“Tu ești viitorul!” Curajoși, creativi, workaholici, pasionați. Ei sunt antreprenorii de azi și creatorii de mâine
Cum ajungi de la idee la afacere? De unde pornești și până unde îndreznești să visezi că vei ajunge? Cum reușești să concretizezi ideea pe care o ai încă de pe băncile școlii? Cum își iei zborul către antreprenoriat?
Sunt doar câteva din multele întrebări care îl copleșesc pe orice tânăr care vrea să-și ia zborul în lumea afacerilor.
Răspunsurile la unele dintre aceste întrebări sunt date de proiecte ca Innovation Labs, care, de 6 ani, susține tinerii pasionați de tehnologii creative și antreprenoriat, asigurându-le mentorat și resurse pentru a-și transforma ideile în prototipuri de business. Dar și pentru a le oferi mai multă siguranță de sine, curiozitate și convingerea că un proiect frumos e oricând posibil. Asta vom explora pe tot parcursul unei săptămâni, într-un eveniment inițiat și găzduit de BRD, transmis LIVE pe pagina de Facebook StirileProTV, dar și pe pagina de Facebook BRD.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ce face Innovation Labs?
“Sprjinim studenții, tinerii să iasă în lume cu ideile lor. Cred că suntem o nație de visători și unele dintre visele pe care le avem sunt extrem de valoroase. Dar dacă ele rămân doar în mintea noastră, niciodată nu ne putem da seama ce lucruri frumoase pot să creeze. Nu cred că există un mediu mai frumos decât universitatea. Este un mediu viral, în care ești bombardat cu atât de multe oportunități... Iar în societatea secolului XXI cred că acesta este principalul rol al univestității, să fie acea arenă a ideilor, în care tinerii să-și descopere pasiuni nebănuite și să lege prietenii de-o viață. Contextul cel mai bun pentru toate acestea cred că este dezvoltarea unui proiect personal, a unui produs în care tu să crezi și în care să beneficiezi de sprijinul profesorilor”, a explicat, la prima din cele cinci întâlniri “Tu ești viitorul!” susținute de BRD, Răzvan Rughiniș, co-fondator Innovation Labs și profesor universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitatății Politehnice București.
Răzvan Rughiniș consideră “spectaculos” faptul că multe dintre marile companii din România se alătură și susțin programe de acest gen, care îi transformă pe tineri în antreprenori, chiar dacă, la prima vedere, astfel de inițiative sunt împotriva propriilor interese.
“Eu nu cred în această separare foarte rigidă: ești antreprenor sau ești angajat, ca să nu mai vorbim de a treia categorie, ești angajat la stat. Oamenii pot să exceleze peste tot. Mă fascinează numărul mare de oameni foarte inteligenți, la Iași de exemplu, care aleg să facă o carieră în sectorul public, ceea ce pentru noi, în București, pare mai degrabă o utopie, să-ți propui în mod real să schimbi ceva, angajându-te într-o instituție publică. Noi nu abordăm această problemă, dar abordăm această punte între mediul afacerii tale private și cum o astfel de experiență se poate translata într-un profil de angajat mult mai valoros”, a explicat Rughiniș.
În căutarea răspunsului corect
Co-fondatorul Innovation Labs, el însuși profesor, crede că problema învățământului din România este aceea că este centrat pe răspunsuri corecte.
“În antreprenoriat nu există răspunsuri corecte. Este răspunsul pe care tu vrei să ți-l asumi și asta este o lecție pe care o înveți greu. Asumarea proiectului nu este ceva care poate să-ți vină din afară, trebuie tu să treci prin acești pași. Noi încercăm să păstrăm acest rol de definire a direcției de către studenți, iar noi să oferim toate resursele de care au nevoie. Progresul este mult mai rapid decât orice s-ar putea petrece în învățământul formal, unde profesorul este cel care strabilește obiectivul, iar studenții, chiar și pentru cele mai tentante teme, vor avea o atitudine adversarială, pentru ca este proiectul profesorului. Iar atitudinea fiecătui student o sa fie cum reușim să obținerm rezultatul cel mai bun cu cât mai puține efort”, spune Răzvan Rughiniș.
Tineri care și-au probat ideile cu sprijinul Innovation Labs
Flavia Oprea, câștigătoare în cadrul ediției Innovation Labs 2016, este în prezent Computer Science Engineer și CEO al ENTy. Proiectul, premiat și de Microsoft, pune în practică o idee în domeniul medicinei.
“Am început cu un dispozitiv care măsura echilibrul urechii interne prin diferite teste pe care pacientul le făcea în fața doctorului, timp de un an si jumptate. Apoi ne-am dat seama că avem nevoie de mai mult de atât și am transformat același dispozitiv într-unul care poate fi folosit și de pacienți cu boli de mișcare, cum ar fi Parkinson sau tremor esențial, dispozitiv cu care își pot monitoriza de acasă toate simptomele pe care le au”, a explicat Flavia Oprea.
Proiectul, care s-a transformat într-unul antreprenorial, este în continuare în cercetare, atât în România, cât și în Olanda.
“Tehnic eram constienți că vom ajunge departe, dar din punct de vedere al business-ului aveam momente când visam să ajungem foarte departe, dar am avut și momente în care ne întrebam dacă chiar avem șanse cu el. Antreprenoriatul m-a învățat să mă adaptez la orice mediu în care ajung”, a mai spus Flavia Oprea.
Exemplul lui Steve Jobs: atitudine și asumare
Răzvan Rughiniș spune despre tinerii din ziua de astăzi că au foarte multe idei și că sunt mai conectați la lumea globală în care trăim, dar că uneori le lipsește încrederea în forțele proprii.
“Pe mine m-a schimbat un interviu cu Steve Jobs, fondatorul Apple, care spunea că a trăit un șoc când și-a dat seama că toți oamenii care impactează lumea nu sunt mai deștepți decât el. Jobs nu avea un IQ extraordinar, dar a fost un om care la un moment dat a realizat că diferența dintre cei care au impact și cei care rămân în umbră este de atitudine și de asumare. Prin astfel de modele reușești să le transmiți studenților că ei sunt cei care decid ce se întâmplă cu viața lor, nu o ofertă de salariu - pentru că mulți sunt în expectativă și așteaptă să aleagă între oferte. Realitatea este că mai important decât ofertele care ți se prezintă sunt pasiunile pe care tu le ai. Când lucrezi cu plăcere și cu pasiune, totul se schimbă”, a mai spus co-fondatorul Innovation Labs.
Următoarea sesiune BRD Live Studio - “Tu ești viitorul” va fi transmisă LIVE, joi seara, de la ora 20.00, pe pagina de Facebook StirileProTV, dar și pe pagina de Facebook BRD.