Carnatii si salamurile ardelenesti se vand excelent in Europa
Cum pe roman nu-l incanta nimic mai mult ca mancarea cu care e obisnuit, producatorii de mezeluri au prins o oportunitate de afaceri. Isi trimit marfa in tarile unde lucreaza romanii.
In Spania si Italia se vand foarte bine carnatii, branzeturile si salamurile ardelenesti, facute dupa retete traditionale. Mezeluri, brinzeturi si chiar vinuri romanesti toate sint aduse de la mii de km, cu tirurile. Comenzile au crescut, in ultima perioada, cu 10% si desi gustul este romanesc, pretul e occidental. Daca in tara o bucata de salam costa doi euro, in Spania se vinde cu patru, asa ca multi producatori de mezeluri s-au profilat pe export.
„E o cerere foarte mare de produse romanesti. Se vand toate, dar mezelurile se vand cel mai bine. Sunt oameni care nu au ajuns acasa de cativa ani si cand gasesc produse romanesti se bucura, este gustul de acasa cum se spune”, marturiseste Florentin Mucionui, distribuitor de astfel de preparate.
La Sebesel, in Alba, o alta firma trimite lunar in Spania citeva tiruri cu afumaturi. Ideea le-a venit tocmai unor romani care muncesc acolo si duc dorul unor mezeluri cum numai acasa se fac. „Au vazut ca este cerere de la comunitatea de romani de acolo si asa a inceput actrivitatea noastra. Tot ce este de acasa este mai bun”, crede Danut Pintilie, administratorul firmei.
Cine nu are bacanie romaneasca in oras, poate sa isi comande pe net bunatatile la care viseaza. Asa se face ca un caltabos facut in Romania ajunge oricand in Belgia, Portugalia, Franta sau Germania.
Sursa: Pro TV
Etichete: Spania, export, italia, alba, produse romanesti, cârnați, ardeal, salam,
Dată publicare:
16-03-2012 14:02