Doua noi riscuri majore pe harta stabilitatii financiare a Romaniei. Avertismentele lansate de Mugur Isarescu

×
Codul embed a fost copiat

Doua avertismente au fost date in premiera de BNR. Mugur Isarescu a anuntat ca initiative legislative precum legea darii in plata au creat un risc "sistemic" sever. O alta problema care ne-ar putea afecta ar fi iesirea Marii Britanii din UE.

Unul dintre riscuri este intern: instabilitatea legislativa, iar celalalt este extern - iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, a anuntat guvernatorul Mugur Isarescu la prezentarea Raportului de stabilitate financiara.

Riscurile la adresa stabilitatii financiare din Romania evidentiate in Raportul Bancii Nationale a Romaniei toamna anului trecut se mentin si in raportul prezentat joi, la acestea adaugandu-se un risc sistemic sever, din cauza initiativelor legislative cu caracter retroactiv, si un risc sistemic ridicat dat de posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Citeste si: Cat aur contine rezerva de metal pretios de la Banca Nationala. Ce spune Mugur Isarescu despre vechiul tezaur de la Moscova

"Raportul asupra stabilitatii financiare prezinta o harta a riscurilor. Actualul raport mentine cele sase riscuri identificate in cel precedent si adauga inca doua noi: un risc sistemic sever, legislativ sever si un risc sistemic ridicat, dat de posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana", a explicat guvernatorul, in conferinta de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare, aprilie 2016.

Citește și
mugur isarescu
Isarescu: "Suntem intr-un moment crucial. Nu am vazut niciodata pericole mai mari la adresa stabilitatii". Ce spune Ciolos
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Potrivit acestuia, Banca Nationala a identificat pentru prima oara in Romania un risc sistemic sever generat de schimbarile legislative care afecteaza sistemul financiar. "In ultimele sase luni, s-au identificat initiative legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar - bancar, prin interventia retroactiva in contractele incheiate intre clienti si banci", a subliniat Isarescu.

El s-a referit la Legea privind darea in plata, dar nu numai, care, in procesul de reexaminare a fost corectata in anumita masura, "dar chestiunea de fond pe care o reprezinta retroactivitatea legii se mentine", ca si stabilitatea si credibilitatea cadrului legislativ.

Potrivit guvernatorului BNR, aceste propuneri legislative au fost concentrate intr-un risc sistemic sever pentru ca, in afara de Legea privind darea in plata, mai sunt in discutie si alte initiative care pot afecta stabilitatea financiara.

Analistii sustin ca acelasi Parlament care a facut legea darii in plata, a investit si conducerea BNR, iar avertismentul lui Isarescu este unul fara precedent.

Florin Citu, economist independent: "Nu cred ca a mai fost undeva sa spui ca sistemul legislativ este un risc major sistemic. Pentru ca asta pune sub semnul intrebarii tot sistemul democratic si parlamentul, nu? Pana acum nu a avut dreptate Banca Centrala, nici in 2008, nici in vara cu reducerea TVA, vedem ca veniturile din TVA cresc nu scad. Sa vedem daca BNR are dreptate de data aceasta."

Deocamdata mesajul BNR nu a afectat dobanzile sau costul creditelor. Insa, daca va fi incorporat de analizele de risc, bancile ar putea pune o prima de risc peste preturile la care imprumuta statul sau clientii, spun specialistii.

Mugur Isarescu a mai atras atentia asupra faptului ca reformele realizate si beneficiile obtinute datorita acestora nu sunt ireversibile. Mai mult, guvernatorul sustine ca mediul extern este in continua schimbare, fapt care prezinta, de asemenea, riscuri pentru stabilitatea financiara a Romaniei si, de aceea, pe plan intern trebuie sa fim atenti sa nu cream vulnerabilitati suplimentare.

"Azi vorbim pe plan international despre coborarea sub zero a dobanzilor, despre stagnarea seculara, teme care acum 50 de ani erau de neimaginat. Intr-un astfel de mediu extern, trebuie sa fim atenti ce ramane - si fundamentele economie de piata trebuie sa ramana -, ce se schimba, sa fim atenti sa nu cream vulnerabilitati interne suplimentare care sa se adauge acestor mari schimbari externe", a mai spus Isarescu.

El a facut referire, in acest context, si la necesitatea consolidarii politicilor fiscale, precum si la evitarea unui comportament prociclic al mixului de politici, astfel incat cresterea economica sa fie sustenabila si de durata, pentru ca o crestere nesustenabila "se va intoarce chiar impotriva cresterii economice, corectiile devenind inevitabile".

Pericolul extern care poate afecta Romania este iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana - lucru pe care-l va decide referendumul din 23 iunie anul acesta. Un raport de analiza al Citigrup arata ca am putea pierde miliarde de euro din fondurile europene pentru infrastructura, dar si ca leul s-ar putea deprecia.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Cat aur contine rezerva de metal pretios de la Banca Nationala. Ce spune Mugur Isarescu despre vechiul tezaur de la Moscova
Cat aur contine rezerva de metal pretios de la Banca Nationala. Ce spune Mugur Isarescu despre vechiul tezaur de la Moscova

Romania are la Moscova aproape la fel de mult aur cat are si in subsolul blindat al Bancii Nationale. Este vorba de vechiul tezaur al tarii, care a fost trimis in Rusia, aliata in urma cu o suta de ani in timpul primului razboi mondial.

Isarescu:
Isarescu: "Suntem intr-un moment crucial. Nu am vazut niciodata pericole mai mari la adresa stabilitatii". Ce spune Ciolos

Banca Nationala si Guvernul nu se opun aplicarii Legii darii in plata, la contractele in derulare daca se va face doar pentru cazurile sociale, au spus Mugur Isarescu si Dacian Ciolos.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.