Doua noi riscuri majore pe harta stabilitatii financiare a Romaniei. Avertismentele lansate de Mugur Isarescu

×
Codul embed a fost copiat

Doua avertismente au fost date in premiera de BNR. Mugur Isarescu a anuntat ca initiative legislative precum legea darii in plata au creat un risc "sistemic" sever. O alta problema care ne-ar putea afecta ar fi iesirea Marii Britanii din UE.

Unul dintre riscuri este intern: instabilitatea legislativa, iar celalalt este extern - iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, a anuntat guvernatorul Mugur Isarescu la prezentarea Raportului de stabilitate financiara.

Riscurile la adresa stabilitatii financiare din Romania evidentiate in Raportul Bancii Nationale a Romaniei toamna anului trecut se mentin si in raportul prezentat joi, la acestea adaugandu-se un risc sistemic sever, din cauza initiativelor legislative cu caracter retroactiv, si un risc sistemic ridicat dat de posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Citeste si: Cat aur contine rezerva de metal pretios de la Banca Nationala. Ce spune Mugur Isarescu despre vechiul tezaur de la Moscova

"Raportul asupra stabilitatii financiare prezinta o harta a riscurilor. Actualul raport mentine cele sase riscuri identificate in cel precedent si adauga inca doua noi: un risc sistemic sever, legislativ sever si un risc sistemic ridicat, dat de posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana", a explicat guvernatorul, in conferinta de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare, aprilie 2016.

Citește și
mugur isarescu
Isarescu: "Suntem intr-un moment crucial. Nu am vazut niciodata pericole mai mari la adresa stabilitatii". Ce spune Ciolos

Potrivit acestuia, Banca Nationala a identificat pentru prima oara in Romania un risc sistemic sever generat de schimbarile legislative care afecteaza sistemul financiar. "In ultimele sase luni, s-au identificat initiative legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar - bancar, prin interventia retroactiva in contractele incheiate intre clienti si banci", a subliniat Isarescu.

El s-a referit la Legea privind darea in plata, dar nu numai, care, in procesul de reexaminare a fost corectata in anumita masura, "dar chestiunea de fond pe care o reprezinta retroactivitatea legii se mentine", ca si stabilitatea si credibilitatea cadrului legislativ.

Potrivit guvernatorului BNR, aceste propuneri legislative au fost concentrate intr-un risc sistemic sever pentru ca, in afara de Legea privind darea in plata, mai sunt in discutie si alte initiative care pot afecta stabilitatea financiara.

Analistii sustin ca acelasi Parlament care a facut legea darii in plata, a investit si conducerea BNR, iar avertismentul lui Isarescu este unul fara precedent.

Florin Citu, economist independent: "Nu cred ca a mai fost undeva sa spui ca sistemul legislativ este un risc major sistemic. Pentru ca asta pune sub semnul intrebarii tot sistemul democratic si parlamentul, nu? Pana acum nu a avut dreptate Banca Centrala, nici in 2008, nici in vara cu reducerea TVA, vedem ca veniturile din TVA cresc nu scad. Sa vedem daca BNR are dreptate de data aceasta."

Deocamdata mesajul BNR nu a afectat dobanzile sau costul creditelor. Insa, daca va fi incorporat de analizele de risc, bancile ar putea pune o prima de risc peste preturile la care imprumuta statul sau clientii, spun specialistii.

Mugur Isarescu a mai atras atentia asupra faptului ca reformele realizate si beneficiile obtinute datorita acestora nu sunt ireversibile. Mai mult, guvernatorul sustine ca mediul extern este in continua schimbare, fapt care prezinta, de asemenea, riscuri pentru stabilitatea financiara a Romaniei si, de aceea, pe plan intern trebuie sa fim atenti sa nu cream vulnerabilitati suplimentare.

"Azi vorbim pe plan international despre coborarea sub zero a dobanzilor, despre stagnarea seculara, teme care acum 50 de ani erau de neimaginat. Intr-un astfel de mediu extern, trebuie sa fim atenti ce ramane - si fundamentele economie de piata trebuie sa ramana -, ce se schimba, sa fim atenti sa nu cream vulnerabilitati interne suplimentare care sa se adauge acestor mari schimbari externe", a mai spus Isarescu.

El a facut referire, in acest context, si la necesitatea consolidarii politicilor fiscale, precum si la evitarea unui comportament prociclic al mixului de politici, astfel incat cresterea economica sa fie sustenabila si de durata, pentru ca o crestere nesustenabila "se va intoarce chiar impotriva cresterii economice, corectiile devenind inevitabile".

Pericolul extern care poate afecta Romania este iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana - lucru pe care-l va decide referendumul din 23 iunie anul acesta. Un raport de analiza al Citigrup arata ca am putea pierde miliarde de euro din fondurile europene pentru infrastructura, dar si ca leul s-ar putea deprecia.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cat aur contine rezerva de metal pretios de la Banca Nationala. Ce spune Mugur Isarescu despre vechiul tezaur de la Moscova
Cat aur contine rezerva de metal pretios de la Banca Nationala. Ce spune Mugur Isarescu despre vechiul tezaur de la Moscova

Romania are la Moscova aproape la fel de mult aur cat are si in subsolul blindat al Bancii Nationale. Este vorba de vechiul tezaur al tarii, care a fost trimis in Rusia, aliata in urma cu o suta de ani in timpul primului razboi mondial.

Isarescu:
Isarescu: "Suntem intr-un moment crucial. Nu am vazut niciodata pericole mai mari la adresa stabilitatii". Ce spune Ciolos

Banca Nationala si Guvernul nu se opun aplicarii Legii darii in plata, la contractele in derulare daca se va face doar pentru cazurile sociale, au spus Mugur Isarescu si Dacian Ciolos.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.