The Economist: Romania va ramane campioana europeana la cresterea economica si in 2017. Previziunile analistilor

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 20 Ianuarie 2017 07:14
Data publicarii: Marti 17 Ianuarie 2017 18:46
Categorie: Financiar

Romania va ramane campioana europeana la crestere economica si in 2017 cred analistii prestigioasei publicatii britanice The Economist.

Economia noastra,va urca anul acesta cu 3,4 la suta, de aproximativ 3 ori mai mult decat cresterea prognozata pentru Germania sau Franta. Analistii britanici subliniaza insa ca Romania nu a avut politici economice corecte in trecut, dar ca anul 2017 va fi cu "susul in jos".

Opinia lor este sustinuta de reprezentantii agentiei de rating Moody's, care au declarat agentiei Agerpres, ca sa asteapta ca deficitul bugetar, sa urce anul acesta, la 3,4 la suta, adica peste limita europeana.

Romania ocupa locul 38 din 50 in topul celor mai inovatoare economii ale lumii

Statele nordice domina primele pozitii ale Bloomberg Innovation Index, un clasament al economiilor pe baza unor factori precum cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare sau concentrarea companiilor de tehnologie detinute de stat, potrivit Bloomberg.

Cu un scor de 57,06 puncte, Romania este devansata de tari precum Grecia, locul 30, Cehia, 28, Ungaria, 27 si Polonia, locul 22. Romania ocupa cea mai buna pozitie, locul 14, la indicatorul productie cu valoare adaugata mare, dar se situeaza pe locul 49 la indicatorul care masoara procentul din PIB alocat pentru cercetare si dezvoltare.

Prima pozitie a acestui clasament, care cuprinde 50 de state, este ocupata, la fel ca si anul trecut, de Coreea de Sud, cu un scor total de 89 de puncte, gratie pozitiei de lider mondial la capitolele procent din PIB alocat pentru cercetare si dezvoltare, productie cu valoare adaugata mare si activitatea in domeniul brevetelor. Pe locul secund se situeaza Suedia, gratie imbunatatirii productiei cu valoare adaugata mare, urmata de Germania si Elvetia, in timp ce Finlanda a urcat doua locuri pana pe pozitia a cincea, gratie cresterii firmelor high-tech.

In cazul Suediei, finantarea guvernamentala, in special pentru firmele mici, a facut diferenta intr-o tara dominata de companii multinationale, a declarat profesorul Asa Lindholm Dahlstrand de la Universitatea din Lund. Accentul pus pe cercetare si dezvoltare a ajutat Suedia sa faca fata perioadelor economice dificile din ultimii ani. "Exista un accent mare pe cercetare si dezvoltare in Suedia. Am vazut ce s-a intamplat in multe alte tari unde nu au facut acelasi lucru", a subliniat Dahlstrand.

Tara care a avut cel mai mult de pierdut in editia din acest an a Bloomberg Innovation Index este Rusia, care a cazut 14 pozitii, pana pe locul 26. Dupa mai multi ani de sanctiuni si preturi la energie reduse, scorurile inregistrate de Rusia la capitolele productivitate si productie cu valoare adaugata mare au avut de suferit. Japonia a cazut de pe locul patru pe locul sapte, din cauza pierderii pozitiei de lider in domeniul brevetelor, SUA au pierdut o pozitie pana pe locul noua, in timp ce Israelul a urcat o pozitie pana pe locul 10. China este cel mai bine clasata economie emergenta, locul 21, gratie imbunatatirii sistemului sau de educatie universitar
 

O misiune a Fondului Monetar International vine la Bucuresti sa cunoasca echipa Grindeanu. Romania nu are niciun acord cu FMI
O misiune a Fondului Monetar International vine la Bucuresti sa cunoasca echipa Grindeanu. Romania nu are niciun acord cu FMI
VIDEO PROTVPLUS.RO
Berea "craft", noua vedetă în România
Berea "craft", noua vedetă în România. Cât câștigă fabricanții de bere artizanală
Românii sunt printre cei mai harnici angajați din lume. Ce ascund însă cifrele
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,40%, cel mai mare nivel din ultimele 8 luni
Corina Creţu, despre aderarea României la zona euro: Nu e cazul să stabilim termene
Primele de Paşte: cozonaci, cursuri sau ieşiri la restaurant. Ce vor de fapt angajaţii
Mii de români s-au trezit cu datorii la Fisc de care nu ştiau nimic. ANAF nu dă explicaţii
franci elvetieni
Liber la muncă într-una dintre cele mai bogate țări europene. Salariile depășesc 5.000 €
Guvernul ar putea da amnistie fiscală în mai. Mesajul lui Teodorovici
Încă o bancă dispare din România. Ce se întâmplă cu activele de pe piața locală
Se caută soluții pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Prețurile din România, printre cele mai mari din UE
România, din nou țara din UE cu cea mai mare rată anuală a inflației
Expert BNR, despre rezervele de aur: Banca nu poate accepta integral amendamentele lui Nicolae