Schimbarea asteptata mai bine de 20 de ani in internetul romanesc. Ce se intampla din 3 iunie
Incepand cu data de 3 iunie, pot fi inregistrate nume de site-uri cu diacritice.
Un moment bun pentru samsarii de domenii ".ro" sa inregistreze branduri cunoscute, de aceasta data, cu diacritice, si sa le vanda ulterior. "Dar isi vor pierde investitia daca vor fi dati in judecata de cei care detin marca inregistrata", le transmit avocatii.
Romania este tara din Uniunea Europeana care nu accepta diacritice in numele site-urilor, desi limba romana contine astfel de caractere.
In 1993 a aparut primul site ".ro" in Romania. De atunci modalitatea de inregistrare a domeniilor nu s-a modificat foarte mult. De pilda, timp de peste 20 de ani, cinci litere ale alfabetului romanesc nu au putut fi folosite in denumirea site-urilor.
Din data de 3 iunie, sistemul s-a schimbat. Doritorii pot sa inregistreze domenii noi, care sa contina si ț, ș, î sau ă.
Eugeniu Staicut, sef departament administrare domenii ro: "Regulile nu se schimba - primul venit, primul servit. Este normal sa avem diacritice ca asa este limba romana".
Adica oricine poate inregistra pe numele sau orice cuvant cu diacritice. Chiar daca acel cuvant este o marca inregistrata, iar proprietarul ei nu a fost la fel de rapid ca sa-si insuseasca domeniul.
OSIM, institutia care reglementeaza inventiile si marcile, sustine ca nu poate interveni in acest caz. Asa ca singura solutie este judecata.
Avocatii cred ca pentru inceput s-ar putea sa existe un val de litigii in instanta. Insa cei care au fost de rea credinta si sunt pusi pe specula cu domenii vor pierde procesele.
Potrivit avocatilor, asta inseamna ca samsarii de domenii vor pierde banii investiti si vor fi nevoiti sa plateasca si cheltuieli de judecata. Potrivit autoritatilor din domeniu, pana acum, in fiecare an erau inregistrate aproape 100 de litigii pentru domeniile romanesti.