Vesti bune pentru agricultori. Fermierii vor fi ajutati de UE pentru a obtine fructe si legume pe "gustul" supermarketurilor

Dată publicare: 23-03-2014 19:46
Dată actualizare: 26-03-2014 06:57


Vesti bune pentru agricultorii care toamna n-au cui sa vanda recolta si o lasa pe camp. De anul viitor, Uniunea Europeana ii va sprijini, daca se organizeaza in asociatii, pentru a-si vinde marfa in hypermarketuri.

Fermierii vor primi ajutoare ca sa obtina fructe si legume ce respecta standardele impuse de marile lanturi de magazine.

In localitatea Danestii Chioarului din Maramures 22 de fermieri au aflat de ajutorul european si au pus deja bazele unei asociatii prin care sa-si vanda marfa impreuna, sub acelasi nume. Lucreaza 34 de hectare de teren cu legume. Au zeci de solarii, iar recolta e atat de bogata incat atunci cand n-au avut cui s-o vanda, au aruncat-o.

Sera de legume

"Productia este din abundenta si erai nevoit sa pradezi productia, cum se spune. Am fost contactati anul asta si de magazine mari. E o perioada de inceput si orice inceput e mai greoi. Sa vedem care-s si pretentiile magazinelor si speram sa reusim", a declarat Vasile Tinc, legumicultor.

In 2006 legumicultorii au ridicat un depozit pe care l-au abandonat din lipsa de fonduri. Imediat ce vor obtine banii europeni au de gand sa-l modernizeze, apoi sa urmeze treptat pasii pana la marile hypermarketuri.

"Sa faca un studiu de piata care sa dovedeasca nivelul la care trebuie facut depozitul de depozitare. Sa depuna un proiect pentru finantare, la APDRP sa urmeze pasi de achizitii", le-a recomandat fermierilor Claudiu Frânc, presedintele Federatiei de Agricultori APA Transilvania din Baia Mare.

Cu putin ajutor, agricultorii au incredere ca produsele lor vor fi mai bune decat cele aduse din strainatate, pentru ca vor fi mai gustoase.

Ridichi de luna

"Aceste ridichi au fost plantate de o luna si le spune ridichi de o luna si pot fi comercializate cam intr-o saptamana", a marturisit un legumicultor.

"Orice ajutor conteaza, pentru ca investitiile sunt foarte mari. Am reusi sa vindem mai bine, ca oamenii merg la supermarket pentru ca acolo gasesc de toate", a declarat Ramona Fazecas, legumicultor.

Programul european de finantare va fi functional din 2015.


VIDEO PROTVPLUS.RO