UE finanteaza cu 680 mil. euro proiectele a peste 300 de cercetatori, niciunul din Romania
Proiectele a peste 300 de cercetatori din 24 de tari europene, printre care nu se numara niciunul din Romania, vor primi granturi in valoare totala de 680 milioane de euro din partea Consiliului European pentru Cercetare (CEC).
Potrivit Comisiei Europene (CE), finantarea, in valoare de pana la 2,5 milioane de euro per proiect, este acordata unui numar de "302 lideri consacrati din domeniul cercetarii din 24 de tari diferite din intreaga Europa, in cadrul celui mai recent concurs vizand prestigioasele sale granturi pentru cercetatori confirmati cunoscute sub numele de Advanced Grants".
Finantarea, arata sursa citata, permite acestor oameni de stiinta sa isi urmeze cele mai inovatoare idei la frontierele cunoasterii, impreuna cu echipele lor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In cadrul acestei initiative vor fi sprijinite financiar proiecte ale unor cercetatori din Austria, Belgia, Elvetia, Cehia, Cipru, Germania, Danemarca, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franta, Croatia, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Slovenia si Marea Britanie.
Cele mai multe proiecte finantate provin din Elvetia, Germania, Franta, Olanda si Marea Britanie, potrivit listei cu cercetatorii selectati.
Printre proiectele ce beneficiaza de finantare se numara cel al unui om de stiinta din Franta care va elabora, impreuna cu echipa sa, noi modele care sa explice anumite fenomene fizice, precum superconductivitatea. O echipa stabilita in Letonia va reuni informatica, fizica si matematica pentru a evalua avantajele si limitele dispozitivelor cuantice, iar un alt grant se duce la un cercetator din Italia, care va studia modul in care actorii economici isi formeaza si isi schimba convingerile cu privire la mediul lor si la ceilalti actori, prin adaugarea de caracteristici emotionale si psihologice la modele existente, potrivit CE.
"CEC continua sa identifice cei mai buni cercetatori. Finantarea CEC duce la realizarea unui numar tot mai mare de progrese si descoperiri stiintifice, precum si la aparitia mai multor lucrari in publicatii stiintifice recunoscute. Promovarea cercetarii de frontiera la cel mai inalt nivel este vitala pentru competitivitatea Europei, acesta fiind motivul pentru care am propus majorarea bugetului CEC in cadrul programului nostru «Orizont 2020»", a declarat comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn.
Potrivit CE, in cadrul acestui concurs privind granturile pentru cercetatori confirmati, CEC a primit aproximativ 2.300 candidaturi, ceea ce reprezinta o crestere de 4,5% fata de numarul din anul trecut.
Sursa citata mai precizeaza ca 45% dintre propunerile selectionate au fost in domeniul "stiinte fizice si inginerie", 37% - in "stiintele vietii", iar 18% - in domeniul "stiinte sociale si umaniste".
Beneficiarii granturilor au fost selectionati pe baza unor evaluari "inter pares" realizate de 25 de comisii formate din oameni de stiinta de renume din intreaga lume.
Granturile pentru cercetatorii confirmati sunt atribuite unor cercetatori de inalt nivel consacrati, de orice nationalitate sau varsta, care sunt independenti din punct de vedere stiintific si care au rezultate de cercetare recente si un profil ce ii identifica drept lideri in domeniul sau domeniile lor respective, potrivit Comisiei.