Cum aflați la ce fond de pensii privat sunteți și câți bani aveți în cont
Din doi români cu venituri medii şi mari de la oraș, unul declară că nu poate să economisească nimic din ce câştigă.
Aceasta este concluzia unei cercetări lansată marți de Administratorii Fondurilor de Pensii, care au vrut să arate cât de important e Pilonul II - practic singura modalitate de a pune bani de-o parte pentru majoritatea angajaţilor. Din păcate, însă, foarte puţini români ştiu câţi bani au în contul de pensie privat.
Primul studiu sociologic făcut până acum despre Pensiile Pilon II arătă că jumătate dintre participanţi nu reuşesc deloc să pună bani de-o parte. Din cei 45% care declară că economisesc frecvent unii fac asta într-un mod original.
___________________________________________________
Dacă nu cunoașteți la ce fond sunteți participant, CLICK AICI
Dacă știți sau ați aflat la ce fond sunteti participant, vă puteți verifica pensia privată AICI.
____________________________________________________
Vasilică Andronic, sociolog: „De exemplu, dacă cumpăr o pâine, pun banii de-o parte pentru suma corespunzătoare a două pâini. Sau schimb lei în valută să nu mă ating de ei sau economisesc mai mult pe timp de vară, când cheltuielile pentru utilităţi sunt reduse, să fac un depozit pe numele copilului meu şi în felul acesta mă ţin departe de bani.”
Dar pentru majoritatea zdrobitoare, viitorul înseamnă doar ziua de mâine. Aproape că nimeni nu se gândeşte la pensie. Unul din patru participanţi are încredere că statul se va descurca să plătească pensiile. Însă cea mai mare parte, 67%, spun că dacă nu se iau măsuri, statul ar putea avea dificultăţi privind plata pensiilor pentru generaţiile viitoare. Studiul a fost făcut pe 907 orăşeni care au între 20 şi 55 de ani şi venituri de peste 2.500 de lei pe lună, de către ISRA Center.
Cu toate că simt pericolul, 56% spun că se bazează doar pe pensia de stat la bătrâneţe. Puţin peste o treime au totuşi în plan alte resurse. Poate depozite bancare, asigurări ori alte metode de economisire.
Următoarea întrebare a studiului a fost pusă doar celor 86% care spun că au auzit de Pilonul II: „În ce măsură credeţi că Pilonul II de pensii e o idee bună?” 65% dintre ei spun că este, dar avem un procent foarte mare de indecişi, 27%. Indecişi care în mare parte sprijină totuşi Pilonul II şi spun că ar trebui menţinut - în antiteză cu cei doar 9% care sunt cumva aceeaşi de aici şi care spun că nu-i văd rostul.
Doar 3% spun că ştiu ce sume au în conturi, administratorii le dau un indiciu.
Radu Crăciun, preşedintele APAPR: „Până într-un milion de români, dar cu siguranţă peste 500-600.000 au cel puţin 10.000 de lei în contul lor şi fie nu ştiu că au atât de mult, fie nu ştiu deloc."
Într-un raport Better Finance, România este pe locul al doilea la randamentul adus sumelor prin investiţiile făcute de fonduri, cu peste 5%. Randamentul este un fel de dobândă care se adaugă banilor trimişi luna de lună de angajat.
De anul acesta 3,75% din fiecare salariu brut se virează automat la Pilonul II, după ce contribuţia a fost redusă de Guvern de la 5,1%. S-au strâns aproape 10 miliarde de euro în cele 7 milioane de conturi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!