Unul din patru romani are cel putin o datorie neplatita si risca executarea silita
Anii de criza ne-au adus si o performanta nedorita: suntem campioni la datorii. Potrivit unui studiu recent, un sfert dintre romani au avut cel putin o restanta in 2011 si risca sa fie executati silit.
Romanii, care au raspuns afirmativ la intrebarea: "ati intrat in datorii in 2011?", sunt mai mult decat dublu fata de cehi si polonezi.
Asadar, dintre restantierii romani, 66% spun ca au datorii la utilitati. Urmeaza cei cu rate la banci, pentru diverse imprumuturi, 54%, dar si care nu-si mai pot achita creditele pentru locuinte, 45%. Multi datornici sunt si la companiile de leasing.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Culmea, romanii nu s-au invatat minte si s-au incurcat si mai tare in datorii: 15% s-au imprumutat din nou pentru a plati un credit vechi, cifra mai mare decat a fratilor cehi sau polonezi.
Din pacate, zece datornici din 100 ajung sa fie executati silit in cele din urma. Ratele au crescut prea mult de la o luna la alta, asa ca domnul Silviu, care a luat un credit de 35.000 de euro, n-a mai putut sa le achite.
A cerut o pasuire, insa banca a inceput procedura de executare silita.
A cerut in instanta amanarea executarii, dar si recalcularea dobanzii. Daca nu castiga, mai are o solutie, spun avocatii: sa-si vanda chiar el proprietatea.
Daca datoria ajunge la o companie de recuperare a creantelor, exista posibilitatea sa ii fie calculata din nou rata.
Evident, intelegerea nu-i scapa pe debitori de restante. Asta in conditiile in care aproape 80% dintre romani nu-si pot plati datoriile din cauza scaderii veniturilor.
Doar jumatate dintre cehi si polonezi sunt in aceasta situatie. Studiul a fost realizat in cele trei tari la inceputul acestui an, in randul a 1.000 de oameni.