ZF: Piramida inversata pe care sta economia din Romania. Cine tine 15 milioane de romani in spate
Intr-un mod absurd si contrar principiilor economice, modelul abordat de Romania este exact opusul unei dezvoltari sanatoase.
scrie astazi despre "piramida inversata" pe care economia Romaniei s-a asezat si care nu pare prea stabila.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Piramida inversata" inseamna de fapt sustinerea prin taxe si impozite platite pe care 3.1 milioane de salariati in mediul privat o ofera celor 5.3 milioane de pensionari, 4 milioane de copii si adolescenti sub 18 ani, 1.2 milioane de bugetari si 400.000 de angajati in companiile de stat.
"La acestia se adauga cei 3-4 milioane de romani care practic nu se regasesc in nicio statistica, muncind fie la negru, fie in agricultura de subzistenta", mai precizeaza ZF.
In luna mai a anului 2010, Traian Basescu iesea si compara statul roman cu "un om foarte gras care s-a catarat in spatele unuia slab si subtirel, care este economia romaneasca."
Descrierea, in concordanta perfecta cu "piramida inversata" si cifrele actuale, 3,1 milioane de salariati la privat care platesc taxe si impozite pentru aproximativ 15 milioane de bugetari, copii, pensionari si asistati sociali, nu ofera insa solutii, ci doar arata o problema reala.
Masurile contraproductive asumate in ultimii ani, precum pensia minima garantata, "care a accentuat povara pe buget" (ZF.ro) sau cei 863 de km de autostrada transformati in realitate in sub 100 de kilometri finalizati, nu au ajutat la imbunatatirea situatiei, pentru ca, mai mult, criza sa stearga 400.000 de locuri de munca din sistemul privat, insemnand subtierea tot mai mare a bazei acestei piramide.