Targul de chilipiruri al masinilor de lux. Cat a ajuns sa coste un bolid vandut de frica impozitelor
Tot mai multi romani isi vand masinile cu motoare mari de peste 3 litri considerate oficial de Guvern autovehicule de lux.
In targurile auto, preturile pentru un "monstru al soselelor" care a costat aproape 100 de mii de euro in urma cu doi-trei ani, au scazut si cu 80%. Clientii trebuie sa suporte impozite de 3 - 4 mii de lei pe an, dar si consumul de carburant enorm.
Acest Dodge Nitro este o masina americana 100%. Proprietarul a scos-o la vanzare dupa doar doi ani, timp in care a condus-o doar prin Bucuresti.
"- Are 15700 de kilometri, a fost tinuta in garaj.
- Cat consuma?
- Cam 10-12 la suta, motorina", povesteste proprietarul.
Impozitul pentru o astfel de masina sare de 3 mii de lei pe an.
Cu un motor de 3,7 litri, acest Buick Enclave, construit in Detroit de General Motors, a traversat oceanul in 2010 pentru un pret de 5 ori mai mare fata de cel pentru care este vandut astazi in targul Vitan din Bucuresti.
"Nu costa mult, la banii astia...
- Dar la intretinere?
- Daca iti permiti sa o iei, tre sa-ti permiti sa ai si bani sa o intretii, nu?", incearca sa ne convinga proprietarul.
Asta inseamna un impozit de aproape 4 mii de lei, un consum lunar de 3 mii, plus piesele. Doar farurile acestui model costa cam cat un motor de Dacia la mana a doua.
Langa ea, un HUMMER H3 domina parcarea targului. L-am intrebat pe proprietar de ce vrea sa o vanda?
"- Am mai multe masini si nu pot sa o mai tin
- Cam cat vine impozitul?
- In jur de 30 de milioane pe an
- Si ea cam cat consuma?
- La un mers normal cam 15 la suta afara. In oras nu stiu exact ca nu prea am mers in oras"
Asa se face ca amatorii de "chilipiruri" vaneaza mai nou astfel de oferte, unde taxa de poluare este platita, dar proprietarii nu-si mai permit sa le tina.
Mai ales de cand guvernul a clasificat oficial segmentul masinilor cu motoare de peste 3 mii de centimetrii cubi drept unul "de lux".
De la 1 septembrie, pentru un autovehicul de acest fel preturile vor creste si cu 10-15%, dupa majorarea accizelor. Masura a fost introdusa pentru compensarea pierderilor bugetare din cauza reducerii taxei pe valoare adaugata la paine.
CITESTE SI: ERWIN SCHRODINGER, unul dintre parintii fizicii cuantice, sarbatorit astazi printr-un GOOGLE DOODLE