Euro si bursele scad masiv dupa ce a fost anuntata oficial o demisie la varf in BCE
Secretarul de stat din Ministerul german de Finante Joerg Asmussen il va inlocui pe Juergen Stark, membru in consiliul director si cel al guvernatorilor la BCE, dupa ce acesta si-a anuntat demisia.
Euro "gafaie" in cursa cu dolarul. E la minimul ultimelor 6 luni fata de moneda americana
Juergen Stark, care ocupa si postul de economist sef al BCE, a anuntat, vineri, institutia ca demisioneaza "din motive personale", potrivit unui comunicat al bancii.
Acesta va ramane in functie pana la numirea unui inlocuitor, proces care ar urma sa se incheie pana la 31 decembrie.
Demisia lui Stark a fost motivata, de fapt, de divergentele cu restul conducerii BCE in privinta controversatului program de achizitii de obligatiuni al institutiei, au afirmat surse, pentru Reuters.
Stark ar fi al doilea bancher german care paraseste BCE in acest an, dupa retragerea in februarie a lui Axel Weber, membru in conducerea BCE din postura de sef al Bundesbank.
Plecarea lui Weber a fost determinata, de asemenea, de opozitia la programul de achizitie de obligatiuni. Demisia lui Juergen Stark reprezinta o lovitura puternica pentru BCE, institutie al carei experimentat presedinte, Jean-Claude Trichet, urmeaza sa-si incheie mandatul la finele lunii octombrie. Trichet va fi inclouit de italianul Mario Draghi.
Italia se numara printre statele puternic atacate pe pietele financiare din cauza indatorarii foarte ridicate a statului.
"Este nemaipomenit. Stark avea aceleasi opinii in privinta achizitiilor de obligatiuni precum Axel Weber si actualul presedinte al Bundesbank, Jens Weidmann. Este o pozitie a tuturor germanilor. Este un semn al unor probleme majore in interiorul BCE. Germanii au clar o problema cu directia BCE", a declarat Manfred Neumann, profesor emerit de economie la Universitatea din Bonn.
Economistul german este membru al consiliului guvernatorilor si consiliului director de la 1 iunie 2006, iar mandatul sau urma sa se incheie in mai 2014.
BCE a reactivat, in august, programul de achizitii de obligatiuni, dupa o pauza de 19 saptamani, deoarece extinderea crizei datoriilor suverane la Italia si Spania a cauzat cresterea puternica a costurilor de imprumut pentru cele doua state.
Decizia a fost luata de consiliul guvernatorilor, format din 23 de persoane, in pofida opozitiei unui grup de patru membri, condus de Stark si Jens Weidmann, presedintele Bundesbank.
Euro si-a accelerat declinul fata de dolar in urma acestei informatii. Moneda europeana s-a depreciat pana la 1,378 dolari, minimul de la mijlocul lunii martie, si a revenit ulterior pana la 1,3789 dolari, in scadere cu 0,7% fata de sedinta anterioara.