10% din cea mai profitabila companie romaneasca se vinde pe bursa. Cat spera sa obtina Guvernul
Guvernul a stabilit astazi un pret minim de vanzare a pachetului de 9,84%, din actiunile OMV Petrom, de 0,3708 lei/titlu. Pretul este cu 2,6% sub ultima cotatie de la bursa de luni.
Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de luni la pretul de 0,381 lei/titlu. Stabilirea unui pret minim sub cotatia de la BVB sugereaza ca gradul de subscriere nu este foarte mare. Pretul minim de subscriere a fost stabilit ca media cotatiilor de la BVB din ultimele 52 de saptamani, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax.
Operatiunea prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom are un pret maxim de 0,46 lei/titlu. Astfel, pretul minim stabilit este cu peste 19% mai mic fata cel maxim.
Daca tot pachetul de actiuni scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro), iar daca tilurile vor fi vandute la pretul minim pachetul valoreaza 2,06 miliarde de lei (483 milioane euro).
Actiunile Petrom sunt suspendate de la tranzactionare, pentru anuntul privind pretul minim de vanzare al actiunilor Petrom.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Lazar, a declarat ca procesul de listare la bursa a 9,84% din capitalul Petrom va fi reluat abia anul viitor, in cazul in care statul nu va reusi sa vanda minimum 80% din titlurile ofertate. Conform anuntului de vanzare, oferta va fi considerata finalizata cu succes in cazul in care, la data inchiderii sale, au fost subscrise in mod valabil minimum 80% din actiunile oferite, la un pret de oferta determinat conform prospectului.
Operatiunea a fost intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities. Consortiul a fost selectat la inceputul lunii aprilie.
Actiunile vor fi alocate in doua transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si alta de 15% pentru micii investitori. In ambele transe se va folosi aceeasi metoda de alocare, primand pretul de subscriere si, ulterior, fiind luat in calcul si ordinea in care s-au introdus ordinele.
100 de investitori vor 10% din Petrom. Cati bani va lua statul
Editorial ZF: De ce ascunde statul vanzarea a 10% din cea mai profitabila companie romaneasca
Cititi si: