ZF: Energia ridica tensiunea la maximum intre politicieni, investitori, autoritati si consumatori
Pentru prima data premierul Victor Ponta a rabufnit agresiv atat la adresa companiei E.ON, care distribuie energie si gaze catre 3 milioane de consumatori in Moldova, cat si a reglementatorului neutru al pietei, ANRE.
In subteran insa in ultimii 5 ani s-au acumulat tensiuni intre autoritati si firmele de distributie de energie si gaze, acestea din urma preluate de companii din strainatate precum Enel (controlat de statul italian), GDF SUEZ (controlat de statul francez), CEZ (controlat de statul ceh) si E.ON (Germania).
Tensiunile au fost alimentate de cererile succesive ale acestor operatori privind cresterea preturilor la utilitati, fara o imbunatatire vizibila a serviciilor livrate. De data aceasta, declaratiile acide au fost generate de energia verde, domeniu subventionat de statul roman, care a atras investitii de 3,5 mld. euro in ultimii trei ani de zile. Cea mai mare parte a acestor bani s-a dus insa pe importul de eoliene catre firme precum General Electric sau Vestas, care nu au unitati de productie locale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu, investitiile s-au transformat intr-un cazinou, nici la cazinou nu poti sa castigi atat de mult", i-a spus ieri premierul Victor Ponta sefului E.ON Romania, Frank Hajdinjak.
Cu o zi inainte, directorul companiei E.ON, cu afaceri de 1,2 mld. euro in Romania, a spus ca daca schema de sprijin pentru energia verde se va modifica in sensul propus de guvern, grupul german va renunta la proiecte eoliene de 180 mil. euro in Moldova. "Unde este stabilitatea? Noi nu jucam la cazinou. Cerem un mediu stabil", a precizat Hajdinjak intr-o conferinta de presa.
E.ON nu a inceput investitiile in proiectele eoliene. De altfel, grupul nu are nicio investitie finalizata intr-o unitate de producere a energiei in Romania. Nemtii mai au in derulare un proiect, alaturi de italienii de la Enel, intr-o centrala pe carbuni de 800 MW.
Hajdinjak a spus insa ca aceasta centrala, amplasata la Braila, se va face tot daca va exista un ajutor substantial din partea statului roman.
De altfel, in ultimii 20 de ani a fost pusa in functiune o singura termocentrala pe gaze privata, cea facuta de Petrom la Brazi, dar si aceasta unitate primeste un ajutor din partea statului roman prin faptul ca este scutita de la formarea cosului de gaze cu importuri scumpe rusesti. In rest, in ultimii trei ani de zile s-au montat, datorita schemei de sprijin pentru verde, proiecte de 3,5 miliarde de euro.Oamenii de pe cealalta parte a baricadei au la randul lor o serie de explicatii. "Consumul este cel mai important factor al pietei de energie", spune Ion Lungu, directorul general al CEZ Trade, firma de comert cu energie din cadrul CEZ Romania, cel mai mare investitor in sectorul eolian local.
"Elementul care a declansat conflictul este faptul ca Romania are acum mai multa energie decat are nevoie, lucru care pune presiune pe producatorii clasici", a mai spus reprezentantul CEZ.
Citeste mai multe despre acest subiect pe zf.ro