Zeci de mii de greci, luati la intrebari de autoritati, care spera sa recupereze 2 miliarde de euro
Greciei i se cere de ani buni sa faca mai mult pentru combaterea evaziunii fiscale, iar Guvernul s-a pus in sfarsit pe treaba.
Fiscul va lua la intrebari cateva zeci de mii de oameni, cerandu-le sa justifice cele 7 miliarde de dolari pe care le-au scos din tara intre 2009 si 2011.
Statul ar trebui sa recupereze astfel vreo 2 miliarde de euro, adica doua treimi din urmatoarea transa din imprumutul de la FMI.
Presa critica totusi Guvernul ca nu ataca evaziunea de la varf, ci incepe de jos.
Autoritatile elene au luat la puricat asa numita lista Lagarde, trimisa in 2010 de actuala sefa a FMI Guvernului de la Atena.
Lista cuprinde 2.062 de oameni de afaceri si politicieni greci care au bani prin conturi secrete din strainatate. Au descoperit sute de milioane de euro pentru care nu s-a platit niciun cent impozit. Lista a starnit si un scandal politic, pentru ca de pe ea ar fi disparut niste nume.
Si totusi nu lista Lagarde e prioritatea Guvernului, ci o alta cu peste 54.000 de oameni, care au scos din tara sume de peste 100.000 de euro incepand din 2009. Ar fi vorba de 22 de miliarde de euro, dintre care sapte miliarde sunt bani pentru care nu s-au platit impozite.
Daca nu se prezinta la Fisc pentru a da explicatii in termen de 20 de zile, cei in cauza risca sa le fie impozitati banii cu 45%.
Dar parca pentru fiecare pas inainte, Guvernul face unul inapoi. Este cazul taxei de lux, care urma sa se aplice proprietarilor de masini scumpe, iahturi si piscine. Dupa ce s-a gandit bine, Guvernul a scos iahturile de pe lista bunurilor considerate un lux.