Credite mai ieftine, din 9 ianuarie. Cadoul de 1.5 mld euro pentru creditele de consum si Prima Casa
Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara pana la un minim istoric. In plus, a hotarat sa puna la dispozitia bancilor aproape 1,5 miliarde de euro, in incercarea de a dezmorti creditarea.
Dobanda de politica monetara a fost redusa in 8 ianuarie la 3,75% , cel mai scazut nivel inregistrat vreodata.
Totodata BNR a decis reducerea rezervelor minime obligatorii. In traducere libera, la sfarsitul acestei luni bancherii vor avea la dispozitie 500 de milioane de euro si 4 miliarde de lei in plus.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cu aceste sume, daca s-ar duce toate in creditare s-ar putea acorda peste 24.000 de credite Prima Casa sau 300.000 de credite de consum a cate 5000 de euro.
Noua dobanda de politica monetara va fi aplicata de joi, 9 ianuarie, in timp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii in lei si valuta intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.
Specialistii avertizeaza, insa, ca aceasta mutare indrazneata ar putea sa duca la deprecierea monedei nationale. Bancile au deja bani la dispozitie si oricum nu dau credite, iar abundenta de lei pe piata ar putea duce la deprecierea monedei nationale.
Imediat dupa anuntul facut de BNR moneda nationala s-a apreciat de la 4,5 la 4,48 lei pentru un euro pentru ca apoi sa piarda din nou teren.
Seful BNR a dat de inteles ca nu ar fi deranjat de o usoara depreciere iar unii specialisti spun ca nu ar fi exclus in viitor un curs maxim de 4,6 lei pentru un euro .
"In mod normal ar trebui sa se duca (rezervele minime obligatorii in lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu ma tem ca nu o sa se intample.
Si utilizarea excesiva a cuvantului depreciere, trebuie interpretata putin.
De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obisnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este in jur de 1%. Pai si in timpul etalonului aurului o astfel de miscare era normala (...)
Nu mai avem acest sistem si este normal ca volatilitatiile sa fie mult mai mari", a spus Isarescu la conferinta de prezentare a primelor decizii de politica monetara din 2014.