The Economist: Romania va ramane campioana europeana la cresterea economica si in 2017. Previziunile analistilor

Ultimul update: Vineri 20 Ianuarie 2017 07:14
Data publicarii: Marti 17 Ianuarie 2017 18:46
Categorie: Financiar

Romania va ramane campioana europeana la crestere economica si in 2017 cred analistii prestigioasei publicatii britanice The Economist.

Economia noastra,va urca anul acesta cu 3,4 la suta, de aproximativ 3 ori mai mult decat cresterea prognozata pentru Germania sau Franta. Analistii britanici subliniaza insa ca Romania nu a avut politici economice corecte in trecut, dar ca anul 2017 va fi cu "susul in jos".

Opinia lor este sustinuta de reprezentantii agentiei de rating Moody's, care au declarat agentiei Agerpres, ca sa asteapta ca deficitul bugetar, sa urce anul acesta, la 3,4 la suta, adica peste limita europeana.

Romania ocupa locul 38 din 50 in topul celor mai inovatoare economii ale lumii

Statele nordice domina primele pozitii ale Bloomberg Innovation Index, un clasament al economiilor pe baza unor factori precum cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare sau concentrarea companiilor de tehnologie detinute de stat, potrivit Bloomberg.

Cu un scor de 57,06 puncte, Romania este devansata de tari precum Grecia, locul 30, Cehia, 28, Ungaria, 27 si Polonia, locul 22. Romania ocupa cea mai buna pozitie, locul 14, la indicatorul productie cu valoare adaugata mare, dar se situeaza pe locul 49 la indicatorul care masoara procentul din PIB alocat pentru cercetare si dezvoltare.

Prima pozitie a acestui clasament, care cuprinde 50 de state, este ocupata, la fel ca si anul trecut, de Coreea de Sud, cu un scor total de 89 de puncte, gratie pozitiei de lider mondial la capitolele procent din PIB alocat pentru cercetare si dezvoltare, productie cu valoare adaugata mare si activitatea in domeniul brevetelor. Pe locul secund se situeaza Suedia, gratie imbunatatirii productiei cu valoare adaugata mare, urmata de Germania si Elvetia, in timp ce Finlanda a urcat doua locuri pana pe pozitia a cincea, gratie cresterii firmelor high-tech.

In cazul Suediei, finantarea guvernamentala, in special pentru firmele mici, a facut diferenta intr-o tara dominata de companii multinationale, a declarat profesorul Asa Lindholm Dahlstrand de la Universitatea din Lund. Accentul pus pe cercetare si dezvoltare a ajutat Suedia sa faca fata perioadelor economice dificile din ultimii ani. "Exista un accent mare pe cercetare si dezvoltare in Suedia. Am vazut ce s-a intamplat in multe alte tari unde nu au facut acelasi lucru", a subliniat Dahlstrand.

Tara care a avut cel mai mult de pierdut in editia din acest an a Bloomberg Innovation Index este Rusia, care a cazut 14 pozitii, pana pe locul 26. Dupa mai multi ani de sanctiuni si preturi la energie reduse, scorurile inregistrate de Rusia la capitolele productivitate si productie cu valoare adaugata mare au avut de suferit. Japonia a cazut de pe locul patru pe locul sapte, din cauza pierderii pozitiei de lider in domeniul brevetelor, SUA au pierdut o pozitie pana pe locul noua, in timp ce Israelul a urcat o pozitie pana pe locul 10. China este cel mai bine clasata economie emergenta, locul 21, gratie imbunatatirii sistemului sau de educatie universitar
 

O misiune a Fondului Monetar International vine la Bucuresti sa cunoasca echipa Grindeanu. Romania nu are niciun acord cu FMI
O misiune a Fondului Monetar International vine la Bucuresti sa cunoasca echipa Grindeanu. Romania nu are niciun acord cu FMI
VIDEO PROTVPLUS.RO
Euro
O noua amenințare pentru moneda unică. Ce spune omul care a salvat euro în timpul crizei
Sindicatele din sănătate ameninţă cu greva generală în cazul îngheţării salariilor
Țara UE care a primit 1 mil. de imigranți și a angajat jumătate mai recrutează străini
BNR lansează o monedă pentru aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan
Al doilea cel mai mare lanț de fast-food din lume își anunță revenirea în România
Armata care tensionează Balcanii, la 20 de ani de la cele mai sângeroase războaie din Europa
top, fotomodele, Kendall Jenner,
Câştigă 22,5 milioane de dolari pe an din modul în care arată
Linia de demarcație dintre genuri, din ce în ce mai fină. Decizia H&M în privința hainelor
BCE oprește tiparnița de bani la finele acestei luni. Ce se întâmplă cu euro
Avem o dezvoltare digitală record, dar statul are planuri doar privind stâlpii
România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps
Cât de aproape suntem de prăbușirea pieței imobiliare. Prețurile cresc constant