The Economist: Romania va ramane campioana europeana la cresterea economica si in 2017. Previziunile analistilor

Ultimul update: Vineri 20 Ianuarie 2017 07:14
Data publicarii: Marti 17 Ianuarie 2017 18:46
Categorie: Financiar

Romania va ramane campioana europeana la crestere economica si in 2017 cred analistii prestigioasei publicatii britanice The Economist.

Economia noastra,va urca anul acesta cu 3,4 la suta, de aproximativ 3 ori mai mult decat cresterea prognozata pentru Germania sau Franta. Analistii britanici subliniaza insa ca Romania nu a avut politici economice corecte in trecut, dar ca anul 2017 va fi cu "susul in jos".

Opinia lor este sustinuta de reprezentantii agentiei de rating Moody's, care au declarat agentiei Agerpres, ca sa asteapta ca deficitul bugetar, sa urce anul acesta, la 3,4 la suta, adica peste limita europeana.

Romania ocupa locul 38 din 50 in topul celor mai inovatoare economii ale lumii

Statele nordice domina primele pozitii ale Bloomberg Innovation Index, un clasament al economiilor pe baza unor factori precum cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare sau concentrarea companiilor de tehnologie detinute de stat, potrivit Bloomberg.

Cu un scor de 57,06 puncte, Romania este devansata de tari precum Grecia, locul 30, Cehia, 28, Ungaria, 27 si Polonia, locul 22. Romania ocupa cea mai buna pozitie, locul 14, la indicatorul productie cu valoare adaugata mare, dar se situeaza pe locul 49 la indicatorul care masoara procentul din PIB alocat pentru cercetare si dezvoltare.

Prima pozitie a acestui clasament, care cuprinde 50 de state, este ocupata, la fel ca si anul trecut, de Coreea de Sud, cu un scor total de 89 de puncte, gratie pozitiei de lider mondial la capitolele procent din PIB alocat pentru cercetare si dezvoltare, productie cu valoare adaugata mare si activitatea in domeniul brevetelor. Pe locul secund se situeaza Suedia, gratie imbunatatirii productiei cu valoare adaugata mare, urmata de Germania si Elvetia, in timp ce Finlanda a urcat doua locuri pana pe pozitia a cincea, gratie cresterii firmelor high-tech.

In cazul Suediei, finantarea guvernamentala, in special pentru firmele mici, a facut diferenta intr-o tara dominata de companii multinationale, a declarat profesorul Asa Lindholm Dahlstrand de la Universitatea din Lund. Accentul pus pe cercetare si dezvoltare a ajutat Suedia sa faca fata perioadelor economice dificile din ultimii ani. "Exista un accent mare pe cercetare si dezvoltare in Suedia. Am vazut ce s-a intamplat in multe alte tari unde nu au facut acelasi lucru", a subliniat Dahlstrand.

Tara care a avut cel mai mult de pierdut in editia din acest an a Bloomberg Innovation Index este Rusia, care a cazut 14 pozitii, pana pe locul 26. Dupa mai multi ani de sanctiuni si preturi la energie reduse, scorurile inregistrate de Rusia la capitolele productivitate si productie cu valoare adaugata mare au avut de suferit. Japonia a cazut de pe locul patru pe locul sapte, din cauza pierderii pozitiei de lider in domeniul brevetelor, SUA au pierdut o pozitie pana pe locul noua, in timp ce Israelul a urcat o pozitie pana pe locul 10. China este cel mai bine clasata economie emergenta, locul 21, gratie imbunatatirii sistemului sau de educatie universitar
 

O misiune a Fondului Monetar International vine la Bucuresti sa cunoasca echipa Grindeanu. Romania nu are niciun acord cu FMI
O misiune a Fondului Monetar International vine la Bucuresti sa cunoasca echipa Grindeanu. Romania nu are niciun acord cu FMI
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Rareș Paraschivu
Rareș Paraschivu, care și-a eliminat propriul frate în prima rundă, s-a înscris în lupta pentru un loc in finală fără prea mari emoții.

04:43
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Marius Crăciun
Go Monkey! Ce agilitate, Marius Craciun s-a întrecut pe el însuși și a reușit să apase buzzer-ul

03:06
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Ismail Kesu
Susținut de familie, Ismail Kesu a trecut fără probleme primele obstacole, însă nu a mai putut la ultima probă

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Gabriel Bozga
Un performer al calificărilor, vloggerul Gabriel Bozga a apăsat buzzer-ul și a reușit să-și asigure un loc în finala Ninja Warrior

03:50
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cosmin Atomei
Băiatul atomic, Cosmin Atomei a fost parte de o galerie de excepție și-a reușit să treacă de probe, apăsând buzzer-ul. Ce performanță, bravo! >

03:05
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cătălin Tătar
Prietenii au fost alături de el și de data asta, iar pentru Cătălin Tătar totul a mers ca pe roate când dintr-o dată >

01:23
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Bogdan Pascal
Bogdan Pascal a făcut spectacol la Ninja Warrior Romania. Ce performanță, bravo!

03:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Ciobanu
Adrenalină maximă! Lovit la o probă, muzicianul Andrei Ciobanu a reușit să finalizeze traseul Ninja Warrior și a apăsat buzzerul

05:29
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Alexandru Matei
Alexandru Matei a.k.a "Ginerică" nu s-a lăsa intimidat de primele obstacole Ninja Warrior, însă ceva i-a stat în cale

03:17
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Alex Voicu
În vârstă de 22 de ani, Alex Voicu a făcut K.O primele obstacole

00:47
parlament
Criză financiară la Senat. Aleșii și-au dublat bugetul pentru deplasări, dar tot vor rămâne fără bani
Pe lângă înghețarea salariilor bugetarilor, ar putea urma și concedieri. PNL: ”Guvernul recunoaște că România e în criză”
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
Florin Cîţu: Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor în 2019. Ce scrie în programul de guvernare
Creșterea economică a Chinei, la cel mai scăzut ritm din 2009. Care sunt cauzele
Dan Bursuc
Reacţiile lăutarilor, după ce au aflat că ANAF verifică nunţile. Nici Tăriceanu nu e mulţumit
Banca Mondială: “Regândiţi tot sistemul de taxare, analizaţi totul, inclusiv cota unică! Pericolul se apropie"
Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,28%, cel mai mare nivel din ultimele două luni
Țara în care trăiesc cei mai mulți români răstoarnă Europa. Ce se întâmplă cu moneda euro
Cuplurile căsătorite, în vizorul ANAF. Riscă amendă de 5.000 de lei
”Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei”: 55 de miliarde de euro