Stocul de mall-uri din Bucuresti, printre cele mai scazute din Europa, alaturi de cel din Paris
Stocul de centre comerciale din Bucuresti raportat la mia de locuitori este de 186 de metri patrati, fiind printre cele mai reduse niveluri din Europa, dupa Paris, cu 141 metri patrati si Vilnius cu 130 de metri patrati
Potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara DTZ, stocul din Bucuresti este de trei ori mai mare decat media de 56 de metri patrati de la nivelul intregii tari.
Media stocului de spatii de retail modern (centre comerciale) la nivelul Europei este de 382 metri patrati la mia de locuitori, insa se disting variatii semnificative intre regiuni. Astfel, cel mai mic nivel al stocului raportat la 1.000 de locuitori este inregistrat in Vilnius, in timp ce Stockholm are cel mai mare stoc, de 879 metri patrati pentru mia de locuitori.
In regiunea Europei Centrale si de Est, stocul din Bucuresti este cel mai redus, in conditiile in care in Budapesta ajunge la 410 metri patrati, in Praga la 687 metri patrati, iar in Varsovia la 785 metri patrati.
Nivelul redus al stocului din Paris poate fi explicat printr-un grad de dezvoltare mai ridicat al retailerului stradal, fata de alte piete europene.
In prezent, stocul total de centre comerciale in Europa este de aproximativ 150 de milioane de metri patrati. Franta, Germania, Spania, Italia si Marea Britanie acopera 60% din total.
In Romania stocul este de 1,2 milioane de metri patrati, din care 421.830 de metri patrati in Bucuresti.
In ceea ce priveste centrele comerciale in constructie, in Europa numarul proiectelor se ridica la 626, dintre care doar 2 in Romania, dar in afara Bucurestiului. In Bucuresti nu exista niciun proiect de centru comercial in constructie.
DTZ consiliaza peste 500 de centre comerciale in Europa, cumuland peste 10 milioane de metri patrati. in Romania, compania are prin intermediul DTZ Echinox un portofoliu de 10 proiecte exclusive si co-exclusive, totalizand peste 400.000 metri patrati.