Surpriza. Marile banci sfatuiesc investitorii: cumparati titluri romanesti
Leul se va intari, asa ca e bine sa cumparati titluri de stat ale guvernului roman. Aceasta este recomandarea facuta clientilor de analistii bancii britanice Barclay's, una dintre cele mai mari din lume.
Cresterea economica de 0,6% din primul trimestru a depasit asteptarile, iar asta face dintr-o data leul ceva mai atractiv.
"Automat, economia aratand mai bine si moneda nationala probabil ca va fi supusa presiunii de apreciere," e de parere Lucian Anghel, economsitul sef al BCR.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
In plus, statul roman se imprumuta tot timpul cu dobanzi de 6-7% pe an pentru a putea plati pensiile si salariile bugetarilor.
Luni, de exemplu, Ministerul Finantelor a oferit la vanzare obligatiuni de stat in valoare de 800 de milioane de lei, dar cererea a fost atat de mare incat a vandut cu aproape 50 % mai mult. Printre cumparatori au fost si multi investitori straini.
Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar spune ca "strainii pot sa castige in Romania o dobanda la euro de aproape 6 %. Un astfel de castig este de trei ori mai mare decat ar putea sa castige in strainatate".
Pentru a cumpara titluri de stat romanesti, investitorii speculativi trebuie sa vanda euro ca sa cumpere lei, iar asta duce la intarirea monedei noastre.
"Leul va testa pragul de 4 undeva la jumatatea acestui an si ar putea chiar sa mearga spre 3,9 pana spre sfarsitul anului", crede Melania Hancila, economist sef la Volksbank.
Ramane de vazut daca Banca Nationala va permite cursului sa coboare sub 4 lei, pentru ca un leu prea puternic loveste direct in exportatori.