ZF: Intrebarea deceniului - de unde crestere economica fara investitii straine si credite?
PIB-ul Romaniei a crescut surprinzator pe primele trei luni ale acestui an, cu 2,1% in serie bruta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Intrebarea care se pune este de unde provine aceasta evolutie, scrie Sorin Paslaru, redactorul sef la ZF.
Totul in conditiile in care multe companii din multe sectoare economice nu resimt o imbunatatire a vanzarilor si a profitului, nici macar marginala.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Dimpotriva. Cea mai mare firma din Romania, Petrom, a raportat marti, chiar cu o zi inainte de anuntul de ieri privind evolutia PIB, afaceri si profit in scadere cu 4% pe trimestrul unu.
Alte mari companii-cheie din economia romaneasca cum sunt Arcelor Mittal sau grupul Mechel au avut, de asemenea, o evolutie mai proasta in trimestrul I fata de aceeasi perioada de anul trecut. In retail, companiile sunt in general pe crestere zero sau o oarecare evolutie pozitiva mai mult pe baza inflatiei. Cum se explica?
In ultimii 23 de ani, contributia la PIB a balantei comerciale a fost tot timpul negativa, in sensul ca exporturile fiind tot timpul mai mici decat importurile, PIB-ul (adica produsul INTERN brut) a fost corectat cu scurgere de valoare adaugata in exterior in fiecare an, scrie Sorin Paslaru, redactorul sef la ZF.
Intre 2000 si 2008, cresterea economica a venit din exporturi, impulsionate de reducerea taxarii, apoi a venit cresterea creditarii cu 20% pe an - soldul creditelor era de 6 miliarde de euro in 2000 iar in 2008 a ajuns la 50 mld. euro, iar de atunci a ramas neschimbat. S-au mai adaugat si investitiile straine - de la un stoc de 3 miliarde de euro in 2000 la 50 de miliarde de euro stoc in decembrie 2008, iar de atunci au mai crescut cu circa 1-2 miliarde de euro pe an.
Citeste editorialul complet pe www.zf.ro.