Tu stii cat ti-a luat banca in 2013 pentru cardurile pe care nu le folosesti? Calcul Stirile ProTV
Aveti carduri nefolosite in portofel? Atunci v-ati putea numara, printre cei trei milioane de romani pe care comisioanele ii indatoreaza fara sa stie.
Sumele pot ajunge la cateva sute de lei, in functie de banca si de perioada in care nu v-ati mai interesat de acel cont. Iar aceste datorii se raporteaza la Biroul de Credite si va pot impiedica sa luati un nou imprumut.
Numarul cardurilor nefolosite, dar active, creste cu 50 de mii in fiecare an. Pentru banci ele genereaza incasari de 5 milioane de lei pe an.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
"Potrivit Bancii Nationale unul din cinci carduri zace nefolosit, adica s-a ajuns la 3 milioane de carduri care genereaza costuri surpriza. Cu un astfel de card in portofel, intr-o jumatate de an datoria acumulata te poate duce pe lista neagra de la Biroul de credite", relateaza Alexandra Stoian, corespondent Protv.
Cei mai multi descopera datoria cand este prea tarziu, adica atunci cand au nevoie de un credit sau de o refinantare. Stergerea ei poate dura si o luna de zile.
Incepe cu o cerere la Biroul de Credite, continua cu plata sumei plus inchiderea contului care costa intre 50 si 75 de lei. Timp de asteptare cateva saptamani - pretioase, daca de ele depind un nou imprumut. Bancile maresc si comisioanele pentru ca le-au scazut castigurile din credite.
"Bancile gandesc tot felul de masuri astfel incat sa compenseze aceasta scadere prin introducerea unor noi comisioane sau cresterea celor vechi. Cand depun bani, cand scot bani, s.am.d., la orice tranzactie au grija sa incaseze un 0,2 la suta, 0,5 la suta", explica Sorin Pislaru, redactor sef Ziarul Financiar.
Iata un calcul facut de gandul.info.
"La un salariu lunar de 2.000 de lei, daca intr-un an vizitam bancomatul de doua ori pe luna, interogam soldul o data la 30 de zile si nu suntem adeptul tranzactiilor online sau al cumparaturilor cu cardul, comisioanele pe care le suportam ajung la peste 200 de lei. Adica 10% dintr-un salariu", relateaza Alexandra Stoian
La cele mai multe banci nici cand un card expira, cosmarul acumularii datoriilor nu se incheie. Asta pentru ca banca reinnoieste automat plasticul si adauga 20 de lei la restanta, pentru emiterea lui. Ca sa nu aveti dureri de cap mai tarziu, cereti bancii sa inchida contul daca nu il folositi.