Ar fi unul dintre cele mai grele momente din istoria UE. Daca Grecia cade, nimeni nu vrea "sa aiba amprentele pe arma crimei"

Grecia

Agentia Reuters scrie ca jocul "de-a soarecele si pisica" dintre Grecia si creditorii internationali se transforma intr-un joc vicios al acuzatiilor, pe masura ce statul elen se apropie de faliment.

In acest timp, liderii europeni si cei eleni sunt de acord asupra unui singur lucru, sa nu aiba amprentele pe arma crimei, noteaza agentia, conform Mediafax. Astfel, daca Atena va ramane fara bani si va intra in incapacitate de plata in urmatoarele saptamani, ceea ce pare tot mai posibil, nimeni nu vrea sa fie acuzat ca a impins tara in prapastie sau ca nu a reusit sa o salveze.

Guvernul de stanga al Greciei a identificat deja vinovatul, Germania, cel mai mare contributor al Europei, acuzata ca a impus grecilor politici de austeritate toxice, provocand o criza umanitara. Guvernele din zona euro pregatesc terenul pentru a da vina pe guvernul fara experienta al premierului Alexis Tsipras pentru ca nu a reusit sa isi respecte angajamentele si a evitat deciziile dificile. "Facem tot posibilul sa salvam Grecia de ea insasi, dar in final depinde de ei", este mesajul venit de la Berlin, Bruxelles si sediul FMI din Washington.

Tsipras si vocalul ministru de Finante Yanis Varoufakis au incercat la inceput sa formeze o coalitie impotriva Berlinului, cu turnee in Franta, Italia, Marea Britanie, Bruxelles si studiourile de televiziune, dupa ce au fost alesi, dar nu au obtinut niciun sprijin in afara presei. Premierul a reluat cererile de despagubiri pentru ocupatia nazista a Greciei din perioada 1941-44, evaluate de guvernul elen la 279 miliarde de euro, suma mai mare decat ajutorul de 240 de miliarde de euro din partea zonei euro si a FMI. Berlinul a raspuns ca a despagubit deja victimele, iar un acord din 1990 cu cele patru puteri victorioase in Al Doilea Razboi Mondial, referitor la unificarea Germaniei, a pus capat cererilor in acest sens.

Citește și
Wegasi Nebiat
Povestea traumatizanta a unei tinere din Eritreea care a naufragiat in largul Greciei, intr-o barca de lemn: "Sunt norocoasa"
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat bunavointa si a incercat sa construiasca o relatie de incredere cu Tsipras, dar a insistat in acelasi timp ca Grecia trebuie sa respecte conditiile creditorilor, care includ reducerea pensiilor si reforme ale legislatiei muncii. "Trebuie facut tot posibilul pentru ca Grecia sa nu ramana fara bani. Germania este gata sa ofere tot sprijinul care va fi solicitat. Dar reformele trebuie facute", a spus Merkel dupa discutile cu Tsipras de saptamana trecuta.

Investitorii au sperat pentru scurt timp ca angajamentul lui Merkel poate fi similar cu cel al presedintelui Bancii Central Europene (BCE), Mario Draghi, din 2012, ca institutia va face tot ce va fi necesar pentru mentinerea zonei euro. Dar comentariile cancelarului german pot fi interpretate si ca un exercitiu de evitare a asumarii vinovatiei. Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble este in mod deschis sceptic ca Atena poate evita iesirea din zona euro.

Ministrii de Finante din zona euro au aratat clar, la intalnirea de la Riga de vineri, ca sunt departe de un acord cu Grecia, au respins categoric solicitarea lui Varoufakis pentru acordarea unor fonduri anticipate pentru reforme partiale si au refuzat sa discute despre finantarea pe termen lung si acordarea unor termeni mai favorabili de plata a datoriilor, pana cand Grecia nu va semna si implementa un plan complet de reforme. Varoufakis sustine ca statele europene au ajutat Grecia pentru a a-si salva de fapt bancile care au acordat imprumuturi riscante si a extins vina si asupra BCE, pe care o acuza ca asfixiaza statul elen prin privarea bancilor de lichiditati si limitarea finantarii pe termen scurt a guvernului.

Presedintele BCE Mario Draghi a replicat in Parlamentul Europeana ca sprijinul institutiei destinat Greciei s-a ridicat la circa 110 miliarde de euro, iar legislatia nu ii permite sa finanteze guverne. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, unul dintre parintii monedei unice, vrea sa sprijine Grecia pana in ultimul moment. Plecarea unui membru al zonei euro ar fi o lovitura dureroasa pentru pozitia uniunii monetare la nivel mondial si un precedent periculos, incurajand investitorii sa speculeze impotriva unor alte state membre, in cazul unor crize viitoare.

Chiar daca Grecia va ramane in zona euro, un default al acesteia ar fi unul dintre cele mai dificile momente din istoria Uniunii Europene.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Zona euro tranteste usa in fata Atenei: intalnirea de la Riga a fost ”un esec total de comunicare.
Zona euro tranteste usa in fata Atenei: intalnirea de la Riga a fost ”un esec total de comunicare." Ce urmeaza pentru Grecia

Grecia nu s-a apropiat nici la intalnirea ministrilor de Finante din Eurogroup, de vineri, de la Riga, de un acord cu zona euro pentru deblocarea finantarii din imprumutul extern.

Povestea traumatizanta a unei tinere din Eritreea care a naufragiat in largul Greciei, intr-o barca de lemn:
Povestea traumatizanta a unei tinere din Eritreea care a naufragiat in largul Greciei, intr-o barca de lemn: "Sunt norocoasa"

Imaginea unei tinere de origine eritreeana salvata dupa ce o ambarcatiune s-a scufundat in largul insulei elene Rhodos face inconjurul lumii.

SUA indeamna Grecia si creditorii sai sa ajunga la un acord: Daca nu gasesc o solutie, ar fi un risc pentru economia mondiala
SUA indeamna Grecia si creditorii sai sa ajunga la un acord: Daca nu gasesc o solutie, ar fi un risc pentru economia mondiala

SUA indeamna Grecia si creditorii sai sa ajunga la un acord care sa readuca economia elena la crestere, spre binele intregii lumi, a declarat marti Jason Furman, presedintele consilierilor economici ai presedintelui Barack Obama, transmite Bloomberg.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.