Cand va ajunge Romania sa aiba nivelul de trai al Europei de Vest. Conditiile anuntate de Mugur Isarescu dupa raportul FMI
Mugur Isarescu crede ca daca productivitatea totala a factorilor ar creste cu 1% peste media UE in urmatorii 25 de ani putem ajunge la 80% din media nivelului de trai din UE.
El spune ca productivitatea trebuie sa creasca mai repede decat in restul Uniunii Europene. Guvernatorul BNR a facut aceste declaratii, cu ocazia prezentarii raportului economic regional, publicat de FMI.
O crestere a productivitatii totale a factorilor constanta cu 1% peste ritmul din UE, an de an, poate duce Romania la 80% din media europeana a PIB-ului pe cap de locuitor in urmatorii 25 de ani, cu o situatie stabila a produsului intern brut (PIB), a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, prezent la lansarea editiei din primavara 2016 a Raportului Economic Regional realizat de Fondul Monetar International (FMI).
"Exista un calcul pe care il regasim si in raport (raportul FMI - n.r.) care arata ca, daca productivitatea totala a factorilor va creste in Romania cu 1% peste ritmul din UE, numai cu 1%, dar trebuie sa fie an de an, in urmatorii 25 de ani putem sa ajungem la 80% din media europeana a PIB/locuitor cu o situatie stabila a PIB, nu cu una care sa fluctueze in functie de evolutia cursului. Aceasta perspectiva de 25 de ani pentru cei din generatia mea poate sa fie o perspectiva indepartata, dar asa a fost si intrarea in UE care a fost realizata la nivelul unei generatii", a afirmat guvernatorul BNR.
Isarescu a sustinut astfel importanta unei cresteri economice coerente pentru a atinge convergenta cu statele dezvoltate din Uniunea Europeana."Nu exista niciun substitut pentru politicile economice coerente. (...) Una dintre concluziile raportului este ca nu orice crestere economica asigura convergenta. Raportul avertizeaza asupra incetinirii procesului de convergenta. Tema convergentei pentru Romania poate uni natiunea, toata lumea vrea sa ne apropiem de nivelul de trai al tarilor dezvoltate", a precizat Isarescu.
El a amintit ca Romania a avut in trecut doi ani consecutivi de crestere economica de 7%, crestere care nu a fost sustenabila, iar efectele acestui lucru se vad si acum. Isarescu a subliniat ca este preferabila o crestere economica mai mica, dar constanta, in locul unei cresteri economice mari, dar care sa fie riscanta si care sa fluctueze conjunctural.
"BNR sprijina pe toate caile ideea unui proiect de tara. Unde am avut comentarii se refera la calitatea acelui proiect de tara, la soliditatea lui, la consistenta unui proiect de tara. O simpla declaratie: vrem crestere economica 7% pentru ca am facut noi repede un calcul si daca avem 7% in 15 ani ii ajungem pe ceilalti...Noi am mai avut 7 - 8% doi ani la rand dupa care ne-am ocupat de corectii si ne certam si in prezent de ce a fost nevoie sa facem acele corectii, uitand ca, la un deficit bugetar de 9% si un deficit extern de 12 - 14% pana la urma se pune problema finantarii. Cine te finanteaza, cine iti finanteaza un asemenea decalaj?", a subliniat Mugur Isarescu.
Potrivit acestuia, convergenta nu este un drum cu sens unic si multe tari au esuat in acest proces. Isarescu a lansat un apel catre economistii din banci sa coopereze pentru o analiza economica pertinenta. "Convergenta in interiorul uniunii economice nu vine de la sine. Economistii din banci trebuie sa se adune si sa faca o analiza adevarata, intrucat in acest moment avem un deficit de analiza economica", a continuat guvernatorul.
El a aratat ca unele cuvinte precum "sustenabilitate" sau "coerenta" pot suna a "pasareasca", iar societatea nu este inca pregatita pentru ele. "O crestere economica nesustenabila poate fi corectata, insa efectele dureaza, se vad in timp pe durata catorva cicluri electorale", a completat Isarescu.
Guvernatorul BNR a tinut sa aminteasca faptul ca, in ianuarie 2016, Romania a platit ultima transa din imprumutul de 12 miliarde de euro accesat in 2009 de la FMI. "Nu spun asta pentru a face un titlu de glorie, nici pentru a rasufla usurati ca am platit ultimii bani din imprumut. Acel imprumut a fost luat pentru a finanta o ajustare. Niciun ban de la FMI nu s-a dat pentru salvarea vreunei banci, in ciuda perceptiei. Din punct de vedere macroeconomic, cel putin pana acum Romania este stabila si avem un necesar de finantare externa mult mai scazut", a mai sustinut seful bancii centrale.
Sursa: Pro TV
Etichete: BNR, mugur isarescu, avertisment, productivitate,
Dată publicare:
09-05-2016 19:03