Tara care NU vrea romani pe piata muncii, OBLIGATA sa ii accepte. Salariul mediu pe luna este de 4.000 de euro
Elvetia a aprobat limitarea imigratiei, prin referendum, pe 9 februarie, iar acum a cerut UE o renegociere a Acordului privind libera circulate a persoanelor, care sa-i permita sa aplice cote pentru imigratie.
Uniunea Europeana a refuzat joi cererea autoritatilor elvetiene de renegociere a Acordului privind libera circulatie a persoanelor care sa-i permita Confederatiei Helvetice sa aplice cote pentru imigratie, a afirmat o sursa europeana conform AFP, citata de Mediafax.
Decizia a fost luata in cursul unei reuniuni a ambasadorilor celor 28 de tari ale UE la Bruxelles si va fi formalizata intr-o scrisoare oficiala adresata Bernei, potrivit sursei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Elvetia doreste sa instaureze cote de imigratie pentru sederile pe termen scurt ale strainilor, locuitorii din zonele de granita si persoanele care vor sa se instaleze definitiv, ca urmare a votului din 9 februarie care limiteaza imigratia in masa.
Uniunea Europeana a declarat in mai multe randuri ca refuza orice punere in discutie a principiului privind libera circulatie.
Cu o rata a somajului de 3%, Elvetia, care are aproximativ opt milioane de locuitori, este considerata drept un El Dorado de catre numerosi europeni aflati in cautarea unui loc de munca.
Aproape 80.000 de europeni se instaleaza in Elvetia in fiecare an, adica echivalentul unui oras mediu, ceea ce este considerat insuportabil de catre partidul Uniunea Democratica de Centru (UDC, dreapta populista), care a initiat textul votat cu o scurta majoritate de 50,3%.
In momentul intrarii in vigoare a acordului cu UE privind libera circulatie, ceea ce se face treptat din 2002, autoritatile estimau ca nu vor fi decat maximum 8.000 de nou-sositi pe an, adica de 10 ori mai putin decat ceea ce s-a intamplat in realitate.
In 2013, strainii reprezentau 23,5% (1,88 milioane de persoane) din populatia Elvetiei. Inainte de semnarea acordului cu UE privind libera circulatie, strainii reprezentau aproximativ 20% in Elvetia. In prezent, 1,25 de milioane dintre strainii instalati in Elvetia provin din UE sau din tarile Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS).
Referendumul acorda trei ani Guvernului elvetian pentru revizuirea acordurilor incheiate cu UE, principalul sau partener comercial.
Consiliul Federal Elvetian a decis in luna iunie sa prelungeasca restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari, pana pe 31 mai 2016.
Elvetienii, deja printre cei mai bogati oameni din lume, au respins in luna mai prin referendum propunerea de a introduce cel mai mare mare salariu minim pe economie la nivel mondial, de 4.000 de franci elvetieni (3.200 de euro), prima astfel de plasa de siguranta sociala din istoria tarii, dand castig de cauza proprietarilor de afaceri care sustin ca o astfel de masura i-ar scoate din business, ar mari somajul, ar face mai dificil pentru tineri sa-si gaseasca un loc de munca si ar majora preturile, scrie Ziarul Financiar.
Potrivit unei analize Wikipedia, salariul mediu net in Elvetia se ridica la 4.000 de euro pe luna.