Vânzările de locuințe au scăzut în ultima vreme, dar nu și prețul caselor. Dezvoltatorii fac oferte la târgurile imobiliare
S-a deschis primul mare târg imobiliar, de după pandemie, într-o perioadă delicată și pentru acest domeniu. Vânzările de locuințe au scăzut în ultima vreme, nu și prețul caselor.
Ca să găsească repede clienti, dezvoltatorii fac, spun ei, oferte speciale. Găsiți locuințe verzi cu panouri fotovoltaice care scad facturile la întreținere, dar și reduceri care ajung până la 10 mii de euro. La târg au ajuns și ucraineni care își doresc o casă în România.
Un ansambul impânzit de panouri fotovoltaice prinde viață în apropiere de capitală. Tot mai mulți clienți își doresc astfel de locuințe pentru facturile mai mici la energia electrică. Sunt căutate și casele ridicate în zone cu verdeață, dar care au în apropiere grădinițe și școli.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vicente Quino, CEO companie imobiliară: „Vom realiza 120 de vile cu filozofia și cu principii de green economy. Ne-am gândit la pompe de căldură, la panourile fotovoltaice, în așa fel încât clienții noștri pot să beneficieze de o vilă cu impact zero”.
Bărbat: „Am trăit o viață în apartament și parcă simt nevoia de spațiu și de libertate și de verdeață”.
Cuplu: „Undeva unde să fim mai departe de București cât să avem mai multă verdeață, aer mai respirabil și o zonă mai linistită”.
Oana Popescu, directorul de comunicare al unei firme de imobiliare: „Avem un discount de aproximativ 3% la un pachet de apartamente selectat, avem un avans de 5% care este o raritate în ziua de azi”.
Adrian Rus, director de vânzări al unei companii imobiliare: „Locul de parcare este 15 mii plus TVA în momentul de față pentru cel subteran și 8.600 de Euro plus TVA cel suprateran, iar discountul poate să ajungă până la 5 mii de euro pentru un loc subteran, iar la celălalt 3600”.
Iar cel mai ieftin apartament în același complex costă 90 de mii de euro plus TVA.
În ultimul an locuințele s-au scumpit. Dacă în 2021 în București în luna septembrie un metru pătrat costa puțin peste 1500 de euro, acum vedem în plus aproape 10%. Cel mai ridicat preț rămane la Cluj-Napoca, unde un metru pătrat ajunge la 2300 de euro în prezent, cu 20% mai mult ca anul trecut. În urcare sunt și prețurile din Brașov, Constanța, Timișoara și Iași.
În schimb, ritmul vânzărilor a scăzut în 2022 și asta pentru că oamenii se gândesc de două ori înainte de a cumpăra o casă. În septembrie s-au vândut cu aproape 2500 de locuințe mai putine față de aceeași perioadă a anului trecut.
Pe de altă parte, din cauza ratelor tot mai mari 60% dintre persoanele care își cumpără o locuință preferă să plătească pe loc și abia 40% apelează la credit, potrivit unui studiu realizat de o agenție de imobiliară.
Dumitru Mocanu, cofondatorul unei agenții imobiliare: „Ne contactează în special parte bărbătească care caută locuințe pentru familia lor. Pentru siguranță. S-ar orienta pentru un buget până în 100 de mii de euro”.
Conform experților, în următoarea perioadă prețurile vor stagna. Târgul imobiliar din București este deschis până duminică.