organizarea referendumului. Rata de pe 30 iunie catre FMI depinde de flexibilitatea creditorilor, a adaugat el.
UPDATE 17.03 Reprezentantul Finlandei in Eurogrup, Alexander Stubb, a spus ca aceasta zi "ar putea fi una foarte trista, mai ales pentru poporul grec. Cred ca dupa anuntarea acestui referendum am inchis practic usa pentru alte negocieri. Exista un mare consens in cadrul Eurogrupului ca nu putem extinde programul asa cum este si, in consecinta, as trage concluzia ca Planul B devine Planul A".
UPDATE 16.53 Potrivit Reuters, in unele supermarketuri din Atena s-au format cozi lungi cu persoane care isi fac provizii.
UPDATE 16.42 Ministrul de finante german, Wolfgang Schlaube, a declarat ca negocierile s-au terminat: "Programul se termina pe 30 iunie, situatia bancilor grecesti e care e". - The Telegraph. "In mod clar, nu putem exclude o surpriza cu Grecia, asa ca intotdeauna mai exista o speranta. Dar niciunul dintre colegii mei cu care am vorbit deja nu vede vreo posibilitate de a face ceva acum", a mai spus Schlaube potrivit Reuters.
UPDATE 16.20 Ministrul de finante slovac a declarat clar ca, tinand cont ca grecii au respins acordul, "programul (de bail-out) este incheiat". "A venit scadenta de plata", a spus Peter Kazimir. Intrebat la ce se asteapta de la ministrul grec de finante Varoufakis, el a raspuns: "Acelasi lucru. Sa ne faca morala".
UPDATE 16:15 Raspunsul din partea ministrilor de finante din Germania, Slovacia si Finlanda este clar, scrie The Telegraph: Acordul de bail-out nu va fi extins dupa 30 iunie. Acest lucru inseamna ca Grecia va fi fortata sa se declare falimentara fata de FMI marti si va fi nevoita sa impuna controale de capital luni pentru a evita un colaps bancar imediat, explica publicatia britanica.
UPDATE 16:04 Guvernul Greciei 'a pus capat negocierilor' cu creditorii sai 'intr-un mod unilateral', a declarat sambata ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble, in urma anuntului premierului grec Alexis Tsipras privind organizarea unui referendum in legatura cu propunerile institutiilor financiare internationale.
'Deocamdata, nu mai exista baza pentru negocieri (...). Niciunul din colegii cu care am vorbit nu are idee de ceea ce se poate face acum', a afirmat, potrivit AFP, ministrul german, la sosirea la Bruxelles, unde urmeaza sa aiba loc o reuniune cruciala a Eurogrupului in ceea ce priveste soarta Greciei, care risca, incepand de marti, sa intre in incapacitate de plata.
UPDATE 16:00 Sedinta Eurogrupului a inceput. "Guvernul grec a fost ales sa ia decizii. Grecia poate organzia un referendum daca asta vrea, dar daca guvernul elen respinge pachetul pus pe masa de creditori, atunci programul s-a incheiat", a spus ministrul de finante al Slovaciei, Peter Kažimír,
UPDATE 15:30 Anuntul premierului grec Alexis Tsipras privind organizarea unui referendum in legatura cu cererile creditorilor este 'o trista decizie' pentru Grecia si 'inchide usa continuarii discutiilor', a declarat sambata presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, potrivit AFP.
'Sunt surprins intr-un mod foarte negativ' de acest anunt, a afirmat Dijsselbloem, la sosirea sa la Bruxelles, pentru reuniunea ministrilor de finante din zona euro consacrata situatiei financiare din Grecia. 'Il vom asculta pe ministrul grec si vom discuta apoi consecintele', a precizat el.
UPDATE 15.05 "Cu un discurs la miezul noptii, premierul a pus in carca oamenilor responsabilitatea esecului sau rasunator anuntand un referendum pe 5 iulie", scrie pe prima pagina publicatia greaca Eleftheros Typos
Doi reprezentanti din conducerea executiva a unei banci au declarat ca aproximativ 500 de ATM-uri din cele 7.000 existente pe teritoriul tarii au ramas fara numerar sambata dimineata si este posibil ca anumite banci sa nu poata deschide luni fara o injectie suplimentara de lichiditati din partea Bancii Greciei.
Un purtator de cuvant al bancii centrale a declarat ca se fac eforturi pentru a furniza bani in sistem.
