Exporturile au scazut pentru prima data in ultimele 12 luni. Cauze, efecte si asteptari
Vestile proaste privind evolutia economiei au fost confirmate de Institutul National de Statistica. In februarie, exporturile, singurul nostru motor care functiona la turatie maxima, au scazut pentru prima oara in ultimele 12 luni.
Este un semnal de alarma, care ne arata cat de vulnerabili suntem la problemele din zona euro. Germania, Spania, sau Italia, principalii nostri clienti, au dat de greu, asa ca nu mai cumpara la fel de multe produse romanesti ca pe vremuri.
Daca situatia nu se va schimba curand, pot aparea problemele. Scaderea exporturilor va produce un efect de domino in economia romaneasca.
Alegeri 2024
07:24
Poliţia Română, noi precizări în cazul acuzaţiilor USR şi al sancţiunilor date pentru „continuarea propagandei electorale”
07:18
AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere
07:16
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
07:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024 - prezența la vot. Câți români au votat până acum
Fabricile si uzinele vor produce mai putin, vor avea nevoie de mai putini angajati sau ii vor plati mai prost. Ceea ce inseamna ca si consumul va scadea, iar statul va incasa mai putini bani la buget.
Adica scad sansele sa gaseasca fondurile necesare pentru a majora salariile si pensiile. In aceste conditii, nici cresterea economica nu va fi atat de mare pe cat spera guvernul.
Cei drept, in februarie exporturile au fost blocate si din cauza zapezilor. Mii de tiruri au fost trase pe dreapta aproape o saptamana. Se pare insa ca nici in martie, cand vremea s-a mai imblanzit, lucrurile n-au stat tocmai bine.
Mai precis, 40% din tot ce trimitem in strainatate are legatura cu evolutia industriei auto. Iar in Franta, al treilea partener comercial al Romaniei, inmatricularile Dacia au scazut in primul trimestru cu peste 30%.
La nivel global, 75% din marfurile romanesti se duc pe pietele europene si doar un sfert catre tari precum Turcia, Brazilia, Mexic, Rusia sau China, unde exista crestere economica si putere de cumparare.
Deja in Europa, sapte tari, inclusiv Italia, au intrat in recesiune si inca cinci printre, care Germania si Spania, se pregatesc sa treaca prin asta.