Prosumatorii care au investit în panouri fotovoltaice au așteptat după montarea contoarelor câteva luni sau chiar un an
Câteva luni sau chiar un an atât au avut de așteptat mulți români care au vrut să se racordeze la rețeua de energie electrică.
Afectați au fost în special prosumatorii, adică cei care au investit în panouri fotovoltaice, și au așteptat după distribuitori să le monteze contoare.
Echipamentele sunt tot mai greu de găsit, din cauza crizei de cipuri, spun reprezentanții ANRE. Așa că au decis că oamenii vor putea de acum înainte să își cumpere singuri contoarele, iar ulterior ,își vor primi banii cheltuiți, de la distribuitorii de energie.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Edi Vlaston a montat încă din toamnă 24 de panouri fotovoltaice pe casă, însă abia recent a devenit prosumator.
Edi Vlaston, Prosumator: ”Lucrurile au mers bine cu actele, cu avizul tehnic de racordare, numai că eu având un contor foarte vechi, din acela cu disc, aveam nevoie să vină să îmi monteze un nou contor, care să poată să înregistreze și energia pe care eu o livrez în rețea”.
Aproape două luni a durat ca distribuitorul să vină să monteze contorul, dublu față de cât ar fi trebuit.
Zoltan Nagy, ANRE: ”Foarte multe persoane s-au plâns la ANRE că procesul de racordare întârzie și am constat și noi acest lucru, că distribuitorii sunt în imposibilitatea de a respecta termenele prevăzute în regulamentul de racordare, principalele motive fiind lipsa contoarelor”.
Problema este criza de cipuri şi afectează întreaga Europă. Pentru a scurta durata de așteptare, ANRE a modificat regulamentul. Cei care montează panouri fotovoltaice dar și restul clienților își vor putea cumpăra singuri echipamentele necesare”.
Zoltan Nagy, ANRE: ”Dacă cineva are posibilitatea să achiziționeze din piață sau din alte surse contoare și blocul de măsurare și protecție, atunci să fie permis individual pentru consumatori sau prosumatori și ulterior distribuitorul va rambursa aceste cheltuieli„.
Dan Tudose, reprezentantul unei companii de instalare panouri fotovoltaice: ”Vedem și această soluție temporară pe care a dat-o autoritatea paleativ, pe o perioadă scurtă de timp, până când această criză a semiconductorilor. Fie soluționată. Cu siguranță prețul nu va fi acela al unui furnizor care cumpără zeci sau sute de mii de produse”.
Potrivit regulamentului, distribuitorul va rambursa prețul maxim pe care l-a dat în ultimul an pe acel tip de echipament. Deci atenție, dacă vreți să cumpărați un produs mai performant, veți suporta diferența. Dacă vreți să vă racordați la rețeaua de energie electrică și să cumpărați contoare și alte echipamente, trebuie să țineți cont și de anumite criterii tehnice. Prin urmare, trebuie să vă consultați cu distribuitorul înainte de a cumpăra.