"Sunt aici pentru a retrage pensia mamei inainte ca ATM-ul sa ramana fara bani. Este ingrijorator ce se intampla pentru ca oamenii nu stiu pentru ce sunt chemati sa voteze", a declarat Erato Spyropoulou, unul dintre cele aproximativ opt persoane care stateau la coada in fata unui ATM al Bancii Nationale a Greciei.
Unul dintre bancheri a precizat ca institutia pe care o reprezinta a pierdut 110 milioane de euro sambata dimineata pana la ora locala 11,30.
Deponentii au retras din banci aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 miliarde de dolari) dupa preluarea puterii de catre Coalitia anti-austeritate condusa de partidul radical de stanga Syriza.
Depozitele bancare ale firmelor si gospodariilor au scazut la 129,9 miliarde de euro in mai 2015 de la 133,7 miliarde de euro in aprilie, potrivit datelor Bancii Greciei publicate la jumatatea acestei saptamani.
"Banca Greciei face toate eforturile pentru a furniza lichiditate in sistem", a declarat un oficial al bancii centrale care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Reprezentanti ai Bancii Nationale a Greciei, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank Ergasias, cele mai mari patru banci din Grecia, au refuzat sa comenteze.
Aproximativ 100 de persoane s-au asezat la cozi in fata unui sediu Piraeus Bank din centrul Atenei inainte de deschiderea unitatii. Unii dintre ai au declarat ca asteapta de aproximativ trei ore. De asemenea, anumite sucursale ale Alpha Bank din centrul Atenei care aveau deschis sambata au ramas inchise iar una dintre unitati a informat ca nu se va deschide.
"Poporul trebuie sa decida, in afara oricarui santaj. Referendumul va avea loc in 5 iulie" - a afirmat Tsipras, vineri noapte, intr-o declaratie televizata.
Sambata, la Bruxelles, are loc ultima reuniune a ministrilor de finante din zona euro, inaintea unei posibile intrari a Greciei in incapacitate de plata.
Pana in 30 iunie, trebuie sa achite catre FMI o transa imensa, de 1,6 miliarde de euro, misiune ce pare imposibila fara un nou acord de sprijin financiar cu creditorii internationali.
Guvernul Greciei nu poate accepta extinderea cu cinci luni a pachetului de asistenta financiara, propusa de creditori, deoarece, astfel, s-ar adanci recesiunea si, in cele din urma, s-ar ajunge la o noua runda de negocieri, a afirmat, vineri, un oficial guvernamental elen, transmite Reuters.
"Propunerile reprezentantilor UE, BCE si FMI, ce vizeaza adoptarea de catre Parlament a unor masuri care vor adanci recesiunea, ca o conditie pentru a obtine finantare inca cinci luni, sunt considerate inadecvate. Guvernul nu are nici mandat popular si nici dreptul moral de a semna pentru un nou pachet de asistenta financiara', sustine oficialul.
Acesta a adaugat ca propunerea inaintata de Grecia, prin care Fondul european de salvare sa preia datoria pe care Atena o are fata de BCE, nu a fost aprobata.
Vineri, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au anuntat ca Grecia va obtine o prelungire cu cinci luni a pachetului de asistenta financiara, urmand sa primeasca o transa partiala de 15,3 miliarde de euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata in aceasta vara, daca Parlamentul de la Atena va aproba modificarea sistemului de pensii si majorarea taxelor.
Daca nu ajunge la un acord cu creditorii, Grecia nu va reusi sa achite transa de 1,5 miliarde de euro catre Fondul Monetar International, ceea ce ar plasa-o in incapacitate de plata si ar deschide o perioada de incertitudine puternica pentru intreaga zona euro.
Banii pentru Grecia vor veni din mai multe surse: 7,2 miliarde de euro ca parte a actualului pachet de asistenta financiara (in valoare de 240 miliarde de euro), care va fi extins pana in noiembrie, 1,8 miliarde de euro de la BCE, alte sume de la Fondul european de salvare. Insa, acordarea banilor este conditionata de aprobarea de catre Parlament a modificarilor aduse sistemului de pensii si majorarii taxelor.
Programul de asistenta financiara convenit de Grecia si reprezentantii UE, BCE si FMI a fost suspendat la inceputul verii si conditionat de un acord cu creditorii pe marginea unor serii de reforme.