Meleşcanu a criticat Schengen la audieri. "Agenda europeană nu e dată de Dumnezeu"
Declaraţii controversate ale actualului şi viitorului şef al diplomaţiei României
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 14 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Teodor Meleşcanu a vorbit despre câteva dintre priorităţile MAE şi despre poziţionarea ministerului în relaţia cu partenerii străini.
"Noi nu facem la nivelul Ministerului de Externe politică de partid, ci o politică a Guvernului, care este un guvern politic şi se bazează pe o majoritate din Parlament", a punctat el.
Meleşcanu a evidenţiat că "interesele pe care România şi le promovează la nivelul Uniunii Europene să fie într-un fel puse în acord şi cu priorităţile pe care le vizează UE".
"Agenda europeană nu este dată de la Dumnezeu tatăl. Ea este rezultatul contribuţiilor pe care statele membre ale Uniunii Europene şi le aduc în elaborarea acestei agende europene", a subliniat acesta.
De asemenea, el a vorbit despre eforturile de includere a României în Spaţiul Schengen şi despre nevoia de regândire a acestui spaţiu.
"Schengenul pe care l-am visat, care a fost, nu mai este Schengenul de astăzi, (...) există foarte multe probleme legate de migraţie, de azil european", a punctat el.
Meleşcanu a menţionat, printre priorităţile MAE, "creşterea profilului de ţară al României în UE şi NATO", pregătirea logistică a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, dar şi a Summitului post-Brexit de la Sibiu, candidatura României la Consiliul de Securitate ONU şi la OECD.
Totodată, Meleşcanu a vorbit şi despre eforturile consulare la nivelul MAE, evidenţiind că şase milioane de români au nevoie de servicii din partea ministerului: 4 milioane de români ce trăiesc în străinătate şi 2 milioane de turişti români. Concret, Meleşcanu a spus că, anul trecut, la MAE s-au înregistrat aproximativ două milioane de intervenţii consulare.
Sursa: Agerpres
Etichete: guvern, ue, Parlament, Schengen, audieri, teodor melescanu, agenda,
Dată publicare:
29-01-2018 11:03