Camera Reprezentantilor a aprobat acordul privind cresterea plafonului de indatorare a SUA
Camera Reprezentantilor a adoptat luni acordul privind cresterea plafonului de indatorare, conform documentului parafat intre Casa Alba si liderii parlamentari. Masura urmeaza sa fie votata astazi in Senatul american.
Textul a fost adoptat cu 269 de voturi pentru si 161 impotriva, in conditiile in care mai multi congresmeni democrati sunt nemultumiti de concesiile facute de presedintele Barack Obama.
Votul de luni seara a marcat si revenirea in Congres a democratei Gabrielle Giffords, grav ranita la cap in ianuarie, intr-un atac armat soldat cu moartea a sase persoane in Arizona.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Senatul urmeaza sa voteze astazi acest text, dupa ce democratii si republicanii au ajuns la un acord privind mult asteptata ridicare a plafonului de indatorare. Acesta va creste cu 2.100 de miliarde de dolari, in timp ce cheltuielile cu apararea vor scadea cu 350 de miliarde in urmatorii 10 ani.
"Liderii celor doua partide din cele doua Camere ale Parlamentului au ajuns la un acord care va reduce deficitul si va evita intrarea in incapacitate de plata", a anuntat presedintele SUA, Barack Obama.
Vestea vine dupa un sfarsit de saptamana tumultuos in Congresul american. Dupa ore de dezbateri aprinse, Senatul amanase votul asupra pachetului de masuri propus de Partidul Democrat.
"Acordul la care am ajuns este unul remarcabil din mai multe puncte de vedere. Nu doar pentru ceea ce vom realiza, ci pentru ce vom preveni, adica intrarea in incapacitate de plata pentru prima oara a Statelor Unite", a declarat Harry Reid, iderul majoritatii democrate din Senat.
Limita de indatorare ar urma sa fie ridicata in doua etape, fara alte dezbateri in Congres - o cerinta cheie a democratilor, care vor astfel sa se asigure ca nu vor mai avea de-a face cu o criza similara inainte de alegerile prezidentiale din 2012.
Potrivit proiectului, guvernul se angajeaza la reduceri bugetare masive. Intr-o prima faza, acestea ar totaliza 1 trilion de dolari. O a doua faza prevede - nu mai tarziu de luna noiembrie - taieri suplimentare, in valoare de 1.8 trilioane.
Un lucru este cert: pentru fiecare dolar pe care il datoreaza, statul poate acoperi numai 60 de centi. Mai exact, fara un plan de salvare, 40% dintre platile guvernamentale nu ar fi putut fi achitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, bani, economie, datorii, barack obama,
Dată publicare:
01-08-2011 06:59