Ministrul Finantelor promite amnistie fiscala pentru firme si pentru romanii datori la stat. Care sunt conditiile
Veste buna pentru cei cu datorii la stat: Guvernul pregateste o amnistie pentru firmele datornice. Iar facilitatea va fi extinsa si in cazul persoanelor fizice.
Ministrul Finantelor Publice vrea sa extinda amnistia fiscala si la o parte din dobanzile datorate de contribuabilii persoane fizice. pentru intarzierile la plata, potrivit Agerpres, care citeaza o declaratie a ministrului de Finante.
"Ieri (miercuri - n. r.) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscala, contribuabililor persoane fizice si juridice care au de platit dobanzi si penalitati de intarziere (pentru taxe neachitate - n. r.) sa le putem sterge penalitatile daca isi vor plati pana in martie 2016 principalul si dobanzile. Mai mult, nu mai cerem garantii pentru aceasta esalonare. Practic, cu aceasta stergere, firma poate participa la licitatii. Este un imbold pe care vrem sa il dam pietei. De asemenea, pentru cei care depun declaratii rectificative pana in martie 2016, la fel, penalitatile sumelor aferente nu se vor aplica. Eu incerc sa mai adaug ceva - pe langa penalitatile care se sterg si macar o parte din dobanzi, pana la limita costului pe care il am atunci cand eu ma imprumut din piata ca stat, sa poata fi sterse", a declarat joi ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit proiectului mentionat, contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de stergerea penalitatilor de intarziere la plata daca indeplinesc cumulativ mai multe conditii, una dintre acestea fiind achitarea restantelor pana in martie 2016. O alta conditie care trebuie indeplinita pentru a beneficia de facilitatea mentionata se refera la plata, pana la 30 iunie 2016, a dobanzilor aferente restantelor. De asemenea, contribuabilul trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale pana la data transmiterii cererii de anulare a penalitatilor de intarziere.
Contribuabilul poate depune cererea de anulare a penalitatilor de intarziere pana la data de 30 iunie 2016, inclusiv. Un alt punct din proiectul de act normativ prevede anularea penalitatilor de intarziere datorate pentru diferentele suplimentare de plata declarate de contribuabili prin declaratie rectificativa, cu scadenta anterioara datei de 30 septembrie 2015, daca sunt indeplinite cumulativ mai multe criterii printre care si depunerea declaratiei rectificative pana la data de 31 martie 2016.
In prezent, pentru plata cu intarziere a obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale, contribuabilii datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere ori majorari de intarziere, dupa caz. Penalitatile de intarziere sunt calculate ca procentaj din obligatia principala in functie de intarzierea la plata acestora fata de scadenta.
Facilitatea fiscala nu se aplica pentru obligatiile de plata rezultate din raporturile juridice contractuale (redevente, chirii, dividende), cu exceptia redeventelor miniere, a redeventelor petroliere si a redeventelor rezultate din contracte de concesiune, arenda si alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola, incheiate de Agentia Domeniilor Statului. De asemenea, facilitatea fiscala nu se aplica nici contribuabililor aflati in procedura insolventei potrivit Legii nr. 85/2014 intrucat acesti contribuabili se afla sub un regim special in ceea ce priveste modul de indeplinire a obligatiilor de plata.