Valea Prahovei, plină de vile și apartamente nevândute
Pe Valea Prahovei, sute de vile şi apartamente stau nevândute, chiar dacă proprietarii au redus preţurile. Unele sunt vechi sau de dimensiuni mari, construite imediat după revoluţie - şi nu mai au căutare.
Analiştii imobiliari spun că oamenii care îşi cumpără acum case la munte, vor să fie mici şi noi, că să plătească mai puţin la întreţinere, şi să nu mai dea alţi bani, pentru renovare.
După o viaţă trăită la Constanţa, doi soţi s-au hotărât să îşi cumpere un apartament la munte - care să rămână casă de vacanţă pentru copiii lor. Pentru locuinţa cu 2 camere, într-un bloc nou, au plătit 53 de mii de euro.
Proprietarii nu şi-au dorit o casă veche - pentru că ar fi trebuit să dea mulţi bani pentru renovare. În plus, cele mai multe sunt în zone zgomotoase, aproape de şosea.
Radu Pârvuleț, proprietar: "Am vrut clădire nouă şi pentru asta am şi aşteptat un an de zile."
Dora Cerăceanu, proprietar: "Nu am căutat case vechi pentru că ne trebuiau bani prea mulţi să investim într-o clădire veche să o facem din nou."
La fel procedează majoritatea celor care îşi cumpără acum o casă pe Valea Prahovei. Din acest motiv, dezvoltatorii imobiliari au început să ridice clădiri noi în zone mai puţin aglomerate. Deşi încă neterminat, într-un bloc din Buşteni s-au vândut jumătate din apartamente.
Metrul pătrat costă 800 de euro, iar cei care vor să vadă Bucegii de la fereastră plătesc cu 80 de euro în plus.
Cristian Stratan, dezvoltator imobiliar: "O vilă veche poate costa de la 500 euro metru pătrat, un apartament poate ajunge la 1000 euro metru pătrat , dar clienţii preferă un apartament fiind mai uşor de întreţinut şi costul de mentenanţă mult mai scăzut."
Pe marginea Drumului Naţional 1, aproape toate casele vechi sunt de vânzare. Proprietarii au tot lăsat din preţ, dar chiar şi aşa clienţii nu se înghesuie să le cumpere.
Constantin Tarbujaru, localnic: "Sunt vechi, între Primul şi al Doilea Război Mondial, e nevoie de investiţii serioase şi trebuie consolidat. Cine vrea să cumpere îşi ia una să o facă modernă că în asta bagă mai mult în ea."
Nici construcţiile mari - ridicate în urmă cu câţiva ani - nu mai au căutare.
Andrei Gornea, agent de vânzări: "Cei care îşi doresc casă de vacanţă de data asta preferă să fie reprezentativ mai mici în primul rând datorită costurilor de întreţinere, acum este mai chipzuit clientul şi mult mai hotărât."
Cele mai căutate apartamente sunt la Sinaia. Cumpărătorii sunt atraşi pentru că în ultimii ani edilii au investit aproape 30 de milioane de euro în refacerea infrastructurii. Reţelele electrice au fost îngropate, trotuarele şi drumurile refăcute, iar centrul staţiunii este bine îngrijit.
În schimb, la Azuga şi Predeal străzile sunt într-un continuu saniter, iar autorităţile nu sunt preocupate de aspectul staţiunilor. Din această cauza, preţurile imobilelor au scăzut în ultimii ani chiar şi cu 50 la sută.
Mihai Mircea Totpal, manager agentie imobiliară: "Putem spune că am ajuns la o limita minimă pentru apartamente şi casele mici."
Analiştii susţin că preţurile nu vor rămâne mult timp aşa. Casele de vacanţă de la munte - vor urma trendul pieţei - şi se vor scumpi, aşa cum se întâmplă cu locuinţele din marile oraşe.
Sursa: Pro TV
Etichete: imobiliare, bani, munte, pret, apartamente, renovare, valea prahovei, vile, imobile,
Dată publicare:
25-08-2017 19:17