Țările UE, nevoite să mărească contribuția către bugetul comun. Cât va plăti în plus România


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 29 Ianuarie 2018 18:23
Categorie: Stiri Economice

Pentru că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, cei de la Bruxelles vor să mărească cu 10 la sută contribuţiile plătite de celalalte țări către bugetul comun, a anunţat comisarul european Corina Creţu.

Pentru România asta ar însemna să plătim 150 de milioane de euro în plus. Dar pentru fiecare euro plătit până acum, România a primit înapoi 3 euro.

"Ştiţi bine că bugetul Uniunii Europene reprezintă 1 la sută din PIB pe cap de locuitor al celor 28 de state membre. Am calculat că am avea nevoie de 1,1 la sută din Produsul Intern Brut al celor 27 de state membre", a explicat Corina Crețu.

Chiar dacă vom plăti ceva mai mult către Bruxelles, România tot va ieşi în câştig.

În primii 10 de apartanență la UE România a încasat aproape 45 de miliarde euro de la Bruxelles, în timp ce a contribuit la bugetul Uniunii cu 15 miliarde, deci un câştig net de aproape 30 de miliarde de euro.

Câştigul ar fi fost şi mai mare, dacă proiectele programate în perioada 2007-2015 ar fi fost gata la timp. Nu au fost, aşa că pentru finalizarea lor "muşcăm" din banii alocaţi pe actualul exerciţiu financiar.

"Din cele 20 de miliarde pe care le avem la dispoziţie pentru perioada 2014-2020, 2,8 miliarde sunt deja fazate pentru proiecte care ar fi trebui să fie terminate în exerciţiul financiar anterior", explică Corina Crețu.

Întârzierea în atragerea fondurilor europene se simt şi în cursul valutar.

"Atunci când sunt întârziate intrările de bani europeni sau vin numai parţial, lucrul se observă chiar zilnic în echilibrul de pe piața valutară", transmite Mugur Isărescu.

Iar situaţia nu s-a schimbat mult nici după 10 ani petrecuţi în Uniune.

"Eu nu am auzit un Guvern, un premier sau vreun preşedinte, ca să spun aşa, care să nege importanța fondurilor europene. Şi atunci rămâne întrebarea, pe care eu cel puțin, cu umilinţă o adresez acestui seminar: De ce ne poticnim?”, se întreabă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

 

Meleşcanu a criticat Schengen la audieri.
Finlanda cere UE să renunţe la ora de vară. Ce şanse are propunerea
Patru state UE vor
VIDEO PROTVPLUS.RO