Incepe vanzarea Petrom. Cat costa o actiune si cat castiga statul din aceasta afacere
Romania incepe din 11 iulie sa accepte ofertele pentru vanzarea unei participatii de aproape 10% in Petrom. Vanzarea face parte din planul Guvernului de a obtine pe Bursa 2,9 miliarde de lei anul acesta.
De ce ne intereseaza ce se petrece la Petrom
Pentru ca este ca mai mare companie petroliera din Romania si, in mod direct sau indirect, tot ce se intampla se reflecta in buzunarele tuturor romanilor. Fie ca au masina si platesc benzina si motorina mai scumpe in ultima vreme, fie ca acesti carburanti scumpesc in mod indirect si alte produse, sau servicii prin transporturi, situatia de la Petrom inseamna "interes national".
Cat se vinde, ce ramane, care sunt preturile
Statul scoate pe Bursa 9,84% din actiunile (SNP) Petrom. Momentan, Romania detine 21% din aceasta companie. In prezent, la Petrom, actionar majoritar este grupul austriac OMV. Pe langa acesta, Fondul Proprietatea, un fond de investitii infiintat pentru a-i despagubi pe romanii ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist, detine inca 20%.
Actiunile vor avea un pret maxim de 0,46 lei/titlu, cu 15% peste cotatia de la bursa, iar un pret minim ar putea fi anuntat in timpul ofertei, urmand sa fie calculat pe baza cotatiilor propuse de investitori in ordinele de subscriere.
La pretul maxim de 0,46 lei/actiune, statul ar incasa 610 mil. euro pentru 9,84% din actiunile Petrom.
ZF: Cum s-a ajuns la pretul maxim de 0,46 lei/actiune pentru oferta Petrom
Oferta va dura doua saptamani, pana la 22 iulie.
Cine sunt intermediarii
Banca de investitii Renaissance Capital din Rusia va avea sarcina de a atrage marile fonduri de investitii straine sa cumpere un pachet de circa 8,3% din actiunile Petrom, in valoare de pana la 518 mil. euro, care vor fi oferite pe transa investitorilor mari.
Pentru restul de 1,5% din actiuni, alocate pe transa de retail, sunt responsabili brokerii de la BT Securities, EFG Eurobank Securities si Romcapital.
Consortiul de intermediari va incasa un comision de 0,325% din valoarea ofertei, respectiv circa 2 mil. euro, daca oferta se va face la pretul maxim.
O coincidenta fericita pentru aceasta vanzare este faptul ca in luna aceasta agentia de rating Fitch ne-a acordat calificativ “investment grade”, adica tara recomandata pentru investitii, astfel ca ar putea sa apara mai multi investitori la licitatie.
Sursa: Pro TV, Ziarul Financiar
Etichete: investitori, bursa, petrom,
Dată publicare:
11-07-2011 10:43