Vosganian: Oltchim e un aeroplan prabusit, model de neseparare a interesului public de cel privat
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, afirma ca, desi Oltchim este un "aeroplan prabusit" si un "model pentru felul in care administratia de stat nu reuseste sa separe interesul public de interesul privat", spera totusi in salvarea combinatului.
"Oltchim este model pentru felul in care administratia de stat nu reuseste sa separe interesul public de interesul privat si eficienta economica de eficienta conjuncturala. Daca ar fi sa facem o teza de doctorat pe ineficienta sectorului de stat, trebuie sa cautam in cutia neagra a acestui aeroplan prabusit care e Oltchim. Gasim tot acolo, de la capusare si oligarhie pana la mituirea sindicatelor si subevaluarea productiei vandute, investitii gresite, utilizarea unor modalitati de marketing care sa sugrume, sa decapitalizeze compania, tot gasim acolo", a afirmat, vineri, la Bistrita, Varujan Vosganian, raspunzand observatiei unui jurnalist legata de industrie si de Oltchim.
In opinia lui Vosganian, exista "o mare emotie" in legatura cu Oltchim deoarece este singura unitate economica mare de stat care a ramas.
"Poate ca de-asta exista atat de mare emotie. Cand combinatul de la Galati s-a redus de la 35.000 de salariati la 9.000 nu a existat nicio dezbatere nationala, cand uzinele Dacia prin anii 96-97 erau in pragul falimentului nu se ingrijora nimeni, iar in cazul Oltchim exista atata emotie. Va spun eu de ce. Pentru ca Oltchim e o provocare pentru noi. Daca reusim sa salvam Oltchim inseamna ca am invatat ceva din experienta acestor 20 de ani. Nu pot sa va garantez in acest moment. Daca intrebati organisme financiare internationale sau pe unii reprezentanti de seama ai sistemului bancar romanesc, ei nu-mi dau nicio sansa. Eu sper sa reusim. Intr-adevar, Oltchim, Remin, Fortus, Nicolina, laminorul de la Focsani, Avera, sunt exemple care arata ca trebuie sa schimbam paradigma economica", a declarat ministrul.
Oltchim a intrat in insolventa la finele lunii ianuarie, dupa ce o incercare de privatizare a esuat anul trecut pentru ca Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a achitat banii pe pachetul majoritar de actiuni detinut de stat. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, dadea ca exemplu patru firme care actionau atat in calitate de clienti, cat si de furnizori pentru Oltchim, in care fostul director general al combinatului Constantin Roibu si membri ai familiei acestuia sunt administratori sau actionari.
Acum, administratorii judiciari ai Oltchim - Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO, reprezentata de Niculaie Balan - recomanda privatizarea Oltchim fie prin fie crearea unui special purpose vehicle, care sa preia activele functionale ale combinatului, fie prin separarea activelor viabile de cele neviabile.