Viața în România, tot mai costisitoare. ”Niciodată nu au fost așa scumpe”
Ceea ce simţeam cu toţii este confirmat acum şi de ''Institutul Naţional de Statistică''. România trece printr-un nou val de scumpiri. În medie, preţurile au fost mai mari, în luna mai, cu 4 procente, față de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cel mai mult au crescut preţurilor alimentelor, iar asta s-a întâmplat în ultima jumătate de an. Legumele - cartofii în special - şi fructele sunt primele în top, însă dăm semnificativ mai mult pentru combustibili şi mare parte din servicii.
În Piaţa Obor din Bucureşti, un kilogram de cartofi noi costă între 2 şi 3 lei. La fel şi castraveţii în timp ce roşiile sunt şi 7 lei kilogramul. Oamenii sunt revoltaţi şi când văd cât costă fructele.
Cumpărător: Preturile sunt exagerate. Cireşele amare de exemplu, 15 lei. Niciodată nu au fost aşa de scumpe. Trebuie să existe o corelare. Creşterea salariilor, creşterea preţurilor, creşterea serviciilor.
Reporter: Şi vi se pare că au crescut şi salariile atât de mult?
Cumpărător: Nu. Au crescut, dar ponderat. Probabil că 5-6% din populaţie au avut creşteri fantastice. Restul... prea puţin.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata inflaţiei a ajuns la 4,1%.
Din păcate, chiar produsele pe care le cumpărăm cel mai des şi de care avem cea mai mare nevoie au avut şi cele mai mari scumpiri în mai fată de finalul anului trecut.
Preţurile legumelor au fost în mai- faţă de decembrie 2018 - mai mari cu aproape 25 de procente, fructele cu aproape 11 iar carnea s-a scumpit cu două procente. Dintre acestea, cartofii au avut o creştere spectaculoasă de preţ, de 55%.
Citricele sunt mai scumpe cu 16% iar fructele proaspete cu peste şapte procente. Dacă vorbim despre mărfuri nealimentare, combustibilii au avut cele mai mari creşteri de preţuri, de peste 6%. Şi tarifele pentru serviciile poştale şi de telefonie s-au majorat cu aproximativ 6%.
Fumătorii dau şi ei mai mult cu 4,6%, pentru un pachet de ţigări în timp ce căldura şi apă caldă au fost mai scumpe cu peste 3 procente. De cealaltă parte, dacă ne uităm la ieftiniri, lista este mult mai scurtă.
Doar două produse alimentare sunt mai ieftine: fasolea, cu nici un procent, şi ouăle, care au un preţ cu 8% mai mic faţă de finalul lui 2018. Iar la servicii - numai biletele de avion sunt ceva mai ieftine.
Potrivit Eurostat, România conduce de patru luni topul în scumpirilor din Uniunea Europeană.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!