Ultima decizie a lui Trichet la BCE: dobanda cheie ramane la 1,5%
Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la 1,5%, potrivit unui comunicat prezentat joi de institutie, si ar putea pregati terenul pentru posibile masuri anticriza.
Cresterea inflatiei din zona euro in luna septembrie a impiedicat BCE sa cedeze presiunilor din exterior de a reduce dobanzile si de a lua masuri dure de combatere a crizei datoriilor de stat, transmite Reuters.
Analisti, investitori si chiar politicieni europeni au cerut bancii in ultima perioada sa se implice cat mai activ, cat mai urgent in combaterea crizei, prin masuri ca reducerea dobanzilor, inundarea pietelor financiare cu lichiditate sau sprijinirea bancilor aflate in pericol.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sedinta de joi a fost ultima din mandatul de opt ani al lui
Jean-Claude Trichet, care preda pe 1 noiembrie conducerea BCE lui
Mario Draghi, guvernator al Bancii Italiei.
Analistii au anticipat decizia de mentinere a dobanzii si considera ca Trichet va pregati terenul, in conferinta, pentru scaderea ratei in urmatoarele luni, cel tarziu pana in martie.
"Trichet va incerca sa-i usureze tranzitia lui Draghi (...) sa clarifice ca dobanzile vor fi reduse daca indicatorii economici se inrautatesc, pentru ca Draghi sa nu fie nevoit sa anunte ceva nou la inceput de mandat. Ar fi neplacut pentru Draghi sa faca surprize inca de la prima sedinta de politica monetara", potrivit unui economist al Berenberg Bank.
Pe de alta parte, Banca Angliei a lansat joi, in urma sedintei de politica monetara, cea de-a doua runda de relaxare cantitativa, alocand 75 miliarde de lire pentru achizitionarea de active de pe pietele financiare, cu scopul de a consolida lichiditatea si de a sprijini cresterea economica in contextul crizei datoriilor de stat care fierbe in zona euro.