Sute de romani au cerut despagubiri dupa cutremurul din noiembrie. Cati bani au obtinut de la asiguratori
Peste 700 de romani au cerut despagubiri dupa cutremurul puternic din luna noiembrie. Pana acum, 120 de familii au si primit banii din asigurarea obligatorie ca sa-si repare locuintele.
In medie, peste 300 de euro pentru un dosar. Din fericire, nicio casa nu a avut probleme la structura de rezistenta din cauza seismului de 5,7 pe Richter, cel mai serios din ultimii 25 de ani.
Inspectorii de daune ai companiilor de asigurari au intrat in peste 700 de case in ultimele doua luni. Asta dupa ce sute de oameni care au polita obligatorie au descoperit crapaturi in pereti si au cerut despagubiri.
In majoritatea cazurilor, avariile au fost minore pentru asigurator, dar importante pentru cei care au dat 20 de euro pentru o polita.
"Fiind daune partiale, o sa intocmim un deviz de reparatie in regie proprie, clientul isi va solicita despagubirea intr-un cont personal, dupa care isi va putea face reparatia", a spus un inspector.
Cum, potrivit legii, vineri a fost a 60-a si ultima zi in care mai puteam depune o astfel de cerere, bilantul provizoriu al celui mai important cutremur din ultimul sfert de secol arata ca 120 de familii au primit deja 1.400 de lei in medie.
Cutremurul din 22 noiembrie 2014 a fost de 5,7 pe Richter, iar specialistii Institutului pentru Fizica Pamantului spun ca a fost urmat de 75 de replici. In plus, alte 5 seisme care au depasit magnitudinea de 4 pe Richter s-au produs in ultimele doua luni.
Daca o constructie asigurata este afectata de o miscarea tectonica, un proprietar are 60 de zile la dispozitie sa ceara despagubiri. Inspectorul de daune face o constatare in 5 zile si cu dosarul in care sunt actele de proprietate, polita PAD, dar si o confirmare de cutremur de la Institutul pentru Fizica Pamantului, compania de asigurari va emite un deviz de cheltuieli in alte 10 zile.
Anul trecut, Polul pentru asigurarea impotriva dezastrelor a platit peste 2,6 milioane de lei despagubiri pentru pagubele produse de cutremure, inundatii si alunecari de teren.