Mobila romaneasca, la mare cautare in strainatate. Bogatii lumii platesc zeci de mii de euro
Macar cu mobila romaneasca nu ne facem de rusine! Ba dimpotriva, cifrele arata ca inregistram, de la un an la altul, cresteri de vanzari.
Fie ca vorbim despre segmentul de lux sau de colectiile standard, acestea isi gasesc clienti in 39 de tari din intreaga lume.
Numai anul trecut, exporturile au crescut cu aproape 18%, iar deocamdata ne mentinem la fel de bine, spun producatorii. Avem comenzi in toata Europa, dar mai ales in Germania si Rusia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
70% din productia unei fabrici din Targu Mures ajunge in casele rusilor si ucrainienilor cu dare de mana. Sunt interesati de mobila noastra din stejar, fag, paltin si cires sculptata manual.
Un dormitor florentin de pilda costa peste 3.000 de euro pana ajunge in Rusia, insa pretul creste de trei ori, asta si pentru ca taxele vamale sunt de pana la 35%. Chiar si asa, tot e mai ieftin decat unul facut de spanioli sau italieni.
Iar rusi bogati care vor un interior opulent sunt destui. Spre deosebire de rusi, nemtii prefera mobila moderna cu design minimalist si daca se poate din pal, nu din lemn.
La fel de apreciate sunt si dormitoarele extrem de simple. O confirma mesterii romani, care trimit catre Germania in fiecare an cam 10% din productie, la preturi bune
De altfel, numai in 2011, 75% din productia de mobila autohtona, in valoare de peste un miliard de euro, a plecat in strainatate.
Cele mai mari comenzi au venit din Germania, dar si din Franta, Italia, Austria si Marea Britanie. Urca puternic si Rusia, unde comenzile au crescut intr-un an cu 92%.
In tot acest timp, romanii se feresc de mobila noastra. De vina sunt preturile mult prea mari pentru nivelul nostru de trai. Nu e de mirare asadar ca in 2011, consumul din productia autohtona a scazut cu o treime, in timp ce importurile din tari ca Italia, Polonia si China au crescut cu 10%.